Ο Σουηδός ζωγράφος Andreas Englund με το νέο του project «Ένας γερασμένος σουπερ-ήρωας» μας μεταφέρει στον κόσμο ενός σούπερ-ήρωα που οι μέρες της δόξας του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι αληθοφανείς –σαν σε φωτογραφίες- ελαιογραφίες του περιγράφουν με χιούμορ αλλά και πολλή τρυφερότητα την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να συμβιβαστεί με τη χαμένη του νιότη και τις χαμένες του υπερδυνάμεις.

englund-1

Ένας σούπερ ήρωας που πεισματικά αρνείται να αποχωριστεί τη στολή του -όσα χρόνια και αν έχουν περάσει- και ενώ δεν διστάζει να αντιμετωπίσει μία ντουζίνα από κακοποιούς που απειλούν την ηρεμία της πόλης του, η μέση του και το λουμπάγκο θα μπουν πολλές φορές στο δρόμο του. Κάπως έτσι αναγκάζεται να καταπολεμήσει το «κακό» μόνο από το κρεβάτι του.

englund-2

Το συγκεκριμένο project είναι και το πιο γνωστό του Σουηδού καλλιτέχνη, ο οποίος όπως έχει δηλώσει, μέσω της δουλειάς του θέλει να «αναλύσει και να εντοπίσει ποιο είναι το στοιχείο που κάνει τους ανθρώπους να συνδέονται τόσο εύκολα  μεταξύ τους».

Το ζήτημα των γηρατειών είναι ένα ακόμη θέμα που τον απασχολεί, αλλά και τον εμπνέει πολύ. Μπορεί ο ίδιος να είναι μοναχά 45 ετών αλλά γνωρίζει και αποδέχεται, έστω και με μισή καρδιά, ότι κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη τρίτη ηλικία.

 

englund-3

Αυτή ακριβώς την αποδοχή προσπαθεί να «περάσει» μέσω των δημιουργημάτων του, τα οποία –σύμφωνα με αυτόν- κάποιος θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει πλήρως μοναχά όταν αποδεχτεί ότι κάποια στιγμή το σώμα του θα τον προδώσει, όπως ακριβώς έκανε και το σώμα του σούπερ-ήρωά του.

Ο Andreas Englund απεικονίζει έναν άνθρωπο που αρνείται να το βάλει κάτω, παρά τις καθημερινές του δυσκολίες, και αξίζει τεράστιου σεβασμού για όσα έκανε στο παρελθόν αλλά και για όσα κάνει στο παρόν. Μέσα του θλίβεται που δεν είναι ο έφηβος του παρελθόντος και γι αυτό άλλωστε εξακολουθεί να ζει μία ζωή με ένταση. Αρνείται να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες, αλλά ενδόμυχα ξέρει ότι δεν μπορεί πλέον να το “παρακάνει”.

englund-14

Φανταστείτε, λοιπόν, ότι ο πρωταγωνιστής των πινάκων του Σουηδού καλλιτέχνη, με τη γαλάζια στενή -πλέον- στολή απεικονίζει τον κάθε γερασμένο άνθρωπο που χρειάζεται το δικό του σούπερ-ήρωα ώστε να τον φροντίσει. Φανταστείτε επίσης ότι η πολυτιμότερη υπερδύναμη, στο τέλος της ημέρας, είναι να αποδεχθείς ότι το σώμα σου κάποια μέρα θα είναι πολύ αδύναμο ώστε να ικανοποιεί τις νεανικές σου φαντασιώσεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]