Την ξεκάθαρη θέση της απέναντι στο “No Politica” των γηπέδων εξέφρασε σήμερα η ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης, Τηγανίτης Α.Σ.Η. Είχε προηγηθεί αγώνας πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια του οποίου ο κόσμος της ομάδας είχε αναρτήσει πανό για να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς τον Τάσο Θεοφίλου σχετικά με την αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ως Τηγανίτης, αντιλαμβανόμαστε το γήπεδο ως κομμάτι της κοινωνίας και όχι αποκομμένο από αυτήν. Το γήπεδο αποτελεί, πέρα των άλλων, χώρο κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης και έκφρασης».

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της ομάδας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟ ΓΙΑ Τ.ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΗ ΣΤΙΣ 06/05/18

Την Κυριακή, 06/05/2018, η ομάδα μας αγωνιζόταν στην Ν. Αλικαρνασσό, σ’ εκτός έδρας παιχνίδι με την ομάδα του Π.Ο.Η. για την 23η αγωνιστική της Γ’ Ε.Π.Σ.Η., μια ημέρα μετά το πανελλαδικό κάλεσμα δράσεων αλληλεγγύης στον Τάσο Θεόφιλου και ως αθλητικό σωματείο αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κίνηση αυτή και να κρεμάσουμε στο γήπεδο ένα πανό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης. Το εν λόγω πανό, έγραφε: «Αλληλεγγύη στον αναρχικό-κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου», κρεμάστηκε απέναντι απ’ την κερκίδα στο ημίχρονο του αγώνα. Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κάλεσμα δε χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς ο κόσμος που συμμετέχει και πλαισιώνει τον Τηγανίτη, έχει πάρει και θα παίρνει πάντοτε ξεκάθαρη θέση υπέρ των καταπιεσμένων αυτού του τόπου. Το συγκεκριμένο πανό φαίνεται πως δεν άρεσε στο διαιτητικό τρίο, με αποτέλεσμα να ζητήσει απ’ τους ποδοσφαιριστές του Τηγανίτη να μεριμνήσουν ώστε ν’ απομακρυνθεί από το γήπεδο. Όταν τους έγινε σαφές ότι το πανό δε θα κατέβει ακόμη κι αν επιλέξουν να διακόψουν το παιχνίδι, αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο.

Λίγο αργότερα, μια μικρή «αντιπροσωπεία» παικτών και φιλάθλων συναντήθηκε μαζί τους, αφενός για να μάθει το λόγο για τον οποίο διέκοψαν το ματς, αφετέρου για να τους καταστεί ξεκάθαρο πως το πανό θα φύγει από το γήπεδο όταν αποχωρήσουν και οι φίλαθλοι του Τηγανίτη. Επιπλέον, τους προτάθηκε να γραφτεί στο φύλλο αγώνα πως αναρτήθηκε στο γήπεδο πανό με πολιτικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να κληθούμε προς απολογία από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου (Ε.Π.Σ.Η.). Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε πως ένας εκ των τριών διαιτητών, επόπτης του αγώνα και αστυνομικός στο επάγγελμα έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο απέναντι στο περιεχόμενο του πανό λέγοντάς μας πως «αναρχικοί, κομμουνιστές, σοσιαλιστές και αλλά τέτοια δεν έχουν σχέση με το γήπεδο και ότι όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Θεοφίλου!». Οι δυο νεότεροι διαιτητές δεν έδειξαν την ίδια εμμονή και φάνηκαν να συμβιβάζονται με τη λύση που τους προτείναμε, προφανώς για να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους. Έπειτα, μας ζήτησαν χρόνο για να το συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν. Πέρασαν δύο λεπτά και ενώ επιμείναμε να παραμείνει το πανό στο γήπεδο και ετοιμαζόμαστε ν’ αποχωρήσουμε, οι διαιτητές επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο και μας ζήτησαν να μεταφέρουμε το πανό στο βοηθητικό γήπεδο (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) πίσω από το τέρμα, 15 μετρά απόσταση από εκεί που ήταν πριν δηλαδή, διεκδικώντας έτσι επάξια το βραβείο γραφικότητας. Έτσι, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με καθυστέρηση 20 λεπτών.


