Της Βίκυς Ζαφείρη

O Σέργιος Βαφειάδης υλοποίησε την ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ με ιστορικο-κοινωνικο-πολιτική χροιά με το όνομα «Ζητείται διέξοδος» που αφορά στην εναλλακτική μορφή έκφρασης και την εναλλακτική σκηνή στην Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα αλλά και στην δύναμη που έχει η σκηνή. (Μέρος των γυρισμάτων έγινε την περίοδο των capital controls).

Η έντονη κοινωνικο-πολιτική χροιά είναι και το βασικό στοιχείο της ταινίας, όπως και σε κάθε προηγούμενο project του σκηνοθέτη.

Με την πάροδο των χρόνων, η σκηνή των τεχνών της εναλλακτικής και underground πλευράς άνθησε, κατέρρευσε και ξαναήρθε στην επιφάνεια… Λόγω κρίσης ή και όχι; Με μια δική της πλευρά, η ελληνική σκηνή, είτε στον κινηματογράφο είτε στην ποίηση, μουσική, ραδιόφωνο κ.λ.π. έγραψε τη δική της ιστορία.

Αυτή η ταινία – ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να πάει τον θεατή 30 και βάλε χρόνια πίσω στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Μέσα από τα λόγια και τις πράξεις πολλών ηρώων της εποχής, η ταινία καταγράφει την κατάσταση του τότε, την άνοδο της κρίσης, το «μπαμ», το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, και σε τελικό στάδιο πως έχουν εξελιχθεί τα πράματα στην τωρινή μας εποχή.

Με μια fiction αισθητική και με μια σειρά από συνεντεύξεις αρκετών ανθρώπων που βοήθησαν στην άνοδο της σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 έως και την σημερινή εποχή, ο θεατής αποκτά μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για την τέχνη στη «Χώρα της παρακμής».

Τα γυρίσματα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, πολλά εξωτερικά πλάνα, ζωντανές εμφανίσεις, ανέκδοτο υλικό από τις μπάντες και τους καλλιτέχνες, φωτογραφικό είτε οπτικοακουστικό backstage υλικό και υλικό γυρισμένο αποκλειστικά για την ταινία.

Αυτό είναι το πρώτο κατά σειρά promo βίντεο της ταινίας με την συμμετοχή του Παύλου Παυλίδη (Ξύλινα Σπαθιά, B-Movies), η οποία θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο.

 

 

Ο Παύλος παίζει μια ακουστική version του κομματιού του «Ο Κουρέας» στο home studio του στην Νέα Σμύρνη.

Σκηνοθεσία – Ιδέα : Σέργιος Βαφειάδης
Παραγωγή : Start a Scene Productions – STEFI Productions
Executive Producer : RGB Studios
Υπεύθυνος Παραγωγής : Βασίλης Πάλλας
Εκτέλεση Παραγωγής : Bασίλης Πάλλας – Σέργιος Βαφειάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Nίκος Ψαρράς
Μοντάζ : Δημοσθένης Μαντζάκης
Ηχοληψία : Nίκος Φόρτωμας
Μίξη και επεξεργασία ήχου : Γιάννης Μοναστηριώτης
Κάμερες : Nίκος Ψαρράς – Κωνσταντίνος Κατσιάμπουλας – Σέργιος Βαφειάδης
Make Up Artist : Eύη Γιαννίμπα
Βackstage Photography : Sofia Kosmidou Photography
Αφήγηση : Κωνσταντίνος Βήτα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]