Τέσσερα σχήματα διαφορετικά μεταξύ τους. Τέσσερις μουσικοί κόσμοι που συναντιούνται, με ένα σημαντικό κοινό στοιχείο. Την πόλη τους.

Τα Φρούτα του Δάσους “γεννημένα” στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης το 2007, μετρούν δυο δίσκους στο ενεργητικό τους (Για τη στιγμή και μόνο, 2010 και Τριαντάφυλλα στη λάσπη, 2013), κινούμενα σε ροκ και ποπ ροκ ήχους με ελληνόφωνο στίχο. Οι Kazoo, από την άλλη πλευρά της πόλης, είναι… χωρισμένοι στους μεγάλους – έμπειρους και τους νέους – ενθουσιώδεις, με μουσικές που επηρεάζονται από μία μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών, ξεκινώντας από τον Λεωνίδα Μπαλάφα και φτάνουν στους Gogol Bordello.

 

Κάπου στο ενδιάμεσο, μουσικά αλλά και «χωροταξικά», βρίσκεται ο Joey, είτε μόνο με την κιθάρα του, είτε με όσους μουσικούς είναι διατεθειμένοι να μπουν στην παρέα του! Last but not least (όπως λένε και στο χωριό μου) οι Marvel Zeroes, με πέντε χρόνια πορείας μέχρι στιγμής και αξιοσημείωτη τη συμμετοχή τους στην αντιφασιστική συλλογή «Μια Απάντηση» των KollektivA και της Ελληνοφρένειας, με το τραγούδι «Human… right?».

Το 3pointmagazine με αφορμή την κοινή συμμετοχή τους στο πρώτο Rainy Fest, επιχειρεί να ενώσει αυτούς τους τέσσερις κόσμους, συνομιλώντας μαζί τους για τη Θεσσαλονίκη, τη ζωή και τη μουσική της, πάντοτε κάτω από το βλέμμα του Αγγελάκα, του Παυλίδη και των υπολοίπων μουσικών που συνθέτουν τη «ροκ» παράδοση της πόλης.

 

lampros1

Σε καιρούς κρίσης είναι σημαντικό πως η Θεσσαλονίκη -και κατ’ επέκταση η Ελλάδα- συνεχίζει να «παράγει» μουσικούς. Σύμφωνα με τον Πόλυ, τραγουδιστή των Φρούτων του Δάσους, «τα πράγματα ήταν πάντα ζόρικα, αλλά τώρα είναι στο διπλάσιο, ίσως και τριπλάσιο. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε και βγάλαμε δυο δίσκους, μέσα σε τέσσερα στοιχειωμένα για τη χώρα χρόνια», με τον Πάνο, κιθαρίστα των Kazoo, να αναφέρει πως «δείχνουμε κατανόηση λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί σήμερα, αλλά απαιτούμε την αντίστοιχη κατανόηση και σεβασμό και προς εμάς».

Όταν κάποιος μιλάει για μουσικούς της Θεσσαλονίκης, το μυαλό πάει κατευθείαν σε συγκροτήματα που ανδρώθηκαν στην πόλη και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μουσική. Κομμάτι αυτής της ιστορίας επιδιώκουν να γίνουν και οι νέοι δημιουργοί της πόλης, με τον Joey να μας λέει χαρακτηριστικά πως η μουσική από μόνη της είναι κολλεκτίβα και «φαντάσου τί γίνεται όταν έρχεται σε συνδυασμό με το συλλογικό feeling της Θεσσαλονίκης»!

Στην έμμεση ερώτηση του μουσικού απαντά ο Zick ZIgas των Marvel Zeroes, λέγοντας πως «τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για κάποια από τα συγκροτήματα της πόλης, και όχι μόνο» για να συμπληρώσει τονίζοντας πως όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, όπως εξελίχθηκαν εκείνα τα συγκροτήματα, έτσι μπορούν και οι νέοι δημιουργοί.

 

lampros2

Τα Φρούτα του Δάσους live

 

Ένα θέμα το οποίο δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο, είναι η τωρινή κατάσταση της Θεσσαλονίκης στα μουσικά δρώμενα, ιδίως με την κατακόρυφη άνοδο του «κράματος» ποπ και ελαφρολαϊκού. Στο κοινό της πόλης «παρά τις συγκυριακές δυσκολίες και άσχετα με το τί προωθείται κατά καιρούς ως δημοφιλές, υπάρχει πάντα το κριτήριο της αυθεντικότητας, που το βοηθά να βρίσκει ειλικρινείς εκφραστές» μας λέει ο Δημήτρης, τραγουδιστής των Marvel Zeroes.

