Παιδιά-ταλέντα, παιδιά-θαύματα, παιδιά ξεχωριστά. Το Χόλιγουντ ανέκαθεν λάτρευε την θεοποίηση μικρών παιδιών που διακρίνονται για κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή επιδεξιότητα. Το Χόλιγουντ όμως ήταν και αυτό που -σε πολλές περιπτώσεις- τα κατέστρεφε, δημιουργώντας ενήλικες ματαιόδοξους, καταθλιπτικούς, υπερ-φιλόδοξους και τελικά αυτοκαταστροφικούς.

 

Μετά τον Μακόλεϊ Κάλκιν, τη Λίντσεϊ Λόχαν, την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, το Χόλιγουντ βρήκε το νέο του αστέρι, αυτή τη φορά με…πλήρη γονική συναίνεση. Η 7χρονη Αλάνα Τόμσον -κατά κόσμον Honey Boo Boo- βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αμερικανών πολιτών, δημοσιογράφων και εσχάτως και του προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα.

 

Here-Comes-Honey-Boo-Boo

 

Μετά τη συμμετοχή της σε τοπικά παιδικά καλλιστεία των ΗΠΑ, αλλά και στο ριάλιτι “Πιτσιρίκες και τιάρες”, η Αλάνα ξεχώρισε από τα υπόλοιπα κορίτσια. Η ιδιαιτερότητά της όμως δεν έγκειται στην εξωτερική της εμφάνιση ή την απαράμιλλη ομορφιά της, αλλά στον χυδαίο, πολλές φορές, τρόπο έκφρασης και την αγένειά της. Ντυμένη με ρούχα τριαντάρας και βαμμένη σε εξωφρενικό βαθμό -όπως άλλωστε όλα τα κορίτσια που οι γονείς τους αναγκάζουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους σόου- η Honey Boo Boo δήλωνε ευθαρσώς: “Θέλω να γίνω πλούσια και διάσημη, τα δολάρια με κάνουν και τρελαίνομαι από τη χαρά μου”.

 

Λόγια που μπορεί πολλοί σε αυτό τον κόσμο να ξεστομίζουν ή να εύχονται, ειπωμένα ωστόσο από χείλη 7χρονου παιδιού μόνο φρίκη μπορεί να προκαλέσουν. Και αν κανείς εκπλήσσεται με τα λόγια αυτά, τότε δεν έχει παρά να παρακολουθήσει ένα μόλις επεισόδιο από το ριάλιτι που γυρίζεται αυτή την περίοδο πέρα από τον Ατλαντικό, με πρωταγωνιστές την οικογένεια της Αλάνα και ονομάζεται ‘Here comes Honey Boo Boo’.

 

Μια επαρχιώτικη οικογένεια από την Τζώρτζια, καθαρά μητριαρχική, δείχνει καθημερινά στους πολίτες της Αμερικής, τον τρόπο ζωής τους. Τέσσερις κόρες στην οικογένεια και οι τέσσερις από διαφορετικό πατέρα (η μητέρα θυμάται μόνο τους τρεις άντρες!) και ένας άντρας που είναι ο τελευταίος σύντροφος της μητέρας και είναι ο πατέρας της Αλάνα (στο παρελθόν μπήκε για κάποια χρόνια φυλακή). Η μεγαλύτερη κόρη ετών 17 πριν από κάποιους μήνες γέννησε (το βρέφος έχει έξι δάχτυλα στο ένα του χέρι), όλοι ωστόσο ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ενώ έχουν για κατοικίδιο ένα γουρούνι.

 

fwto2(1)

 

Η καθημερινότητά τους πέρα από τους διαγωνισμούς της μικρής Αλάνα (pageants), περιλαμβάνει εξορμήσεις σε τοπική χωματερή από όπου συλλέγουν πεταμένα αντικείμενα, βουτιές στη λάσπη (τοπικό έθιμο στη Τζώρτζια, της οποίας οι κάτοικοι ονομάζονται rednecks και πρόκειται για φτωχούς, χαμηλής μόρφωσης, λευκούς εργάτες γης), συμμετοχή σε δημοπρασίες τεράστιων συσκευασιών τροφίμων και “εξάσκηση” στο bingo (παιχνίδι τύχης). Όλη η οικογένεια εκφράζεται με αγοραία γλώσσα, ενώ οι συντελεστές του σόου πολλές φορές βάζουν υπότιτλους στα αγγλικά, γιατί η γλώσσα δεν γίνεται κατανοητή ούτε σε ομόγλωσσους!

 

Κι αν σε κάποιο μέσο άνθρωπο, μεγαλωμένο εκτός των ΗΠΑ, οι συνήθειες αυτές φαντάζουν ξένες έως και αποκρουστικές, οι πολίτες της Αμερικής χαρίζουν στο σόου τεράστια ποσοστά τηλεθέασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα επεισόδιο του ριάλιτι, ξεπέρασε σε τηλεθέαση το συνέδριο των ρεπουμπλικάνων.

 

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον λαό αυτό, για τις επιλογές και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την τηλεόραση, αλλά και τον άνθρωπο εν γένει, εκείνο όμως που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει κάποια στιγμή στον όλεθρο, είναι αφενός η έκθεση στη δημοσιότητα και η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός 7χρονου ανθρώπου μπροστά στις κάμερες και αφετέρου η μητέρα αυτού του κοριτσιού, η οποία πέρα από τον βαθιά κομπλεξικό και απαίδευτο χαρακτήρα της, προσπαθεί να φτιάξει ένα ακριβές αντίγραφό της, λίγο πιο λαμπερό και πιο διάσημο, μη λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των πράξεών της.

 

Μπορεί το Χόλιγουντ να οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους που δεν μπορούν και δεν ξέρουν να διαχειριστούν το σύστημα, όταν όμως πρόκειται για παιδιά, τότε αν η ίδια η οικογένεια δεν μπορεί να σε προστατέψει, η καταστροφή φαντάζει μαθηματικά βέβαιη.

 

Πόσο μπορεί ένα παιδί 7 χρονών να αγαπάει τα δολάρια; Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αγαπούν τις κούκλες τους, τα παιχνίδια τους, το σχολείο τους, τους συμμαθητές τους. Όχι τις κάμερες, τα iphone, τα τακούνια και τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Πώς μπορεί ένα 7χρονο παιδί να λέει ότι υποστηρίζει τον Ομπάμα; Τι ξέρει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία από πολιτική; Πώς γίνεται ένα 7χρονο παιδί να μιλάει σαν 30χρονος οδηγός νταλίκας και να βρίζει ασύστολα;

 

Και εντέλει, πόσο εύκολα η αρρωστημένη νοοτροπία του γονιού δημιουργεί ένα πλάσμα χυδαίο και κακόγουστο, που το μόνο αίσθημα που μπορεί να προκαλέσει σε έναν σώφρων άνθρωπο, είναι η λύπηση. Δυστυχώς όμως καθρέφτης σου είμαι “γονιέ” και σου μοιάζω…

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]