Με Βόσνιο πατέρα και μητέρα από την Κροατία, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς γεννήθηκε σε προσφυγικό «γκέτο» στην Σουηδία κοντά στο Μάλμε. Από πολύ μικρός έμαθε να τα βγάζει μόνος του πέρα και να εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό του.

Στην αυτοβιογραφία του, έχει παραδεχθεί, ότι πολλές φορές για να τα βγάλει πέρα χρειάστηκε να κλέψει σε πολύ μικρή ηλικία. Ένα ακόμα παράξενο «χόμπι» του στις φτωχογειτονιές, ήταν ο εμπρησμός!

Πολλές φορές, μετά από ένα γκολ πανηγυρίζει ολομόναχος. Είτε σπρώχνοντας μακριά τους συμπαίκτες του, είτε κάνοντας ότι δεν τους βλέπει, όσο και να τον τραβάνε και να τον σπρώχνουν.

Σε κάθε ομάδα που πέρασε, πέρα από τους τίτλους που κατέκτησε, άφησε και (τουλάχιστον) από έναν «εχθρό». Χωρίς καμία εξαίρεση! Από τα 18 του χρόνια και την Μάλμε έως και την Μίλαν. Η ποδοσφαιρική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς από το 2003-2004 μέχρι και την σεζόν 2010 – 2011 κατέκτησε 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα με Άγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα και Μίλαν!

Μάλμε

Το 1999 σε ηλικία μόλις 18 χρονών μπαίνοντας στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας αυτοσυστήθηκε. Δεν τον ένοιαζε ποιον είχε απέναντι του. Το μόνο που τον ενδιέφερε είναι να αφήσει το στίγμα του εξαρχής.

«Λέγομαι Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Συγκρατήστε το καλά όλοι σας αυτό το όνομα γιατί σε κάποια χρόνια θα είμαι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο», ήταν τα λόγια του 18άχρονου τότε Ζλάταν.

Μπορεί να μην έχει κερδίσει ποτέ την Χρυσή Μπάλα, αλλά κανείς δεν μπορεί να του πει ότι εκείνη τη μέρα τους είπε ψέματα!

Άγιαξ

Ο πρώτος του προορισμός εκτός Σουηδίας ήταν ο Άγιαξ. Και εκεί ο Ζλάταν άφησε… χαραγμένο το όνομα του και με «χρυσά γράμματα» λόγω των δύο πρωταθλημάτων που κατέκτησε στο Άμστερνταμ, αλλά και με «μαύρα» λόγω έντονων τσακωμών με προπονητές και συμπαίκτες.

Σε μία από τις πολλές λεκτικές (και όχι μόνο διαμάχες) του Σουηδού στα αποδυτήρια του Άγιαξ, ένα ψαλίδι βρέθηκε καρφωμένο δίπλα από το κεφάλι του ενώ αυτός ήταν καθισμένος και άλλαζε.

Ο άνθρωπος που το πέταξε ήταν ο εξίσου οξύθυμος συμπαίκτης του, ο Αιγύπτιος Αχμέτ Χοσάμ Μίντο. Το περιστατικό αυτό ξεχάστηκε, με τη νύφη να την πληρώνει ο Μίντο και να δίνεται δανεικός στην επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Δεν ήταν όμως αυτό το περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Άγιαξ. Ο Σουηδός είχε απειλήσει τον συμπαίκτη του, Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ. «Θα σου σπάσω τα πόδια αν δεν με σέβεσαι» του είπε σε μια προπόνηση.

Στις 18 Αυγούστου του 2004, διεξαγόταν «φιλικό» Σουηδία – Ολλανδία στην Στοκχόλμη. Ο Ζλάταν τραυματίζει τον Ολλανδό στον αστράγαλο, χωρίς καν να πάει από πάνω του να δει αν είναι καλά. Ο Φάν Ντερ Φάαρτ μετά το τέλος του ματς δήλωσε: «Είναι ψυχοπαθής! Με χτύπησε επίτηδες, παρά το γεγονός ότι είμαστε συμπαίκτες και μέχρι και τώρα δεν με έχει ρωτήσει πώς είμαι».

Αν περιμένατε να ζητήσει συγγνώμη ο Σουηδός, ακόμα θα περιμένετε: «Δεν το πιστεύω ότι είπε τέτοιο πράγμα το Ράφαελ. Δεν πρόκειται να ξαναπαίξω συμπαίκτης του. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο». Δέκα μέρες μετά, ο Ίμπρα τα μαζεύει και πάει στην Γιουβέντους.

