Αν υπήρχε ένας πολιτιστικός πυλώνας που αντιστεκόταν στην ισοπέδωση της ελληνικής κουλτούρας από  τα κακέκτυπα της Britney Spears και της Madonna, αν υπήρχε ένας χώρος όπου φιλοξενούνταν φωνές που δήλωναν με την παρουσία και το έργο τους τη διαφορετικότητα από το modus vivendi της πίστας και των λουλουδιών, αν υπήρχε ένας χώρος που κρατούσε ζωντανή την παράδοση του ρεμπέτικου, που διοργάνωνε και συμμετείχε σε καλλιτεχνικά δρώμενα για το έντεχνο και τη ροκ, που μας ξεναγούσε στα άδυτα της κλασσικής μουσικής, ήταν η ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ δεν ήταν μονάχα άντρο των πελατειακών σχέσεων, ήταν ακόμα ο  χώρος που μεγαλούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις, που ακούστηκαν τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Μικρούτσικου, που φιλοξενήθηκαν νέοι καλλιτέχνες, αναδείχτηκαν και κατέγραψαν μια σπουδαία σταδιοδρομία.

Η ΕΡΤ, πρέπει «να παραμείνει ζωντανή»,  συμφώνησαν οι Γιάννης Αγγελάκας, Μάρω Μαρκέλλου, Στάθης Δρογώσης, Psyclinic Tactix, Νίκος Ζιώγαλας, Mc Yinka και Κώστας Αντωνιάδης με δηλώσεις τους στο 3pointmagazine.gr κι έστειλαν μήνυμα για «ενωμένη πάλη» ενάντια σε πρακτικές που θυμίζουν «μη δημοκρατικά καθεστώτα».

Γιάννης Αγγελάκας: Όχι άλλο στο ρόλο του θεατή

aggelakasaggelakas

Ανεχόμαστε πολλά. Ανεχόμαστε ακόμα και πραξικοπήματα, ενώ σε μια σοβαρή χώρα, η απόφαση θα είχε ανατραπεί σε δύο ώρες. Έχουμε πέσει κάτω από το επίπεδο της Ουγκάντας. Γίνονται εγκλήματα και παρακολουθούμε να μας εξαφανίζουν. Μας περιμένουν ακόμα πιο μαύρες ώρες. Μας αξίζει ό,τι ζούμε.

Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση. Η παρουσία του κόσμου που διαδηλώνει αυτές τις ώρες στην ΕΡΤ, θα είναι σημαντική αν υπάρχει και την άλλη εβδομάδα. Δεν έχει νόημα να εκτονωνόμαστε, αλλά ν’ αλλάξουμε την απόφαση. Χρειάζεται άλλη σκέψη και ωριμότητα για να έχουμε μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική.

Στάθης Δρογώσης: Πρωθυπουργός με ψυχοπαθολογικά σύνδρομα

 

drogwsis

Η ΕΡΤ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με δύο ορχήστρες (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής) , με χορωδία, με το τρίτο πρόγραμμα, με, με, με… Το κλείσιμο αυτών των φορέων έχει να κάνει με το ζήτημα της δημοκρατίας στη χώρα μας. Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ένας πρωθυπουργός  αποφασίζει να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο, να πετάξει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, να μας αφήσει φτωχότερους σε πολιτιστικό επίπεδο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στην Τουρκία. Πρόκειται για μια αψυχολόγητη ενέργεια. Δυστυχώς, έχουμε ασόβαρους πολιτικούς στο τιμόνι της χώρας μ’ ένα πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχοπαθολογικά σύνδρομα και μανίες καταδίωξης.

Μc Yinka: Προκλητικό και χυδαίο το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

 

mc

Ήταν πολύ προκλητικός και πολύ σοκαριστικός ο τρόπος που έκλεισε η EΡΤ. Ξαφνικά έσβησε η εικόνα και χάθηκε το σήμα από τους δέκτες της τηλεόρασης. Μου φαίνεται ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο και ένας χυδαίος τρόπος επιβολής των “θέλω” της κυβέρνησης. Τα προβλήματα της ΕΡΤ είναι γνωστά σε όλους, αλλά είναι διαφορετικό να εξυγιάνεις ένα μέσο και διαφορετικό να το κλείνεις τελείως.

Ο κύριος Κεδίκογλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, αλλά το έκανε με ένα πολύ λαϊκίστικο τρόπο, σαν να μίλαγε σε κάποιο καφενείο ή στο δρόμο . Κανείς δεν περίμενε να κλείσει η ΕΡΤ τόσο απότομα, χωρίς καμία προθεσμία. Πέρα από το τρόπο που συνέβη όλο αυτό, η ΕΡΤ, για μένα είναι ένας θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Αποτελεί  ένα εναλλακτικό μέσο προώθησης του πολιτισμού. Είναι αδιανόητο να κλείνει, ειδικά τη στιγμή που στη δημόσια τηλεόραση και στο δημόσιο ραδιόφωνο υπήρχαν τόσα ποιοτικά προγράμματα.

Μάρω Μαρκελλου: Πρακτικές μη δημοκρατικών καθεστώτων

 

marw

Δεν μας απασχολεί μόνο το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και ο τρόπος που έγινε. Υπήρχαν φυσικά προβλήματα, αλλά πάτησαν ένα κουμπί κι έκλεισαν το δημόσιο ραδιόφωνο και τη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Θυμίζει πρακτικές άλλων καθεστώτων, μη δημοκρατικών. Είμαι ενάντια σε όλο αυτό που γίνεται.

