Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, λίγες ώρες αφότου ολοκλήρωσαν τις κινητοποιήσεις τους. Η ΒΙΟ.ΜΕ μαζί με τους Ρομπέν του Ξύλου και αλληλέγγυους προχώρησε την Πέμπτη σε Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και είχε πρώτο σταθμό το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, είχαν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ την παραμονή τους στο χώρο σημάδεψαν η καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις και η επίσκεψη του Μάνου Τσάο.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν με αφορμή την λήξη της αναστολής του πλειστηριασμού, που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο τέλος του 2015 ώστε να μην εκποιηθεί το οικόπεδο που φιλοξενείται η ΒΙΟΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος κύκλος πλειστηριασμών θα γινόταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

 

Διαβάστε ακόμη:

Για τους Ρομπέν του Ξύλου, το άλλο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα

 

“Είμαστε μέρος μια αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας που συγκρούεται με το κέρδος και την εκμετάλλευση”, τόνισαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στο Εργατικό Κέντρο, των οποίων η προσπάθεια αποτελεί σημείο αναφοράς για τα κινήματα διεθνώς. Απόφασή τους είναι να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα και τον Οκτώβρη φιλοξενούν στο χώρο τους μεγάλη ευρωμεσογειακή συνάντηση με αντίστοιχα εγχειρήματα.

 

Τα κεντρικά σημεία των τοποθετήσεων τους όπως τα παρουσίασαν στη σελίδα τους:

“Θεωρούμε απαράδεκτη την υπεκφυγή του υπουργείου, που σε ανακοινώσεις δεν αναφέρει κάν τα αιτήματα της ΒΙΟΜΕ.”

“Απαιτούμε να μάθουμε ποιός διέταξε την επίθεση στο Καραβάνι, και αν έτσι πλέον θα αντιμετωπίζουν τους εργάτες.”

“Καταγγέλουμε την αλαζονική και αδιάφορη στάση του Κατρούγκαλου.”

“Μόνο θετικό στοιχείο η δέσμευση για μόνιμη σύνδεση νερού-ρεύματος στο εργοστάσιο, αλλά μένει να δούμε στην πράξη αν αυτό θα υλοποιηθεί.”

“Στο κεντρο αγώνα ενώσαμε τις φωνές μας και τα όνειρα μας με πολλούς που αγωνίζονται για νέους δρόμους ανατροπής, μέσα απο την αυτοδιαχείριση και τις διαδικασίες βάσης.”

“Δεν έχουμε στα χέρια μας καμία γραπτή δέσμευση από το υπουργείο.”

“Δεν μας αφορά η αόριστη στήριξη, οι καλές προθέσεις και τα χτυπήματα στην πλάτη, κρίνουμε την κυβέρνηση μόνο από τις πράξεις της.”

“Δεν είμαστε ευχαριστημένοι απο τη στάση του υπουργείου, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα, επιστρέφουμε στο κατειλημμένο εργοστάσιο, συνεχίζουμε την παραγωγή, παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.”

“Είμαστε μέρος μια αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας που συγκρούεται με το κέρδος και την εκμετάλλευση.”

“Αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία σημαίνει ότι όλοι οι μέτοχοι είναι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι μέτοχοι. Δεν υπάρχουν επενδυτές, αφεντικά και μισθωτοί.”

“Τον Οκτώβριο φιλοξενούμε μεγάλη ευρωμεσογειακή συνάντηση της Οικονομίας των Εργαζομένων στο εργοστάσιο, που διοργανώνεται από κοινού με το διεθνές μας δίκτυο. Θα παρθούν αποφάσεις ουσιαστικής συνεργασίας και δικτύωσης.”

“Η ΒΙΟΜΕ έχει περισσότερες σχέσεις με ουσιαστικούς εργατικούς αγώνες στην Ευρώπη απο ότι η ίδια η ΓΣΕΕ”.

“Η καλύτερη πολιτική πίεση είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η επέκταση των εξαγωγών, η εδραίωση του εγχειρήματος, η σύνδεση με την κοινωνία, η λειτουργία του Εργατικού Ιατρείου στο χώρο του εργοστασίου.”

“Είμαστε αποφασισμένοι να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε απόπειρα πλειστηριασμού.”

“Πάγιο αίτημά μας ο διαχωρισμός της περιουσίας της ΒΙΟΜΕ από της ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Οι εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ δεν το θέλουν, θεωρούν ότι η περιουσία τους ανήκει καί ότι κάποια μέρα θα πάρουν τα χρωστούμενα.”

“Αυτές τις μέρες είδαμε ποιοί μας στηρίζουν και ποιοί στέκονται απέναντί μας. Άνεργοι μας έφερναν φαγητό στο κέντρο αγώνα.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]