Γιουβέντους

Επόμενος σταθμός το Τορίνο και η Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο. Του λάτρη της πειθαρχίας. Ε και; Ζλάταν είναι αυτός και δεν καταλαβαίνει από τέτοιες… λεπτομέρειες.

Σε μια προπόνηση, δέχεται μια κουτουλιά από τον Τζόναθαν Ζεμπινά και απαντάει με κροσέ που θα ζήλευε επαγγελματίας μποξέρ. Ο Λιλιάν Τουράμ που μπαίνει στη μέση να τους χωρίσει τρώει και αυτός μερικές… ψιλές.

Κάποια άλλη στιγμή, πάλι σε προπόνηση, μπαίνει πολύ δυνατά σε μια διεκδίκηση μπάλας με αντίπαλο τον Πατρίκ Βιεϊρά. Ο Γάλλος του ζητάει τον λόγο, αλλά πριν γίνει οτιδήποτε το θέμα έληξε. Αργότερα δήλωσε: «Χάρηκα για αυτό που έγινε με τον Πατρίκ, γιατί δείξαμε και οι δύο ότι είμαστε πρωταθλητές και δεν θέλουμε να χάνουμε ούτε στην προπόνηση.»

Ο Φάμπιο Καπέλο είναι κατά τον ίδιο τον Σουηδό, ο κύριος υπαίτιος για την εξέλιξη του ως ποδοσφαιριστή. Ο Ιταλός είχε… διαγνώσει ότι είναι πολύ προικισμένος παίκτης αλλά δεν σκοράρει όσο θα μπορούσε.

«Μια μέρα ο Καπέλο με έκλεισε σε μια αίθουσα στην οποία υπήρχε μόνο μία τηλεόραση που έπαιζε φάσεις από την καριέρα του Μάρκο Φαν Μπάστεν και πριν φύγει, μου έκανε σαφές ότι δεν θα βγω από εκεί μέχρι να τελειώσει το DVD.


Κάποια στιγμή βαρέθηκα και είπα να φύγω. Έφτασα στην πόρτα και χάρηκα που την βρήκα ανοιχτή. Σήκωσα το κεφάλι μου όμως και είδα έναν άνθρωπο ασφαλείας της ομάδας και κατάλαβα ότι έπρεπε να ξαναμπώ μέσα», ήταν τα λόγια του.

Ίντερ

Στην θητεία του στην Ίντερ είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ξεχωρίσει ένα συγκεκριμένο περιστατικό τσακωμού ή αντιπαράθεσης καθώς κάθε προπόνηση είχε και από κάτι με τον Ζλάταν πρωταγωνιστή.

Με δεδομένο ότι στην ομάδα βρίσκονταν την ίδια περίοδο με τον Σουηδό, οι Μάρκο Ματεράτζι, Βάλτερ Σάμουελ και Μάριο Μπαλοτέλι, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι γινόταν στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια της Ίντερ. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τον Ρομπέρτο Μαντσίνι (πριν τον διαδεχθεί ο Ζοσέ Μουρίνιο) τον οποίο δεν είχε σε υπόληψη ο θηριώδης φορ το γλυκό… έδεσε από την αρχή.

Μπαρτσελόνα

«Όλα πήγαιναν τέλεια για μένα στην Μπαρτσελόνα, μέχρι που ο Μέσι άρχισε να παραπονιέται. Ήθελε να παίζει στην κορυφή της επίθεσης και όχι στα πλάγια. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σύστημα και έπαψα να έχω την ελευθερία που χρειάζομαι για να είμαι αποτελεσματικός.

Ζήτησα μια συνάντηση με τον Γκουαρντιόλα. Του είπα με ωραίο τρόπο ότι δεν μου ταιριάζει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. Η συζήτηση τελείωσε σε καλό κλίμα, αλλά από τότε η συμπεριφορά του προς το πρόσωπό μου, άλλαξε.

Έμπαινα σε ένα δωμάτιο και έφευγε. Χαιρετούσε τους πάντες ξεχωριστά και εμένα με αγνοούσε. Οι Τσάβι, Ινιέστα και Μέσι ήταν σαν σχολιαρόπαιδα που άκουγαν τον δάσκαλο με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς να κρίνουν αν αυτό που τους λέει είναι σωστό ή λάθος.

