Αλεξάντερ Ραμπίνοβιτς
Η Άνοδος των Μπολσεβίκων στην εξουσία.
Η επανάσταση του 1917 στην Πετρούπολη

Μετάφραση: Φοίβος Αρβανίτης
Σελίδες 496, διαστάσεις 17 X 24
ISBN 978-618-83073-7-7
Τιμή € 24,00
Εκδόσεις Redmarks, Γεναρης 2018

Οι εκδόσεις Redmarks ανακοινώνουν την κυκλοφορία του νέου τους τίτλου «Η Άνοδος των Μπολσεβίκων στην εξουσία – Η επανάσταση του 1917 στην Πετρούπολη» του Αλεξάντερ Ραμπίνοβιτς.

Από τoν πρόλογο του βιβλίου
[…] Το βιβλίο του Αλεξάντερ Ραµπίνοβιτς, The Bolsheviks Come to Power, είναι µια συστηµατική εξιστόρηση των επαναστατικών γεγονότων στην Πετρούπολη των τελευταίων µηνών του 1917. Αυτή η καταλυτική µελέτη της κίνησης των µαζών αλλά και της πραγµατικής, πολυτάραχης εσωτερικής ζωής στο κόµµα των µπολσεβίκων αποδεικνύει τέσσερις βασικούς ισχυρισµούς:
α) Ότι ο πραγµατικός «κινητήρας» της επανάστασης στην Πετρούπολη – την πόλη που υπήρξε καθοριστική για τη Ρωσία – ήταν οι εργάτες, οι αγρότες (µε την ένστολη µορφή των στρατιωτών) και οι ναύτες του στόλου της Βαλτικής.
β) Ότι η βασική «αρετή» του κόµµατος των µπολσεβίκων ήταν το πρόγραµµα, η τακτική και η ανειρήνευτη αντίθεση µε τον πόλεµο. Αυτά τα στοιχεία επέτρεψαν στους µπολσεβίκους και στον Λένιν να ταυτιστούν µε τις εργατικές και λαϊκές µάζες και να τις οδηγήσουν στη νίκη απέναντι στην Προσωρινή Κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στις συµβιβαστικές ταλαντεύσεις των «µετριοπαθών σοσιαλιστών» που αρχικά είχαν πολλαπλάσια επιρροή µέσα στις µάζες και στα σοβιέτ.
γ) Ότι η ταύτιση µεταξύ των διαθέσεων των µαζών και του κόµµατος των επαναστατών οικοδοµήθηκε µε τον πιο δηµοκρατικό τρόπο: µέσα από µάχες, από πολιτικές µετατοπίσεις, από ανατροπές των διαθέσεων στα σοβιέτ και στους δρόµους, µέσα από µια διαδικασία όπου η κοινωνική πλειοψηφία κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές επιλογές, αλλά και την επαναστατική δύναµη για να τις επιβάλει.
δ) Ότι το κόµµα των µπολσεβίκων, για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση της ιστορίας, λειτούργησε στην πραγµατικότητα στον αντίποδα του «συνωµοτικού» και «συγκεντρωτικού» δόγµατος για το κόµµα. Με πλούσια εσωτερική ζωή, µε συγκρούσεις κατά τις οποίες ο Λένιν βρίσκεται όχι σπάνια στη µειοψηφία, µε ανεκτικότητα προς τα στελέχη και τα τµήµατά του που απέκλιναν αλλά µε µια εντυπωσιακή αυτοπειθάρχηση, αυτή των επαναστατών που έχουν πραγµατικά συνδεθεί µε τον πραγµατικό κόσµο.

Σήµερα µια νεότερη γενιά αγωνιστών/ριών βρίσκεται διεθνώς µπροστά στο καθήκον να χτίσει την απάντησή της στο κεντρικό ερώτηµα: πώς µπορούµε να αλλάξουµε τον κόσµο; Το ερώτηµα αυτό τίθεται µε δραµατικό και επείγοντα τρόπο αφού ο καπιταλισµός παραµένει διεθνώς βυθισµένος σε µια κρίση ιστορικών διαστάσεων.

Σε αυτήν τη διαδικασία, το ζήτηµα της στρατηγικής κατεύθυνσης, του «οράµατος» που οφείλει να καθοδηγεί την καθηµερινή δράση ενάντια στην καταπίεση και την εκµετάλλευση, γίνεται καθοριστικής σηµασίας. Γι’ αυτό η συζήτηση για τον Οκτώβρη του 1917, 100 χρόνια µετά, αποκτά άµεση πολιτική σηµασία.

Το βιβλίο του Ραµπίνοβιτς έχει γίνει σηµείο αναφοράς µέσα σε αυτήν τη συζήτηση στους κύκλους της ριζοσπαστικής Αριστεράς διεθνώς. Γιατί δίνει το αξιόπιστο ιστορικό υπόβαθρο για να υποστηριχθεί η εξαγωγή συµπερασµάτων και η διαµόρφωση των αναγκαίων, σύγχρονων πολιτικών και ιδεολογικών κατευθύνσεων.

Ασφαλώς ο Ραµπίνοβιτς έχει τις δικές του απόψεις και προτιµήσεις σε κοµβικά ζητήµατα που απασχολούν όλους τους µαρξιστές που «επιστρέφουν» στη συζήτηση για τη Ρωσική Επανάσταση. Έχει όµως κατορθώσει να «ελέγξει» τον εαυτό του, να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη δουλειά του ιστορικού, που οφείλει µεγάλο σεβασµό στα ίδια τα γεγονότα. Αυτό, νοµίζουµε, είναι το µεγάλο προτέρηµα του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Οι εκδόσεις RedMarks οφείλουν να ευχαριστήσουν τον Φοίβο Αρβανίτη για τη µετάφραση και τη Διονυσία Στεφανοπούλου για την επιµέλεια αυτού του σηµαντικού βιβλίου.

Για τoν συγγραφέα
Ο Alexander Rabinowitch είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, από το 1968. Από το 2013 είναι ερευνητής της Ιστορίας, συνδεδεμένος με το Πανεπιστήμιο της Πετρούπολης και τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Θεωρείται διεθνώς ως καθοριστικός ερευνητής στην ιστορία των μπολσεβίκων, της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 και του εμφυλίου πολέμου.

 

 

Έγραψαν για το βιβλίο
Υπέροχο, διεισδυτικό, τεκμηριωμένο, συναρπαστικό, απαραίτητο.
China Mieville, συγγραφέας του Οκτώβρης

Δεν γνωρίζω κάποια προηγούμενη μελέτη που να παρουσιάζει τόσο επιδέξια τις διακυμάνσεις των διαθέσεων των μαζών στη ρωσική πρωτεύουσα εκείνους τους καθοριστικούς μήνες.
Leonard Sapiro, New York Review of Books

Η άποψή μας σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη το 1917 εμπλουτίστηκε σημαντικά μέσα από την προσεκτική έρευνα του Ραμπίνοβιτς. Το βιβλίο «Η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία» πρέπει να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται για τη Ρωσική Επανάσταση.
Paul Avrich, συγγραφέας του The Russian Anarchists

Για παραγγελίες: sales@redmarks.gr
Για Τύπο και Βιβλιοπαρουσιάσεις: info@redmarks.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8233761 (Εκδόσεις) – 210.8254625 (Πολυχώρος)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 12πμ -8μμ, Σάββατο 11πμ-5μμ

Εκδόσεις RedMarks
Ιουλιανού 67, Αθήνα
210.8233761
info@redmarks.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]