Μπροστά μας έχουμε μια εξέγερση. Δεν είναι ακόμη καθολική, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στις πρωτοπορίες. Αγκαλιάζει ευρύτατα στρώματα της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας και είναι αυτόνομη. Δεν υποκινείται και δεν καθοδηγείται από κανένα κόμμα. Οι ανάλογες κινητοποιήσεις των νέων σ΄ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη αποκαλύπτουν ότι η εξέγερση δεν πρόκειται να σταματήσει. Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών.

Ο χαρακτήρας της είναι κοινωνικοπολιτικός και οφείλεται σε μια συσσώρευση και διόγκωση άλυτων προβλημάτων που δημιουργούν άγχος και απόγνωση στους νέους. Τα προβλήματα αυτά είναι:

– Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Υπάρχει δήθεν η δωρεάν παιδεία, αλλά στην πράξη τα φροντιστήρια την καταργούν και στραγγίζουν τις φτωχές οικογένειες που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

– Το είδος της Παιδείας. Η παπαγαλία και οι σημερινές εξετάσεις ακυρώνουν κάθε παιδαγωγική διδασκαλία και δημιουργούν φοβερό άγχος για τους μαθητές. Ο ελεύθερος χρόνος τους μηδενίζεται.

– Η ανεργία: Το αβέβαιο μέλλον για τον νέο, όσα διπλώματα κι αν έχει, όσες σπουδές κι αν έχει κάνει. Η τεχνολογία, αντί να χρησιμοποιείται για μείωση των ωρών εργασίας, των ημερών και των ετών εργασίας, δημιουργεί ανέργους.

– Η απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης. Κι όσοι νέοι καταφέρουν να πιάσουν δουλειά, ώριμοι πια, δεν μπορούν να στήσουν οικογένεια και φυτοζωούν με τα 300 – 700 ευρώ, την ώρα που υψηλόβαθμοι χορεύουν μέσα στις χιλιάδες ευρώ των αποδοχών τους.

Παράλληλα, τα σκάνδαλα, οι λοβιτούρες, οι κλοπές και οι λεηλασίες του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας όχι απλώς σκανδαλίζουν, κατά την πρόρρηση αρχιερέα, αλλά ακυρώνουν συστήματα και καθεστώτα.

– Η καταξίωση των νέων: Σε όποια διαμαρτυρία των νέων απέναντι σ΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση η απάντηση είναι μία: καμιά απάντηση, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

– Η δίωξη των νέων: Κι όταν οι νέοι αρχίζουν τις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, η πολιτεία τους στέλνει την Police να τους δείρει με τα γκλομπ, να τους ποδοπατήσει, να τους βρίσει, να τους καταβάλει με τα δακρυγόνα και να μη διστάζει να κάνει χρήση των όπλων, με αποτέλεσμα και την αφαίρεση της ζωής τους, όπως έγινε τελευταία με τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αστυνομικοί όλων των Τμημάτων της χώρας, να επισκεφθούν τα σχολεία της περιοχής τους και να ζητήσουν συγγνώμη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από συνάδελφό τους.
Άμεσα, επίσης, η πολιτεία όλη να επισκεφθεί τα σχολεία και να ακούσει τους νέους. Να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους. Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, οι περιφερειάρχες, οι υπουργοί να επισκεφθούν τα σχολεία και να μη βγάζουν δεκάρικους λόγους, αλλά να ακούσουν τους νέους.

Φοβούμαι ότι αν δεν κατανοηθούν τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους νέους, θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις κι όπως λέει η λαϊκή ρήση: “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”.

Διότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι επιδιώκουν ως και τη λήψη μέτρων αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών. Και μόνο το γεγονός ότι ακούστηκε η πρόταση για επέμβαση του Στρατού αποδεικνύει την ύπαρξη νοσταλγών αντιδημοκρατικών συμπεριφορών και της χούντας.

Διότι υπάρχουν μερικοί οι οποίοι επιχειρούν συμβιβασμούς με τους κουκουλοφόρους και τα έργα τους. Ώς εδώ και μη παρέκει. Τους κουκουλοφόρους τους γνωρίζει έναν έναν η αστυνομία. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Γιατί δεν τους συλλαμβάνει. Και βεβαίως δεν εννοώ τους νέους που καλύπτουν τα πρόσωπά τους για ν΄ αποφύγουν τα δακρυγόνα και τα χημικά.

Διότι, δυστυχώς, ένιοι εκκινούν από την αντίληψη του κομματισμού και αγνοούν τους κινδύνους που εμπεριέχει να κλείνεις τ΄ αυτιά, τα μάτια και τον νου μπροστά στην πραγματικότητα

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή και το φύλλο της 21ης Δεκεμβρίου του 2008.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]