Στην αρχή της κρίσης, όταν μπήκε για πρώτη φορά η Ελλάδα στο μνημόνιο λέγαμε ότι η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δε θα σταματήσει αν δεν πάρουν ακόμα και το τελευταίο κομμάτι της λαϊκής περιουσίας με την δικαιολογία του χρέους.

Τι έχουμε εδώ; Ακριβώς αυτό! Είναι γνωστό ότι τα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευτεί από την εποχή που ξεκίνησε η μνημονιακή πολιτική. Και αυτό είναι λογικό: Μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, και κόπηκαν οι δημόσιες δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο πολλές επιχειρήσεις χρεωκόπησαν, όπως και πολλοί ιδιώτες.. Επομένως πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι και άρα τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά.

Η φορολογία όμως και το κόστος ζωής τα μνημονιακά χρόνια εκτοξεύθηκαν. Καινούργιοι φόροι τους οποίους κανείς δε μπορεί να αποφύγει, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος, αύξηση των δαπανών για θέρμανση λόγω της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, αύξηση βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι το λάδι, η ζάχαρη. ο καφές, το κρασί, το κρέας, το τυρί.

Για να επιβιώσει κανείς μέσα σε όλο αυτό, τη στιγμή που τα εισοδήματα είναι πενιχρά, κάτι θα έπρεπε να αφήσει απλήρωτο. Οι βασικές ανάγκες είναι απολύτως ανελαστικές. Για να ζήσει κανείς, είναι απαραίτητο να φάει και να πιει, όπως και να ντυθεί, να μετακινηθεί, να θερμανθεί, να στεγαστεί και να πληρώσει τους βασικούς λογαριασμούς. Οπότε κάτι πρέπει να αφήσει απλήρωτο. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι οι φόροι προς το δημόσιο.

Και σήμερα ερχόμαστε στη θέση να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση ένα νόμο που θα προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών για χρέη ακόμα και 500€ στις εφορίες. Σα να λέμε το δημόσιο θα έρθει και θα διεκδικήσει να πάρει τα ακίνητα όλων αυτών που χρωστάνε πάνω από 500€, θα τα εκπλειστηριάσει, και με αυτό τον τρόπο θα ξοφλήσει το χρέος.

Τι θα τα κάνει μετά τόσα ακίνητα το δημόσιο; Ένα σενάριο που κυκλοφορούσε από την αρχή ήταν ότι θα τα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα τα εκπλειστηριάσει ή θα τα μεταβιβάσει έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, όπως έκανε ας πούμε με τα αεροδρόμια ή με το Ελληνικό, και με αυτά που θα πάρει θα ξοφλήσει ένα μέρος του χρέους. Πού βρισκόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά; Μα, στον αρχικό σχεδιασμό που τώρα αρχίζει και διαφαίνεται καθαρά και είναι ότι με τη δήμευση (περί δήμευσης πρόκειται, και η δήμευση είναι αντισυνταγματική σε καιρό ειρήνης…) των ιδιωτικών ακινήτων, θα εξοφληθεί ένα παράνομο, απεχθές και επονείδιστο χρέος, που έχει δημιουργηθεί στην πλάτη του ελληνικού λαού χωρίς εκείνος να έχει καμία συμμετοχή σε όλο αυτό.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο ρίχνουν και τον τελευταίο μανδύα της κυβέρνησης και των σχεδίων που απεργάζεται. Τα ιδιωτικά χρέη προς τις εφορίες δεν είναι χρέη που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έχουν γίνει σε μια άλλη εποχή. Δεν εντάσσονται ούτε κατά διάνοια στο δόγμα του «μαζί τα φάγαμε», που υπηρετεί η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιτιθέμενα στους δανειολήπτες των τραπεζών, τα σπίτια των οποίων αυτόν τον καιρό προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών αυτών είναι άνθρωποι που βρέθηκαν να χρωστάνε χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμία ευθύνη.

Δεν πήραν δάνειο, δεν έζησαν μεγάλη ζωή, δεν έκαναν τίποτα που να εμπίπτει στις κατηγορίες εκείνες που τα κυβερνητικά μίσθαρνα παπαγαλάκια προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν οι ίδιοι την ευθύνη. Οι οφειλέτες αυτοί έγιναν οφειλέτες από πλήρη αδυναμία και χωρίς καμία δική τους συμμετοχή στο έγκλημα. Είμαστε όλοι εμείς. Γι αυτό ο νόμος αυτός στρέφεται εναντίον όλων μας.

Παραφράζοντας τον Σαραμάγκου, σε ένα περιβάλλον του τα πάντα ιδιωτικοποιούνται «ιδιωτικοποιήστε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε!». Αλλά πριν το κάνετε πράξη, θα πρέπει να περάσετε πάνω από τα πτώματά μας!

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

«Κι εσείς αποφασίσατε να μείνετε έγκυος παρά το γεγονός ότι χρωστούσατε στην τράπεζα;»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]