Πριν από λίγες ημέρες είχε γνωστοποιηθεί η είδηση ότι η εταιρεία Village Roadshow αποφάσισε να αποσύρει τη διαφήμιστική της καμπάνια από το www.newsbomb.gr, καθώς το δεύτερο δημοσίευσε ένα ανυπόγραφο ομοφοβικό άρθρο με τίτλο «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!»

H Village, λοιπόν, όχι μόνο προέβη σε ανακοίνωση για τους λόγους που αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία, αλλά φρόντισε να τη «μοιράσει» και σε ένα μεγάλο αριθμό μέσων. Η ανακοίνωση διαδόθηκε σε λίγες μόνο ώρες σε ολόκληρο το διαδίκτυο και σκόρπισε πολλά χαμόγελα τόσο στις lgbtq κοινότητες όσο και σε όλους όσους αντιμάχονται το ρατσισμό. Τότε, είχαν γίνει αναφορές για πρωτοφανή αντιρατσιστική ενέργεια για τα ελληνικά δεδομένα και μάλλον δεν είχαν άδικο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Village films:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για λόγους αρχής η Village αποφάσισε να αποσύρει την διαφημιστική της καμπάνια για την ταινία “Οικογένεια Μίλερ” από την ιστοσελίδα www.newsbomb.gr .

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή αφότου υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι η διαφήμιση της ταινίας συνυπάρχει μαζί με ένα ανυπόγραφο άρθρο της εν λόγω ιστοσελίδας, με τίτλο «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!», άρθρο που καταφέρεται κατά συμπολιτών μας.

Λόγω της ευαισθησίας που διακρίνει την Village, δεν θέλουμε ουδεμία σύνδεση με τέτοιου περιεχομένου κείμενα.

Η αλλαγή των ελληνικών δεδομένων
Τα «ελληνικά δεδομένα» όμως σχεδόν πάντα καταλήγουν στο να μας απογοητεύουν. Η τροπή που πήρε η υπόθεση μόνο ως αντι-ρατσιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ιστοσελίδα www.newsbomb.gr «εξαγριωμένη» από την υπερβολική αντίδραση αλλά και την προχειρότητα που συντάχθηκε η ανακοίνωση της Village αποφασίζει να απαντήσει.

Μεταξύ πολλών άλλων γελοίων επιχειρημάτων, αυτά που μπορεί να ξεχωρίσει κανείς είναι οι ερωτήσεις που απευθύνονται στη Village από την ιστοσελίδα:

3 ερωτήματα που ζητούν απάντηση από τη Village:

-Είστε υπέρ της προκλητικής έκθεσης των συναισθηματικών εκδηλώσεων των ομοφυλοφίλων σε δημόσιους χώρους;

-Είστε σύμφωνοι με την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπως αυτές ορίζονται και προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ΕΣΔΑ;

-Η ευαισθησία σας εξαντλείται στο εν λόγω άρθρο και όχι στις σκηνές φρίκης από τα εγκλήματα στη Συρία, στην Αίγυπτο και το καθημερινό ελληνικό δράμα των αυτοκτονιών ελέω οικονομικής κρίσης και των αιτιών που την προκάλεσαν;

Αντί λοιπόν το site να απολογηθεί δημόσια όχι μόνο για αυτό, αλλά για μία σειρά από ομορφοβικά άρθρα που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Σύμφωνα με αυτούς, η εκδήλωση συναισθημάτων των ομοφυλοφίλων είναι προκλητική, ενώ οι ημίγυμνες γυναίκες που έχουν τη τιμητική τους σε τέτοιου είδους site δεν είναι. Βέβαια αυτές “καυλώνουν” τους straight άντρες με αποτέλεσμα να τους προσφέρουν παραπάνω κλικ, ενώ ένα γκέι ζευγάρι τους προκαλεί αηδία.

Η ιστοσελίδα άλλωστε το δηλώνει ξεκάθαρα και περήφανα ότι ενδιαφέρεται μοναχά για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. «Ένα άρθρο («Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!») που εκτός από τα 100 αρνητικά σχόλια τα οποία σας ευαισθητοποίησαν, είχε και άνω των 2000 LIKE, τα οποία μάλλον σας διέφυγαν. Και αυτοί οι 2000 συμπολίτες μας και συμπολίτες σας είναι.» […]  «Στόχος του άρθρου και βεβαίως του site ήταν, είναι και θα είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειοψηφιών, όπως επιβάλει το επίπεδο πολιτισμού που μας διακρίνει, ποτέ όμως σε βάρος των σημαντικών πλειοψηφιών, οι οποίες βιώνουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό τα τελευταία χρόνια και που όπως φαίνεται είναι εκείνες που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων τους».

newsbomb-tehodoropoylos

Σαφώς και οι 2.000 ομοφοβικοί, συμπολίτες μας, που έκαναν like στο κείμενο χρειάζονται προστασία, εξάλλου αυτοί δεν είναι που ξυλοκοπούνται, τραμπουκίζονται και βασανίζονται καθημερινά; Αυτοί δεν είναι που όταν ανταλλάξουν ένα φιλί με το σύντροφό τους σε μία καφετέρια θα κατηγορηθούν ότι προκαλούν και αυτοί δεν είναι που βιώνουν ένα ιδιότυπο ρατσισμό; Για τους 100 που σχολίασαν δεν νοιαζόμαστε, ούτε για τους 10 γκέι που βασανίστηκαν σχεδόν μέχρι θανάτου από Ρώσους φασίστες, ή για τους εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Τα δικαιώματα της κάθε μειοψηφίας ποτέ δεν παύουν να είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της πλειοψηφίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το newsbomb.gr καλεί την Village να ολοκληρώσει τη διαφημιστική της καμπάνια σε αυτό δωρεάν.

Η υποκρισία της Village
Μετά από αυτό το ρατσιστικό κρεσέντο και βάσει της προηγούμενης αντίδρασης της Village θα περίμενε κανείς να αρνηθεί την πρόταση για τη συνέχιση της συνεργασίας.

Όταν όμως εμφανίζεται το δέλεαρ της δωρεάν διαφήμισης τότε ο υπέρμαχος των γκει δικαιωμάτων μετατρέπεται δίχως δεύτερη σκέψη σε ομοφοβικό και υποκριτή. Η Village σε ανακοίνωση που εκδίδει αποφασίζει μετά χαράς να συνεχίσει τη συνεργασία. Ένα άρθρο δεν μπορεί να κρίνει ένα ολόκληρο site ισχυρίζονται, μάλλον έχοντας αγνοήσει τα προηγούμενα άρθρα ανάλογου περιεχομένου και εθελοτυφλώντας στην ανακοίνωση-απάντηση της ιστοσελίδας.

Την απόφαση τους αυτή δεν την μοίρασαν στα μέσα όπως την προηγούμενη, καθώς μόνο επιβράβευση από την κοινή γνώμη δεν θα τους επέφερε.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους αρχικούς υπεύθυνους για την πρώτη ανακοίνωση της Village απολύεται μετά από 8 χρόνια εργασίας στην εταιρεία.

Y.Γ. Η διαφορά μεταξύ ενός ανυπόγραφου κι ενός υπογεγγραμμένου άρθρου είναι ότι το δεύτερο μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]