Την Κυριακή θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τη γιορτή της μητέρας και θα αναρωτηθούμε τι δώρο να κάνουμε στις μητέρες μας που με τόσο κόπο και θυσίες μας ανέθρεψαν και μας έκαναν σωστούς ανθρώπους. Ακόμα και ένα απλό μπουκέτο λουλούδια θα είναι αρκετό για αυτές. Τι δώρο, όμως μπορεί να περιμένει μια μητέρα από το παιδί της, όταν ξεφτιλίζεται και ταυτόχρονα εκθέτει και το γιό ή την κόρη της, «ανεβάζοντας» ημίγυμνες selfie φωτογραφίες της στο διαδίκτυο;

Δυστυχώς, δεν αναφέρομαι σε μία μόνο περίπτωση. Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση στο Internet θα συναντήσει κανείς αρκετές τέτοιες προκλητικές φωτογραφίες και θα «φρίξει» με την ανευθυνότητα της εκάστοτε μητέρας, της οποία η επιθυμία να εκθέσει δημόσια τα… κάλλη της, είναι σαφώς μεγαλύτερη από την έμφυτη (;) ανάγκη κάθε μάνας να προστατεύσει το παιδί της από κάθε είδους έκθεση και κίνδυνο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο είναι ένας επικίνδυνος κόσμος και οφείλουμε να προσέχουμε τι φωτογραφίες, πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα μας κοινοποιούμε. Από ότι φαίνεται όμως οι συγκεκριμένες μητέρες είναι μάλλον της άποψης «δώσε στο λαό ψωμί» και αυτό ακριβώς κάνουν. Και σαν μην έφτανε αυτό, παρασύρουν και τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνοντας, είναι πιθανό να ακολουθήσουν τα βήματα της μητέρας τους. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει νεαρές κοπέλες σε πολύ αποκαλυπτικές για την ηλικία τους φωτογραφίες. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε από πού πήραν το κακό παράδειγμα.

Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σοκάρομαι με την συμπεριφορά μερικών γυναικών που θέλουν να ονομάζονται και μητέρες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν νεαρές σε ηλικία μητέρες που συμμετέχουν σε ριάλιτι, μέσα από το οποίο ο τηλεθεατής παρακολουθεί την καθημερινότητα τους με τα μικρά παιδιά τους (στην πλειοψηφία τους μωρά). Από όποια πλευρά και να το σκεφτεί κανείς, αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που ωθούν την οποιαδήποτε μάνα (ανεξαρτήτου ηλικίας) να «πουλήσει» τόσο ωμά και φτηνά, μόλις τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού της.

Μέχρι πρόσφατα πίστευα, ότι μια μάνα αγαπάει και προστατεύει τα παιδιά της. Ή τουλάχιστον προσπαθεί και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Χωρίς εξαιρέσεις. Τώρα συνειδητοποιώ πόσο αφελής ήμουν. Ήθελα να πιστεύω ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, τον τομέα της μητρότητας, δεν θα υπήρχαν «μαύρα πρόβατα». Το παιδί θα ήταν πάνω από όλα. Από ότι αποδεικνύεται, όμως, η ιεράρχηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μάλλον: Πρώτα η προσωπική προβολή της μητέρας και έπειτα το παιδί.

Είναι τρομερά απογοητευτικό το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει πλέον αντίκτυπο, ακόμα και στη σχέση μητέρας-παιδιού. Προφανώς και η πλειοψηφία των μητέρων εξακολουθεί να αγαπάει, να φροντίζει, να προστατεύει και να μην εκθέτει τα παιδιά της στα Social Media.  Γιατί να υπάρχει όμως αυτή η μερίδα των γυναικών, έστω και μικρή, που κάνει ακριβώς το αντίθετο; Τα παιδιά είναι ευλογία, όχι  μέσο προβολής μιας εγωκεντρικής μητέρας.

Κλεοπάτρα Χρυσικού

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]