 

Αυτό είναι κάτι που ίσως δυσκολεύονται να καταλάβουν οι υπεύθυνοι των διοργανώσεων, καθώς όπως ανέφεραν τα Φρούτα του Δάσους, «θέλουμε να συμμετέχουμε σε δρώμενα και φεστιβάλ της πόλης αλλά μας αγνοούν, ίσως επειδή είμαστε ελληνόφωνο σχήμα και έχουν το συνήθειο στο πρώτο άκουσμα να πέφτουν στη παγίδα να συγκρίνουν και να παρελθοντολογούν όταν ακούν ελληνικό στίχο».

Όσον αφορά τις διοργανώσεις, τίθεται πάντοτε στη μέση το οικονομικό, ειδικά σε περιπτώσεις που η μπάντα είναι πολυμελής, όπως οι Kazoo, τους οποίους αποτελούν επτά μουσικοί. «Ένα σχήμα επτά ατόμων πέρα των εσόδων που ζητάει, προϋποθέτει και ένα κατάλληλο χώρο που να μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο live. Προφανώς οι επιλογές μας είναι λιγότερες από όσες θα ήταν σε άλλους καιρούς» μας λέει ο Ηλίας, με τον Αντώνη να συμπληρώνει πως «εμείς νομίζω είμαστε από τις τυχερές ενεργές μπάντες τις πόλης. Λέγοντας τυχερή μπάντα εννοώ ότι από την στιγμή που δημιουργήθηκαν οι Kazoo, δεν έχουμε σταματήσει να παίζουμε live σε μαγαζιά, χώρους, συναυλίες κτλ».

 

lampros3

Kazoo live @ A21 Festival

 

Σε καλύτερη, θεωρητικά, μοίρα βρίσκεται ο Joey, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες στο να «κλείσει» ένα live. «Προσωπικά μπορώ να μοιραστώ τα τραγούδια μου με τον κόσμο γρατζουνώντας και μία μόνο κιθάρα! Από κει και πέρα, όταν ο χώρος είναι μεγαλύτερος και “σηκώνει” και μπάντα, η φάση φεύγει σ’ άλλο επίπεδο»!

«Η “εισβολή” της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στην μουσική», μας λένε οι Marvel Zeroes, «έχει πραγματικά λύσει τα χέρια των δημιουργών και έχει συμβάλει στο να κάνει πραγματικότητα τη δισκογραφία για μπάντες άγνωστες στο ευρύ κοινό. Βέβαια, η τεχνολογία της μουσικής, τα κοινωνικά δίκτυα και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο χρησιμοποιεί ο σύγχρονος μουσικός προκειμένου να διαδώσει τη μουσική του, κρίνονται μάλλον ανεπαρκή εάν δε συνοδεύονται από δημιουργικότητα, αυθεντικότητα στην έκφραση και, ίσως και σημαντικότερο, την απεριόριστη αγάπη, πίστη και αφοσίωση σε αυτό που κάνει».

 

lampros4

Marvel Zeroes live. Photo by Emilia Panagiotou.

Τα τρία τελευταία χαρακτηριστικά εντοπίζονται εύκολα στους συνομιλητές μας, με τα Φρούτα του Δάσους μάλλον να απαντούν χαρακτηριστικά πως «είμαστε πέντε παιδιά που αγαπούν την μουσική και έχουν δώσει την ψυχούλα τους για αυτήν. Αυτό το κατανοούν όσοι μας έχουν δει ζωντανά».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, αναφερθήκαμε στη συνάντηση που ετοιμάζουν τα τέσσερα σχήματα για τις 2 Απριλίου, στη Μαύρη Τρύπα και το πρώτο Rainy Fest. Για τον Joey η εμπειρία αυτού του φεστιβάλ είναι “σαν να μπαίνει η άνοιξη”. Κυριολεκτικά. «Τι καλύτερο απ’ το να καλωσορίσεις την άνοιξη παρέα μ’ άλλους μουσικούς σ’ ένα φεστιβάλ της πόλης σου;»

 

lampros5

O Joey

 

«Θέλουμε να συμμετέχουμε σε ό,τι καλό γίνεται και πόσο μάλλον αν αυτό είναι στην Θεσσαλονίκη» μας λένε οι Kazoo, τονίζοντας πως «από μουσικής άποψης, η εμπειρία ενός φεστιβάλ είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τύχει σε μια μπάντα, αφού έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο, γνωστό και άγνωστο, καθώς και με άλλες μπάντες, τις παρακολουθείς, υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων και η πολύ δημιουργική τριβή μεταξύ των συγκροτημάτων».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]