Να σημειώσουμε επίσης, ότι οι φίλαθλοι των γηπεδούχων δεν έδειξαν κάποια δυσαρέσκεια για το γεγονός και το πανό, στηρίζοντας μάλιστα την απόφαση μας να εκφραζόμαστε πολιτικά στην κερκίδα.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρατηρήσεων εκ μέρους των διαιτητών και της Ε.Π.Σ.Η., αναφορικά με τα πολιτικά πανό που τοποθετούνται σε κάθε παιχνίδι του Τηγανιτή εντός και εκτός έδρας. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στην πρώτη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος στις 7/10/17 στη μαρτυρική Βιάννο με τους 461 εκτελεσθέντες κατοίκους απ’ τους ναζί το 1943, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την τοπική ομάδα (Πατούχας). Εκεί, είχε τοποθετηθεί πανό οπού έγραφε: «Την Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα ‘κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί», και προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις σε διαιτητές και Ε.Π.Σ.Η. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε αλλά γήπεδα εντός και εκτός Κρήτης, με χαρακτηριστικότερο ένα πανό που είχε ανεβεί στο γήπεδο της Κάντανου από τον αυτοοργανωμένο αθλητικό σύλλογο Χανίων, Ασπάλαθο και την τοπική ομάδα (Υρτακίνα), στο οποίο αναγραφόταν: «Την Κάντανο, τ’ Ανώγεια, τα ΄κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σ’ ολόκληρη τη γη». Είναι ξεκάθαρο πλέον πως επιδιώκεται η επικράτηση του δόγματος «μακριά η πολιτική από το ποδόσφαιρο», χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντικειμενική πραγματικότητα και η ιστορία ενός τόπου. Μεγάλη εντύπωση επίσης, προκαλεί το γεγονός πως αυτό επιχειρείται ακόμα και στις τελευταίες κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων.

Ως Τηγανίτης έχουμε τοποθετηθεί κι άλλες φόρες πάνω στο “NO POLITICA” της FIFA. Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) είναι ο οργανισμός, που διοικεί παγκόσμια το ποδόσφαιρο και αποτελεί τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στον κόσμο, ακολουθεί η UEFA που είναι η συνομοσπονδία, η οποία διοικεί το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, η ΕΠΟ στην Ελλάδα, έπονται οι τοπικές ενώσεις, όπως η ΕΠΣ Ηρακλείου. Ο κανονισμός, ο οποίος θεσπίστηκε από την FIFA και είναι δεσμευτικός για όλες τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, απαγορεύει την παρουσία πολιτικών πανό και την εκφώνηση πολιτικών συνθημάτων στις κερκίδες. Σκοπός αυτού του κανονισμού, είναι η αποπολιτικοποίηση των γηπέδων και στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να οργανώνεται και ν’ αντιπαρατίθεται στην κυρίαρχη ιδεολογία. Παράλληλα, ο ίδιος σκοπός, εξυπηρετεί το κράτος, που επιδιώκει την αποχή του κόσμου από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα γενικότερα, εντός και εκτός γηπέδων. Το κράτος, κατανοώντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στις κερκίδες των γηπέδων από οργανωμένους φίλαθλους και μη, επιχειρεί τη φίμωσή τους. Χαρακτηριστικά φαινόμενα πολιτικής έκφρασης τα τελευταία χρονιά στην Ελλάδα, αποτελούν τα πανό που είχαν εμφανιστεί στα γήπεδα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, τα αντι-μνημονιακά/ αντι-κυβερνητικά πανό του 2012, τα αντιφασιστικά πανό μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013 και η μεγάλη παρουσία, οργανωμένων και μη, οπαδών στους δρόμους.

Εμείς ως Τηγανίτης, αντιλαμβανόμαστε το γήπεδο ως κομμάτι της κοινωνίας και όχι αποκομμένο από αυτήν. Το γήπεδο αποτελεί, πέρα των άλλων, χώρο κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης και έκφρασης κι αυτό είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις.

Γενική Συνέλευση Τηγανίτη Α.Σ.Η.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]