Με τηλεφώνημά του από απόκρυψη σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός», άγνωστος δήλωσε ότι «η “Εθνικιστική Οργάνωσις” Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή». Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το μνημείο που είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα – πρόσφυγες παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή και το οποίο μνημείο πριν καταστραφεί ολοσχερώς είχε βεβηλωθεί τον περασμένο Νοέμβριο με μαύρες μπογιές. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, στην περιοχή της Θερμής λειτουργεί ομάδα ακροδεξιών που στο παρελθόν έχουν κάνει μάλιστα και δημόσιες εμφανίσεις, εστιάζοντας τη δράση τους εναντίον της παρουσίας προσφύγων σε σπίτια, δωμάτια και ξενοδοχεία που έχουν ενοικιασθεί για τη στέγασή τους από οργανισμούς και ΜΚΟ.

Δήλωσαν ξανά «παρών»

Μέλος της «Κρυπτείας» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την Εφημερίδα «Εμπρός» όπου «προειδοποιούσε» για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και περνούν πρόσφυγες, τους οποίους κατονόμαζε ως «λαθροέποικους», πάλι με απόκρυψη. Τη σχετική έρευνα έχει αναλάβει η αστυνομία.

Επίσης, η «Κρυπτεία», η «οργάνωσις» τελοσπάντων που φέρει αυτό το όνομα είχε επανεμφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Πανεπιστήμιο είχε δηλώσει ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Η βόμβα δεν τοποθετήθηκε ποτέ, αλλά το τηλεφώνημα που είχε ως σκοπό να εκκενώσει τον χώρο του κτηρίου του Τμήματος Γεωγραφίας έγινε γιατί εκείνη την περίοδο ξεκινούσε με δεκάδες ομιλητές και συμμετέχοντες το επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη – Φρούριο».

Γενικώς η «Κρυπτεία» ή η «Ενωμοτία» της στη Μυτιλήνη επιθυμεί να δηλώνει την παρουσία της, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργούν οι ακροδεξιοί και φασίζοντες κύκλοι με φόντο το προσφυγικό.

Για την ιστορία, τα μέλη της εθνικιστικής «οργανώσεως» χρησιμοποιούν το όνομα «Κρυπτεία» που παραπέμπει στην αρχαία Σπάρτη: η κρυπτεία ήταν ένα είδος μυστικής αστυνομίας. Οργανωμένη από την άρχουσα τάξη του σπαρτιατικού κράτους, σκοπό είχε την τρομοκράτηση της κατώτερης τάξης των ειλώτων και την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων.

Μάλιστα το 2013 με τη σύλληψη των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής βγήκαν στην επιφάνεια οι αναφορές που είχε κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης στο σκοτεινό και δολοφονικό έθιμο της Αρχαίας Σπάρτης, την κρυπτεία.

Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο η «Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της αφγανικής κοινότητας. Επίσης, είχε επιτεθεί και τον Νοέμβριο του 2017 στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, του μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]