Βενεζουέλα 2002. Η αντιπολίτευση αρνείται να δεχτεί τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών και με τη στήριξη των ΗΠΑ προχωρά σε στρατιωτικό πραξικόπημα, επιχειρώντας lock-out στο πετρέλαιο και γενικευμένες απεργίες. Η κυβέρνηση Τσάβες δεν ανατρέπεται. Βενεζουέλα 2004. Η αντιπολίτευση εξαγγέλλει μποϋκοτάζ των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους και συγκεντρώνει υπογραφές ώστε να γίνει δημοψήφισμα και να απομακρυνθεί η κυβέρνηση Τσάβες. Και πάλι η προσπάθεια εξελίσσεται σε αποτυχία.

Βενεζουέλα 2014. Η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες στον δρόμο ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Οι γενικευμένες ταραχές και συγκρούσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Το αίτημα των διαδηλωτών: να ανατραπεί η κυβέρνηση, ούτε ένα χρόνο μετά τις δημοκρατικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, αλλά και τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου νίκησε πανηγυρικά.

Χωρίς κοινωνικά αιτήματα, χωρίς δίκαιες διεκδικήσεις, χωρίς καν ένα πρόταγμα, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αφού απέτυχε να πάρει αυτό που θέλει στις κάλπες, απαιτεί από τον Νίκολας Μαδούρο να παραδώσει τις εξουσίες του πραξικοπηματικά. Όπως όμως σε όλες σχεδόν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του καθεστώτος στη χώρα, πέρα από τους διαδηλωτές και την τοπική αντιπολίτευση, υπάρχει ένα παράγοντας που βρίσκεται “πάνω” από όλους. Οι ΗΠΑ.

 

riots

Όπως αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Guardian, Mark Weisbrot, “Πότε είναι θεμιτό να ανατρέπεται μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση»; «Για την Ουάσινγκτον, η απάντηση είναι απλή: όταν η αμερικανική κυβέρνηση το θεωρεί θεμιτό!”. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, κάθε χρόνο προβλέπονται εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα (και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής), με το ποσό αυτό για φέτος, να φτάνει τα 5 εκατ. δολάρια.

Παρότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στη χώρα, τον Απρίλιο του 2013, ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι “η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συλλάβει ή κρατεί πολλούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές”. Οι βιαιοπραγίες στις οποίες προχώρησαν οι διαδηλωτές, τους βανδαλισμούς κτιρίων και αυτοκινήτων, αλλά και οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ηγετών της αντιπολίτευσης που σχεδίαζαν το επόμενο “κάψιμο”, μάλλον περνούν απαρατήρητες από τον αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος και μέσω άλλων δηλώσεών του έχει σχεδόν παραδεχτεί ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα (τακτική άλλωστε, που τηρεί πιστά η εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ σε όποια χώρα επιθυμεί).

Πέρα όμως από τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα, μία άλλη εξουσία, έρχεται να κάνει το άσπρο, μαύρο και να αποδείξει ότι πλέον η παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, είναι απροκάλυπτη, αφού δεν κρατιούνται ούτε καν τα προσχήματα. Το ισπανόφωνο CNN θέλοντας να καταδείξει την αυταρχικότητα της κυβέρνησης Μαδούρο επιστρατεύει πολλά μέσα. Ακόμη και ψεύτικα. Όπως τα συγκέντρωσε ο blogger Dr.Dawg, το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης επιχειρεί να “ενημερώσει” τον κόσμο με όποιον τρόπο μπορεί. Ακόμη κι αν ο τρόπος αυτό δεν είναι παρά ωμή και ψεύτικη προπαγάνδα.

 

fake1

Επισκέφθηκαν τη χώρα και αστυνομικοί από τη Βουλγαρία


Φωτογραφία τραβηγμένη περίπου ένα χρόνο πριν


fake3
Φωτογραφία τραβηγμένη στην Αργεντινή

 

fake4
Φωτογραφία τραβηγμένη στην Χιλή

 

fake5
Το CNN παραδέχθηκε ότι η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στη Σιγκαπούρη!

 

fake6
Ο αγαπημένος “Λουκάνικος” πέρασε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού

 

Fake7
Φωτογραφία που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο από την αραβική άνοιξη

 

fake8
Μέχρι και μωρά επιστρατεύτηκαν για την προπαγάνδα. Δυστυχώς ήταν από την Ονδούρα

 fake9

Μια θρησκευτική πομπή “μεταμορφώθηκε” σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του Μαδούρο

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]