Νίκος Ζιώγαλας: Αλληλέγγυος στους εργαζόμενους

 

ziogalas

Είναι σοκαριστικός ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ. Δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο να συμβαίνει αλλού. Υπήρχε παραδοχή κι από τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν κακώς κείμενα κι έπρεπε να γίνει αυτοκάθαρση. Άλλωστε για πολλά χρόνια λειτουργούσε ένα σύστημα με την κάθε κυβέρνηση να βάζει μέσα «τους δικούς της». Αυτό όμως απέχει πολύ από το να κλείσει απροειδοποίητα και μ’ αυτό τον τρόπο η ΕΡΤ.

Με την ΕΡΤ είμαι συναισθηματικά δεμένος. Εκεί ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια μου. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός. Ο κόσμος σε πολλές περιοχές της επαρχίας, οι ναύτες από εκεί ενημερώνονται. Είναι ένα μεγάλο πλήγμα και δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάτι καλύτερο. Είναι μια εξτρεμιστική διαταγή και κόντρα σε κάθε λογική το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στην κρίση ήταν η μόνη που βελτιωνόταν και γινόταν όλο και καλύτερη σε σχέση με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Δηλώνω αλληλέγγυος στους εργαζομένους και είμαι με το μέρος αυτών που αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά και κατά των τεμπέληδων κομματικών που προσπαθούν να επιπλεύσουν παντί τρόπω.

Κώστας Αντωνιάδης (GΑD):  Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση

 

Gad

Ελπίζω οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις του κόσμου να αποτελέσουν την αρχή του τέλους μιας κυβέρνησης που δεν έχει νομιμοποίηση. Είναι πρωτάκουστο σε μία χώρα με δημοκρατία να μην υπάρχει δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο. Όπως είναι πρωτάκουστο να κλείνουν με αυτό το τρόπο.

Κooz (Psyclinic Tactix): Ένα ακόμα πραξικόπημα

 

kooz

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που έχει στο πρόγραμμα η τρικομματική χούντα. Ο τρόπος γενικά είναι γνωστός, πρώτα απαξιώνουν έναν δημόσιο φορέα / οργανισμό και μετά αφού πρώτα κατασυκοφαντήσουνν τους εργαζόμενους λέγοντας τους “υψηλόμισθους” τεμπέληδες, κλείνουν το “μαγαζί” σαν να ήταν δικό τους. Ο σκοπός επίσης γνωστός. Να παραδοθούν τα πάντα στο ιδιωτικό συμφέρον, στο μεγάλο κεφάλαιο που δε γνωρίζει ούτε από πατρίδες ούτε από συμπόνιες προς τις οικογένειες των ανέργων. Εξάλλου, το να έχεις υψηλά ποσοστά ανεργίας βοηθάει στην καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, καθώς η ανεργία είναι που συμπιέζει τα μεροκάματα όλο και πιο κάτω. Τους βολεύει όλους τους ξένους και ντόπιους μεγαλοεπενδυτές να περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ οι στρατιές των πεινασμένων γιατί με την πρώτη ευκαιρία θα πιάσουν δουλειά ακόμα και για 250 ευρώ μηνιάτικο κι ας δουλεύουν κι απλήρωτες υπερωρίες ανασφάλιστοι.

Τώρα συγκεκριμένα ως προς την ΕΡΤ το πανηγύρι είναι μεγάλο. Σαφώς και η ίδια έχει λειτουργήσει τόσα χρόνια σαν τσουβάλι ρουσφετιών των γαλαζοπράσινων σκουληκιών και ως πληγή που ζημίωνε το δημόσιο αλλά αυτό είναι σκάνδαλο καθαρά κυβερνητικό και δε μπορεί σε καμιά περίπτωση κανένας καπιταλοφασίστας να κλείνει εν μια νυκτί ένα δημόσιο φορέα που έχει πληρωθεί απ’ όλους μας και ανήκει σε όλους μας επειδή θέλει να κάνει το χατίρι στους δανειστές και στα αφεντικά του.

Οι ανακοινώσεις τους περί αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και νοικοκυρέματός της είναι τραγικές καθώς χωρίς τις ρεμούλες της εκάστοτε κυβέρνησης η ΕΡΤ δε θα ξόδευε τόσα χρήματα σε υπεράριθμο κυβερνητικά διορισμένο διοικητικό προσωπικό με παχυλούς μισθούς, ούτε σε εξωτερικές παραγωγές και ανανέωση εξοπλισμού για να “τρώνε” πάλι οι γνωστοί καρχαρίες που χρηματοδοτούν προεκλογικά και όχι μόνο τα κυβερνητικά κόμματα, η ΕΡΤ δε θα χρειαζόταν τόσο μεγάλη χρηματοδότηση και θα μπορούσε να λειτουργεί οικονομικότερα.

Με λίγα λόγια, με προσχήματα και χωρίς στρατιωτικά οχήματα η συγκυβέρνηση της ντροπής κατάφερε ένα ακόμα πραξικόπημα αγκαλιάζοντας κιόλας το ψυχοπαίδι του καπιταλισμού, το φασισμό, μιας και από χθες ο ξεσαμάρωτος και η παρέα του έχει και την υποστήριξη των ασπόνδυλων αρνητών του ολοκαυτώματος.

Επιμέλεια: Χριστιάνα Βουκελάτου και Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]