Η Βραζιλία έχει χαρίσει στον κόσμο μερικούς από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές. Η χώρα του καφέ αποτελεί μόνιμη “μηχανή παραγωγής ταλέντων” του άρχοντα των σπορ, τα οποία, όμως, προσπαθούν να “κλέψουν” οι πιο προηγμένες χώρες, εκμεταλλευόμενες και τις δεινές εγχώριες οικονομικές συνθήκες.

“Φρένο” σε αυτή την τακτική έρχεται να βάλει η εισήγηση του Υπουργού Αθλητισμού της χώρας, Άλντο Ρεμπέλο, που προτείνει τροποποιήσεις στον λεγόμενο “νόμο Πελέ”, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι οι Βραζιλιάνοι παίκτες μπορούν να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του εξωτερικού μόνο αφότου συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, με τον ενδιαφερόμενο σύλλογο να αποζημιώνει επιπλέον την ομάδα που τους ανέδειξε.

Ο Ισπανός Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τακτική αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων να ανοίγουν ακαδημίες σε πόλεις της Βραζιλίας, προκειμένου να ξεχωρίσουν τα ταλέντα και στη συνέχεια να τα φέρουν στις χώρες τους μαζί με τις οικογένειές τους. “Είναι σύλλογοι που ανοίγουν ακαδημίες και προσφέρουν προνόμια στους συγγενείς των παιδιών προκειμένου να τα πάρουν στις ομάδες τους. Έτσι, πρακτικά δεν καταπατούν τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα και απαγορεύει την έξοδο των νεαρών ποδοσφαιριστών από τη χώρα. “Θεωρώ αυτή την πρακτική καταδικαστέα. Το Υπουργείο θα λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει αυτή την κατάχρηση”, εξήγησε ο Ρεμπέλο.

Το “παραθυράκι” του “νόμου Πελέ” που εκμεταλλεύονται οι ομάδες είναι ότι δεν απαγορεύει στους ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών να αφήσουν τη Βραζιλία σε περίπτωση που δεν ανήκουν σε ακαδημίες των εγχώριων ομάδων, αν φυσικά οι γονείς τους δεχτούν την πρόταση συλλόγου του εξωτερικού να αναλάβει εκείνος την ποδοσφαιρική… εκπαίδευση των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση της χώρας, οι παίκτες κάτω των 16 ετών δεν θα μπορούν να υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια, αλλά αντίθετα θα μπορούν να υπογράφουν ερασιτεχνικά στις μικρές ομάδες εγχώριων συλλόγων, δίνοντας σε αυτούς προτεραιότητα όταν θα φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία.

Έτσι οι Βραζιλιάνοι ελπίζουν να κρατήσουν στις τάξεις τους τα νέα “αστεράκια” τους, απαγορεύοντας στους ισχυρούς να τα… αρπάξουν εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες πουαντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας.


Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]