Το 1994 οι Cranberries κυκλοφορούν το Zombie, ένα αντιπολεμικό τραγούδι με ένα βίντεο-κλιπ που έκανε αίσθηση.

Η Dolores O’ Riordan έβγαζε κραυγές ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στη βία που έπληττε την Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 20 Μαρτίου του 1993, μια βόμβα που τοποθετήθηκε από τον IRA σε έναν κάδο σκουπιδιών στο κέντρο του Warrington, στην Αγγλία έσκασε σκοτώνοντας τον 12χρονο Tim Parry, τον τρίχρονο Jonathan Ball και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους ανθρώπους.

«Θυμάμαι εκείνη την εποχή υπήρξαν πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και αλλού. Θυμάμαι να είμαι σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το παιδί σκοτώθηκε και ήμουν πολύ στεναχωρημένη», θυμάται η O’Riordan μιλώντας στο Team Rock.

“It’s the same old theme
Since nineteen-sixteen
In your head, in your head, they’re still fighting
With their tanks, and their bombs
And their bombs, and their guns
In your head, in your head, they are dying”

Η O’Riordan έγραψε το Zombie μόνη της στο σπίτι της μεταξύ περιοδειών και όχι με το συγκρότημα. Το τραγούδι γράφτηκε πρώτα σε ακουστική κιθάρα, και μετά προστέθηκε η ηλεκτρική ώστε να γίνει πιο ροκ. «Αυτό ήταν το πιο επιθετικό τραγούδι που γράψαμε ποτέ», παραδέχθηκε η O’Riordan.

Ποιος δεν θυμάται την τρεμάμενη φωνή της Dolores και τις κραυγές της; Ήταν το δικό της μήνυμα ενάντια στη βία και αίτημα για μια ειρηνική λύση.

Αντίστοιχα δυνατό ήταν και το βίντεο που συνόδευσε το τραγούδι, με σκηνές από στρατιώτες και παιδιά στη Βόρεια Ιρλανδία:

Η Dolores δυστυχώς έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου σε ηλικία 46 ετών, μας άφησε όμως κληρονομιά τα τραγούδια με τη μοναδική και ανεξίτηλη τρεμάμενη φωνή της.

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια των Cranberries

Με πληροφορίες από Independent

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]