Όχι, τελικά ο διαδηλωτής στο καροτσάκι που πέταγε πέτρες με σφεντόνα, δεν σκοτώθηκε στη Γάζα προχθές. Και το όνομά του είναι Σαμπέρ Αλ Ασκάρ. Αλλά υπήρξε διαδηλωτής σε καροτσάκι, με το όνομα Φαντί Αμπού Σάλαχ, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Γάζα προχθές… Τα δύο του πόδια τα είχε χάσει από ισραηλινό βομβαρδισμό, δέκα χρόνια πριν. Και τη Δευτέρα, τον αποτείωσσαν. Ακολουθεί μια ακόμα μικρή ιστορία από την ματωμένη Παλαιστίνη.

Μια τραγική ιστορία «σκέπασε» προσωρινά μια άλλη τραγική ιστορία, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, αλλά δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία στην εποχή του Διαδικτύου.

Θα έχετε σίγουρα δει όλοι πλέον τη φωτογραφία του ανάπηρου Παλαιστίνιου διαδηλωτή, που πετάει πέτρες προς τους ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, και που κατόπιν έγινε ευρέως γνωστό ότι ονομάζεται Φαντί Αμπού Σάλαχ και ότι σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς τη Δευτέρα 14 Μαϊου 2018, ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Καταστροφή της Παλαιστίνης και την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ:

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αλήθεια. Και ο Άλεξ Κέιν, freelancer δημοσιογράφος, που εμπιστευόμενος μια πηγή του στη Γάζα είχε μεταδώσει την είδηση, παραδέχεται ότι τα έκανε …σαλάτα και κατεβάζει το σχετικό tweet για να μη μεταδίδεται πια η λανθασμένη πληροφορία. O άνδρας στη φωτογραφία δεν λέγεται Φαντί Αμπού Σέλμι, αλλά Σαμπέρ Αλ Ασκάρ, και δεν χτυπήθηκε από τους ισραηλινούς.

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ: Το λάθος ήταν μόνο στο όνομα

Ωστόσο, η είδηση είχε βάση. Υπήρξε πράγματι στη Γάζα προχθές ένας ανάπηρος διαδηλωτής που σκοτώθηκε από τις βολές στο ψαχνό των ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών. Και το όνομά του ήταν πράγματι Φαντί Αμπού Σάλαχ:

O (πραγματικός) Φαντί Αμπού Σαλάχ σε παλαιότερη φωτογραφία: είχε χάσει τα πόδια του το 2008 από ισραηλινό βομβαρδισμό

Ο Φαντί Αμπού Σαλάχ σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στη Γάζα, προχθές. Και το λειψό του σώμα ενταφιάστηκε την ίδια μέρα, 14 Μαϊου 2018. :

Ο Ουαλίντ Μαχμούντ Ρουκ, γείτονας και φίλος του Φαντί, έγραψε στο παραπάνω tweet:

Ta πόδια του ακρωτηριάστηκαν χρόνια πριν από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού. Από τότε ζούσε τη ζωή του για τα επόμενα χρόνια με το υπόλοιπο του κορμιού του. Σήμερα, οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν το μισό που απέμενε από το σώμα του.

Φαντί Αμπού Σάλαχ, ένας αγαπημένος γείτονας και φίλος.

Ουαλίντ Μαχμούντ Ρουκ, 14 Μαϊου 2018

[με πληροφορίες από Buzzfeed.com – επιμέλεια: Αλ.Π.-left.gr]]

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]