Τέσσερις νέες ταινίες και δύο επανεκδόσεις βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, την τελευταία του Αυγούστου και πρώτη για το φετινό φθινόπωρο.

Καθώς, λοιπόν, οι θερινές αίθουσες δίνουν σιγά σιγά τη θέση του στις χειμερινές, υποδεχόμαστε τον Σεπτέμβρη μαζί με τον ανανεωμένο Γούντι Άλεν και τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», με το ντεμπούτο του Ισπανού Χουάν Κάρλος Μεδίνα «Μέσα Από τα Μάτια τους», με το νεανικό franchise «Θανάσιμα Εργαλεία: Πόλη των Οστών», με το μουσικό φιλμ «One Direction: This Is Us» και τέλος, με τις δύο κλασικές επανεκδόσεις, την «Πηγή των Παρθένων» του αξεπέραστου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και το μαγευτικό «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.

Θλιμμένη Τζάσμιν
Blue Jasmine  HΠΑ 2013. Σκηνοθεσία – σενάριο: Γούντι Άλεν, Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Σάλι Χόκινς, Άλεκ Μπάλντουιν, Πίτερ Σάρσγκααρντ. 98΄

Η οικονομική και συναισθηματική κρίση (εξαιτίας της πρώτης) που περνά η καλομαθημένη στα λούσα και την πολυτέλεια Τζάσμιν, την αναγκάζει να εγκαταλείψει την Νέα Υόρκη και να καταφύγει στο Σαν Φρανσίσκο ζητώντας βοήθεια από την μισθωτή αδερφή της.

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει στο χιουμοριστικό δράμα και σκηνοθετεί ένα φιλμ που συνδυάζει τη σάτιρα με τις πικρές αλήθειες της ζωής. Εξαιρετική -για ακόμη μία φορά- η Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο της κακομαθημένης, ασταθούς ψυχολογικά Τζάσμιν. (διάφορες αίθουσες, θερινές / χειμερινές)

 

Η Πηγή των Παρθένων
Jungfrukällan / The Virgin Spring  Σουηδία 1960. (επανέκδοση)  Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σενάριο: Ούλα Άισακσον, Ηθοποιοί: Μπιργκίτα Βάλμπεργκ, Μαξ Φον Σίντοφ, Γκούνελ Λίντμπλομ. 89΄

Στη Σουηδία του 14ου αιώνα, δύο βοσκοί βιάζουν και δολοφονούν την κόρη μιας οικογένειας χωρικών, στο σπίτι της οποίας καταφεύγουν για να περάσουν τη νύχτα. Η μητέρα της κοπέλας, όμως, αναγνωρίζει το γεμάτο αίματα φόρεμά της. Το αριστούργημα του Μπέργκμαν, μια χριστιανική ιστορία εκδίκησης που σόκαρε την τότε εποχή με το ρεαλισμό της. Η πρώτη συνεργασία του μεγάλου σκηνοθέτη με τον διευθυντή φωτογραφίας Σβεν Νίκβιστ και το πρώτο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (από τα συνολικά τρία) της καριέρας του. (ΒΟΞ-θερινός, ΖΕΦΥΡΟΣ-θερινός)

Απέραντο Γαλάζιο
Le Grand Bleu  Γαλλία 1988. (επανέκδοση) Σκηνοθεσία – σενάριο: Λικ Μπεσόν, Ηθοποιοί: Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκετ. 132΄

Η αντιζηλία μεταξύ δύο παιδικών φίλων και παθιασμένων δυτών, του Ένζο και του Ζακ, που μεγαλώνοντας έχασαν επαφή, θα αναζωπυρωθεί όταν θα ξανασυναντηθούν σε ένα πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στη Σικελία. Μια απλή, ουσιαστικά αδύναμη ιστορία, υπήρξε το πρόσχημα για τον Λικ Μπεσόν το 1988 ώστε να γυρίσει στην Αμοργό την πιο στυλιζαρισμένη και εικαστικά προσεγμένη του ταινία, η οποία έμελλε να σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων στη χώρα της και να αγαπηθεί από μια ολόκληρη γενιά. (ΡΙΒΙΕΡΑ-θερινός, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΙΓΛΗ 3D DIGITAL, ΑΙΓΛΗ-θερινός)

 

Μέσα Από τα Μάτια τους
Insensibles  Ισπανία 2012. Σκηνοθεσία: Χουάν Κάρλος Μεδίνα, Σενάριο: Χουάν Κάρλος Μεδίνα, Λουίς Μπερδέχο, Ηθοποιοί: Άλεξ Μπρέντεμιλ, Ιλίας Στότχαρτ, Τόμας Λεμαρκίς. 100΄

Ένας Καταλανός γιατρός, που χάνει τη γυναίκα του σε τροχαίο, μαθαίνει πως πάσχει από καρκίνο και χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Πληροφορείται, όμως, πως είναι υιοθετημένος και αρχίζει να αναζητεί τους βιολογικούς του γονείς. Καθώς προσπαθεί να μάθει την αλήθεια βρίσκεται αντιμέτωπος με μια απίστευτη ιστορία φρίκης από την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο. Ο νεοεμφανιζόμενος Χουάν Κάρλος Μεδίνα αφηγείται το μύθο του σε δύο χρόνους και παρουσιάζει μια αλληγορία της σύγχρονής Ισπανίας με το τραυματικό παρελθόν της, δοσμένη μέσα από ένα δουλεμένο θρίλερ μυστηρίου. (VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL, VILLAGE SHOPPING AND MORE)

Θανάσιμα Εργαλεία: Πόλη των Οστών
The Mortal Instruments: City of Bones  ΗΠΑ 2013. Σκηνοθεσία: Χάραλντ Ζβαρτ, Σενάριο: Τζέσικα Πόστιγκο, Κασάντρα Κλερ, Ηθοποιοί: Λίλι Κόλινς, Κέβιν Ζέγκερς, Τζέιμι Κάμπελ Μπόουερ, Τζεμίνα Γουέστ. 130΄

Όταν η μητέρα της εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η νεαρή Κλέρι Φρέι ανακαλύπτει ότι είναι απόγονος αρχαίων πολεμιστών με υπερφυσικές δυνάμεις που έχουν ως αποστολή να προστατεύουν τον κόσμο των ανθρώπων από τους διάφορους δαίμονες. Θα γίνει μέλος μιας τέτοιας ομάδας και θα εισέλθει στον κόσμο του Downworld, μια εναλλακτική Νέα Υόρκη βυθισμένη στο Σκότος. Μετά το εμπορικά άκρως επιτυχημένο Τwillight Saga, ένα καινούριο franchise ταινιών έρχεται να πάρει τη θέση του, βασισμένο στα έξι βιβλία της νεανικής σειράς φαντασίας της Κασάντρα Κλερ. (διάφορες αίθουσες)

One Direction: This Is Us
ΗΠΑ 2013. Σκηνοθεσία: Μόργκαν Σπέρλοκ. 92΄

Η ιστορία του βρετανικού νεανικού ποπ συγκροτήματος, One Direction, μπροστά στα φώτα της σκηνής αλλά και στα παρασκήνια. Καταγραφικό, βιογραφικό ντοκιμαντέρ που απευθύνεται στις εκατομμύρια έφηβες φαν του γκρουπ. (ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY – Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ, VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL, VILLAGE SHOPPING AND MORE, STER CINEMAS ΙΛΙΟΝ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 3D DIGITAL / σε 3D)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts