Μέσα σε λίγους μήνες το πενάκι κάποιων καλοθελητών κατάφερε να «μετατρέψει» την Νομική από πανεπιστήμιο σε κέντρο κακοποιών στοιχείων, παρανομίας και εγκληματικότητας… Τόσο πολύ που πια ο κόσμος φοβάται να περάσει απ’ έξω παρά τα στοιχεία ότι η υπόθεση έχει φουσκωθεί σε υπερβολικό βαθμό.

«Η Νομική της ανομίας», «εγκληματικότητα γύρω από την Νομική» είναι κάποιοι από του τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν από τα Μέσα. Ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε, το σκηνικό στήθηκε, η επίθεση άρχισε… αλλά γιατί;

Και δεν είναι η μόνη επίθεση. Τον τελευταίο καιρό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο συνολικά δέχεται μια τεράστια επίθεση από την κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, απαξιώνεται, στοχοποιείται, υποβιβάζεται και υποβαθμίζεται. Ναι το Πανεπιστήμιο είχε ανέκαθεν πολλά προβλήματα αλλά συνέχιζε να παράγει γνώση, να αποτελεί χώρο ελευθερίας και δημοκρατίας, χώρο κοινωνικών αντιστάσεων και κριτικής, ακόμα και πίεσης του πολιτικού συστήματος καθώς είχε δική του αυτονομία. Ο στόχος βέβαια είναι ξεκάθαρος κατασυκοφάντηση του Πανεπιστημίου σε τέτοιο βαθμό ώστε η ιδιωτικοποίηση του (πως αλλιώς θα σταματήσει να είναι μπάχαλο;) και η αστυνόμευση του (πως αλλιώς θα φύγει η παρανομία από τις σχολές;) να είναι απαραίτητα. Με απλά λόγια και όπως το βλέπω εγώ… προσπάθεια να ελέγξουν ότι δεν υπόκειται στον έλεγχό τους… την νεολαία.

Δεν υπάρχουν όμως ναρκομανείς και παράνομοι έξω από την Νομική; Εύλογη ερώτηση από πολλούς. Το σκηνικό είναι το εξής: μετανάστες πουλάνε την πραμάτειά τους όπως σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Άνθρωποι χωρίς στον ήλιο μοίρα, ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που λέγεται παρεμπόριο. Ακόμα και ένας λογικός άνθρωπος ξέρει ότι αυτά τα προϊόντα κάπου παράγονται, κάπως μπαίνουν στην χώρα και κάποια μεγάλα κεφάλια πλουτίζουν και αυτοί δεν είναι οι μικροπωλητές μετανάστες που παίρνουν ελάχιστα λεφτά ίσα ίσα για να βγάλουν μια μέρα τους ακόμα. Όσο για τον χώρο που τα πουλούν, έξω δηλαδή από την Νομική, ο λόγος είναι γιατί πουθενά αλλού δεν μπορούν να σταθούν χωρίς να τους επιτεθεί κάποιος δημοτικός αστυνομικός να τους χτυπήσει, συλλάβει και φυλακίσει. Τι βγαίνει από όλο αυτό; Οι μετανάστες μικροπωλητές σπρώχνονται από το κράτος σε συγκεκριμένα σημεία!

Και το σκηνικό συνεχίζει. Στην διάρκεια του καλοκαιριού και όταν οι σχολές κλείνουν ο χώρος της Νομικής έξω και της Πρυτανείας γεμίζει με πρεζέμπορους…αστυνομικοί και δημοτικοί αστυνομικοί; Άφαντοι. Ακόμα, όταν δεν είναι άφαντοι είναι λίγο μέτρα πιο κάτω παρατηρώντας τις δοσοληψίες. Αδιάφοροι. Όπως είναι γνωστό η αστυνομία καταφέρνει να μετακινεί την πρεζεμπορία όπου θέλει, στους Ολυμπιακούς τους είχε εξαφανίσει, έπειτα του έριξε στα στενά της Ομόνοιας τώρα έξω από την Νομική. Το ίδιο το κράτος λοιπόν παράγει το πρόβλημα, το μετακινεί και το τοποθετεί στις περιοχές που το συμφέρει.

Ως προς τι το κλάμα λοιπόν για το κέντρο της Αθήνας, για την δήθεν παρανομία της Νομικής που καταστρέφει την υποτιθέμενη αισθητική και ασφάλεια της πόλης μας; Κανείς δεν ξεχνά ελπίζω ποια είναι η αιτία όλων των κακών και δεν είναι ούτε οι μετανάστες, ούτε η Νομική, ούτε οι εξαρτημένοι. Είναι το μνημόνιο και πολιτική λιτότητας τους. Αυτοί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]