Τα καταφέραμε πάλι και ο 1ος τελικός των πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεν ξεκίνησε ποτέ το βράδυ της Πέμπτης.

Αναβλήθηκε τελικά, τα καταφέραμε πάλι και ο 1ος τελικός των πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεν ξεκίνησε ποτέ το βράδυ της Πέμπτης. Αιτία της αναβολής η επίθεση με πέτρες που δέχτηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού, από “αγνώστους”, στο ύψος του Μοσχάτου. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά, ευτυχώς, στο πρόσωπο οι 2 παίκτες των πράσινων, Περπέρογλου και Σμιθ, που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Κι αν πούμε ότι μας κάνει εντύπωση αυτό το σκηνικό, τότε θα πούμε ψέματα… Καθώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η πολλοστή και έρχεται να προστεθεί σε αυτήν τη μεγάλη σειρά παρόμοιων θλιβερών γεγονότων…

Δε θα μπούμε στη λογική να αναζητήσουμε ή ακόμη και να δικαιολογήσουμε την αιτία αυτών των επεισοδίων, αν δηλαδή πρόκειται για αντίποινα κι εκδίκηση για τα όσα συνέβησαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στους οπαδούς των δύο αιωνίων πριν λίγες ημέρες. Αιτία και δικαιολογία για τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει πουθενά, εκτός από το αρρωστημένο μυαλό των ίδιων των αυτουργών.

Αλλά, ειλικρινά, οι καημένοι οι αθλητές σε τι φταίνε; Οι αθλητές, οι οποίοι στο κάτω-κάτω παίζουν για την πάρτη τους και για να βγάλουν επάξια το μισθό τους και ουδόλως τους απασχολούν οι κόντρες των οργανωμένων των ομάδων τους. Έτσι περιμένουμε να κάνουμε καλύτερο το μπάσκετ και γενικότερα τον ελληνικό αθλητισμό; Ας μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες, πριν λίγες ώρες, η νεανική, φετινή ομάδα του Ολυμπιακού είχε μόλις κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης! Και τώρα, με ανυπομονησία οι παίκτες της πειραιώτικης ομάδας περίμεναν να μπουν στο παρκέ του ΣΕΦ για πρώτη φορά ως πρωταθλητές Ευρώπης και να αποθεωθούν από τους φιλάθλους της ομάδας τους. Αλλά, όχι, σε κάποιους λίγους αυτό δε θα άρεσε καθόλου, φαίνεται… Στους γνωστούς λίγους, που ζήτημα αν στο αποψινό επεισόδιο ήταν πάνω από 2-3 και οι οποίοι, τελικά, κατάφεραν να περάσει το δικό τους. Το να μπουν, δηλαδή, στο “μάτι” των απέναντι δείχνοντας τη γνωστή “ψευτομαγκιά” τους και αδιαφορώντας για το αν “ξενέρωσαν” με αυτό το συμβάν, που οδήγησε στην αναβολή του ματς, χιλιάδες, εκατομμύρια κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι πρόεδροι, οι προπονητές και οι ίδιοι οι παίκτες της ομάδας που “υποστηρίζουν” και που περίμεναν με ανυπομονησία να ξεκινήσει η πρώτη αναμέτρηση της σειράς ανάμεσα στον απερχόμενο και στον νυν πρωταθλητή Ευρώπης. Ο εγωισμός και η ηλιθιότητα σε όλο τους το μεγαλείο…

Ευθύνες στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ, προσωπικά, δεν μπορώ να αποδώσω πουθενά. Ούτε στην αστυνομία μπορώ να πω ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της, ούτε στην ΚΑΕ Ολυμπιακός ότι δεν περιμάζεψε τους οπαδούς της. Λες και είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες μιας ομάδας να κυνηγάνε από πίσω με το βούρδουλα όλους τους οργανωμένους της. Αποκλειστικοί υπεύθυνοι, εδώ, είναι αυτοί oi ανεγκέφαλοι και πραγματικά, είναι απορίας άξιο να αναρωτηθεί κανείς τι μπορεί να είναι εκείνο που όπλισε το χέρι τους με πέτρες εναντίον αθλητών που δεν τους φταίνε σε τίποτα απολύτως. Εναντίον αθλητών, που εκτός γηπέδων μπορεί να κάνουν παρέα με άλλους αθλητές της ίδιας τους της ομάδας, χωρίς να τους χωρίζει τίποτα. Στο κάτω-κάτω, αν έχουν αφήσει ανοικτές “εκκρεμότητες” με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ας λύσουν τις διαφορές τους μόνοι τους, κάπου εκτός γηπέδων, να τελειώνουμε.

Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε την τρομερή διαφήμιση που έκαναν αυτά τα “καλόπαιδα” για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Πάνω που η αθλητική κοινή γνώμη της Ευρώπης είχε στραφεί για τα καλά στο ελληνικό μπάσκετ και περίμενε με ανυπομονησία την έναρξη των τελικών ανάμεσα στις δύο από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της ηπείρου, τώρα τα φώτα της δημοσιότητας δε θα πέσουν πάνω στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που είναι οι παίκτες, αλλά πάνω σε περιθωριακά άτομα, που μέσω της βίας, τα τινάζουν όλα στον αέρα. Τουλάχιστον, αν όλη αυτή η βία, η οργή, τα απωθημένα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο διοχετεύονταν ως αντίδραση σε πιο ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και που αφθονούν στις μέρες μας, πάει στο καλό… Αλλά όχι και στα αθλητικά δρώμενα και για να ακριβολογούμε στο μπάσκετ, που είναι μία από τις λίγες ευχαριστήσεις που μας απέμειναν και που μας κρατάει σαν χώρα ακόμα πολύ ψηλά και γεμάτους υπερηφάνεια…

Το τι μέλει γενέσθαι, πάντως, κανείς δεν το ξέρει ακόμα με ακρίβεια. Ακούγονται διάφορα, ακόμη κι ότι οι υπόλοιποι αγώνες θα γίνουν με την παρουσία μόνο σχολείων και μαθητών. Ίσως και να ‘ναι μια λύση, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί… Το μόνο που θα ξαναγίνει με μαθηματική ακρίβεια στο μέλλον είναι παρόμοια, θλιβερά περιστατικά. Γιατί σε αυτήν τη χώρα, δυστυχώς, έχουμε μάθει όταν κάνουμε ένα βήμα μπροστά, στη συνέχεια να κάνουμε δυο και τρία πίσω, δηλαδή, εκεί που πάμε να ξεφύγουμε κάπως, να ανέβουμε επίπεδο, να νιώσουμε Ελλάδα, αμέσως επιστρέφουμε στη μίζερη πραγματικότητα του Ελλαδιστάν…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]