Κάποια περίοδο μας είχαν απαγορεύσει να πηγαίνουμε με αγωνιστικά αυτοκίνητα στην προπόνηση. Το θεώρησα γελοίο και πήγα με μια Ferrari Εnzo. Ολοι με κοιτούσαν σαν να είχα σκοτώσει άνθρωπο.

Σε ένα ματς με την Βιγιαρεάλ με έβαλε στο 85΄ στην θέση του Μπόγιαν για να μου κάνει καψώνι. Δεν άντεξα και στα αποδυτήρια του είπα «Δεν έχεις… καρύδια!

Τρέμεις όταν βλέπεις τον Ζοζέ Μουρίνιο. Να πας στο διάολο! Πέταγα και κλωτσούσα ότι έβρισκα μπροστά μου. Δεν αντέδρασε. Δεν είπε τίποτα. Τότε είχα πάρει την απόφαση ότι θα φύγω από την Βαρκελώνη», είπε ο γλυκομίλητος Σουηδός.

Μίλαν

Στην δεύτερη θητεία του σε ομάδα του Μιλάνου και συγκεκριμένα την Μίλαν, δεν άλλαξε μυαλά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τον Ζλάταν να κλωτσάει σε προπόνηση τον πιτσιρικά Στράσερ στο κεφάλι χωρίς κανέναν λόγο.

Σε μια άλλη προπόνηση τσακώθηκε με τον επίσης θηριώδη αμυντικό, Ογκούτσι Ονιέγου, με απολογισμό ένα ραγισμένο πλευρό του Σουηδού και πολλούς μώλωπες στο σώμα του Αμερικανού.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Ιμπραϊμοβιτς από την Παρί Σεν Ζερμέν, ο νεαρός Στεφάν Ελ Σαράουι παραδέχτηκε ότι δεν είναι ότι πιο εύκολο να είσαι συμπαίκτης του Ζλάταν. «Σου ζητάει συνέχεια τη μπάλα και αν δεν του την δώσεις ή κάνεις λάθος, σου φωνάζει ακόμα περισσότερο και κάποιες φορές σε ειρωνεύεται!», ήταν τα λόγια της φετινής αποκάλυψης της Μίλαν.

Παρί Σεν Ζερμέν

Στην πρώτη του κιόλας προπόνηση με την Παρί Σεν Ζερμέν, προερχόμενος από διακοπές διαρκείας, πρόλαβε και ξάπλωσε τρεις συμπαίκτες του σε σκληρές διεκδικήσεις της μπάλας, δείχνοντας από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό.

«Δεν ξέρω πολλά πράγματα για το γαλλικό πρωτάθλημα, δεν ξέρω παρά ελάχιστους παίκτες. Αντίθετα, είμαι σίγουρος ότι με ξέρουν πολύ καλά όλοι τους και θα με μάθουν ακόμα καλύτερα», ήταν οι δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στο τέταρτο γκολ του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, απέναντι στην Αγγλία. Το σκορ είναι 3-2 υπέρ της Σουηδίας και το παιχνίδι βρίσκεται στις καθυστερήσεις.

Οι παίκτες και των δύο ομάδων, σχεδόν περπατάνε. Εκτός από έναν. Αυτόν που έχει πετύχει και τα τρία γκολ της Σουηδίας μέχρι εκείνη την ώρα. Κυνηγάει μία θεωρητικά χαμένη μπαλιά.

Ο Χαρτ κάνει ένα κακό διώξιμο και η μπάλα του βρίσκεται μπροστά του. Έτσι όπως του έρχεται θα μπορούσε απλά να πλασάρει με πρόσωπο στο τέρμα και αν μπει μπήκε.

Κι όμως, εκείνη τη στιγμή μάλλον σκέφτηκε «αυτό το έχουν ξανακάνει, πρέπει να κάνω κάτι μοναδικό γιατί είμαι ο Ζλάταν». Μόνο ένας χαρακτήρας που πιστεύει τόσο πολύ στον εαυτό του και έχει περάσει τόσα στη ζωή του θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο αλαζονικό, όσο και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του «I’m Zlatan»!

Φαίνεται, θυμήθηκε τα χρόνια που έπαιζε στις αλάνες των προσφύγων κοντά στο Μάλμε και είπε να δοκιμάσει κάτι για τα παιδιά που έπαιζε τότε μαζί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]