Λένε ότι για να καταλάβεις αν μια παράσταση είναι σπουδαία πρέπει να προβληματιστείς και να σκέφτεσαι όλα αυτά που ειδές που άκουσες και τα ματιά σου να αναβλύζουν αυτό κάνει μια παράσταση σπουδαία. Αυτά τα συναισθήματα ένιωσα όταν είδα να ζωντανεύει μπροστά στα ματιά μου στην σκηνή ένας νεκρός ηρώας που κουβαλούσε την βαλίτσα τον αναμνήσεων. Αυτός ο νεκρός ηρώας είναι ο ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944.

Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του… Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας… Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας… Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό…

kiklos ton mateon praxeon5

«Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς…»

Αυτή η παράσταση που παρουσιάζει η ομάδα πείρα(γ)μα «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ‘ΜΑΤΑΙΩΝ’ ΠΡΑΞΕΩΝ» είναι παραδειγματική, με έκανε ως θεατή να αναρωτηθώ τι έχει αλλάξει τελικά και όχι μόνο.Δεν μας γυρνά πίσω,δεν αναφέρετε απλά σε μια σπουδαία ιστορία ενός μεγάλου αγωνιστή,μας υπενθυμίζει πως μπορεί οι χρονολογίες να αλλάζουν τα χρόνια να περνούν αλλά ακόμα το διακύβευμα παραμένει ίδιο.Το δικαίωμα στην ιδεολογία η Ελευθερία.Η σύγχρονη ‘Γερμανία’ τι διαφορές έχει από την φασιστική εποχή του Χίτλερ και τον ναζί. Πόσο τελικά άλλαξαν οι καιροί;

Η ιστορία κάνει τους δικούς της κύκλους μέσα στο χρόνο.Η Ελλάδα του σήμερα και του 1944 πόσο διαφορετική είναι, είμαστε ελεύθερη η είμαστε ακόμα υποτελείς.Αυτα τα ερωτήματα και άλλα πολλά γεννήθηκαν μέσα μου και μια ελπίδα πως πάντα στην ιστορία αφού υπήρξαν άνθρωποι σαν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη που ενώ ο ίδιος ο Γερμανός αξιωματικός που είπε ενώ διάβαζε τα ονόματα αυτόν που την επόμενη θα εκτελούνταν στην Καισαριανή « όχι εσύ Σουκατζίδη, εσένα σε χρειαζόμαστε» και ρώτησε ο Σουκατζίδη αν εξαιρεθεί ο ίδιος αν θα πάρει την θέση του κάποιος άλλος σύντροφος του και η απάντηση ήταν ναι κάποιος άλλος θα πέθαινε στην θέση του και εκείνος απάντησε «Όχι δεν το δέχομαι να πεθάνει κάποιος άλλος σύντροφος και να ζήσω εγώ, συνεχίστε παρακαλώ» Και έτσι και έγινε εκτελέστηκε ενώ του έδωσαν την ευκαιρία να γλιτώσει εκείνος προτίμησε τον θάνατο.

kiklos ton mateon praxeon2

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του μετά τη μικρασιατική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ‘ΜΑΤΑΙΩΝ’ ΠΡΑΞΕΩΝ» (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη – Κυπραίου η Ειρήνη Μελά. Τους συνοδεύει τραγουδώντας από σκηνής η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου…Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Τους φωτισμούς η ομάδα πείρα(γ)μα και τις φωτογραφίες της παράστασης η Χριστίνα Σαρλάμη.

kiklos ton mateon praxeon 1

Info
Κάθε Δευτέρα στις 21.00
Χώρος: Το Τρίκυκλο (Θ. Γεωμέτρου και Πυθέου γωνία, Νέος Κόσμος, στάση μετρό Άγιος Ιωάννης).
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9232384
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά
Είσοδος με Ελεύθερη Συνεισφορά (Απαρραίτητη η τηλεφωνική κράτηση)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]