Tον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση που θέλει τη Ρωσία με την υπογραφή νέου διατάγματος να απαγορεύει στα transgender άτομα να οδηγούν αυτοκίνητο, με την πρόφαση ότι πάσχουν από «νοητικές διαταραχές», που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα.

Το νέο διάταγμα έρχεται μετά από ισχυρισμούς της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των ελέγχων στους δρόμους της Ρωσίας, της χώρας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη συχνότητα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων.

Aφαιρεί το δικαίωμα οδήγησης σε «άτομα με διαταραχές ταυτότητας σχετικά με το φύλο, σεξουαλικές διαταραχές, ψυχολογικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό», δηλαδή μεταξύ άλλων στα transgender άτομα, σε φετιχιστές, επιδειξιομανείς και ηδονοβλεψίες.

russianolove

Ο νέος αυτός νόμος καταδικάζεται ακόμη και από την ίδια τη συντηρητική Ρωσία με δικηγόρους, ψυχιάτρους και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παλεύουν ήδη, μάλλον άσκοπα, για την κατάργησή του. Σε παγκόσμια κλίμακα δε, έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι ο νόμος αυτός δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά έρχεται να προστεθεί στο σωρό από ομοφοβικούς και τρανσφοβικούς νόμους σε μία από τις πιο «τριτοκοσμικές» χώρες όσον αφορά τα lgbtq δικαιώματα. Η Ρωσία κονταροχτυπιέται με χώρες της Αφρικής και της Ασίας ως το προς ποια είναι η χειρότερη για να περάσει ένα lgbtq άτομο τη ζωή του, ή ακόμη για να τη χάσει εκεί εξ αιτίας.

Πόσο προστατεύουν όμως οι νόμοι του Πούτιν τα δικαιώματα και τη ζωή ενός lgbtq ατόμου;

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσία κατάργησε κάποιους αντι-lgbtq νόμους, με σημαντικότερους αυτούς της αποποινικοποίησης των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 1993 και το δικαίωμα αλλαγής του επίσημου φύλου της ταυτότητας από ένα transgender άτομο, που έχει πρώτα όμως ολοκληρώσει με επιτυχία την πολύ δαπανηρή bottom surgery το 1997.

Η σύγχρονη Ρωσία όμως όχι απλά δεν σέβεται και δεν προστατεύει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα αλλά βάζει τα δυνατά της για να το αποσιωπήσει και να το πνίξει. Αντι-lgbtq τακτικές, όπως η απαγόρευση των pride, η σύλληψη lgbtq ακτιβιστών, η ρητορική μίσους από άτομα σε θέσεις εξουσίας, η παντελής αδιαφορία της αστυνομίας να προβεί σε συλλήψεις αυτών που ξυλοφορτώνουν και τραμπουκίζουν lgbtq άτομα στους δρόμους της Ρωσίας, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

russia-moscow-gay-pride-riot-620x350

«Απαγόρευση της προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε ανήλικους»
Στις 29 Ιουνίου του 2013, ο Πούτιν υπογράφει νέο νόμο που ποινικοποιεί την προπαγάνδα υπέρ των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε ανήλικους, ο οποίος και τίθεται σε εφαρμογή μία μέρα μετά. Σύμφωνα με αυτόν προπαγάνδα ορίζεται η «διανομή των πληροφοριών που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση από ανηλίκους μη παραδοσιακών σεξουαλικών συμπεριφορών, την ελκυστικότητα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων, παρανοήσεις της κοινωνικής ισοδυναμίας μεταξύ των παραδοσιακών και μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων, ή την πληροφόρηση σχετικά με τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει το ενδιαφέρον για αυτές».

Με την πρόφαση της προστασίας των ανήλικων λοιπόν, πληθώρα lgbtq ακτιβιστών, αλλά και πολιτών που διαδηλώνουν κατά του νέου νόμου συλλαμβάνονται από την αστυνομία και τους επιβάλλεται πρόστιμο από 4.000-5.000 ρούβλια (140-160 ευρώ). Από τον νέο νόμο δεν ξεφεύγουν ούτε οι Μ.Κ.Ο και οι ακτιβιστικές οργανώσεις εν γένει και μάλιστα στην περίπτωσή τους το πρόστιμο είναι πολλές φορές μεγαλύτερο.

“Η τρομοκρατία στο στρατό”
Παρ’ όλο που μέχρι αρκετά χρόνια πριν gay άτομα στη Ρωσία μπορούσαν να αποφύγουν την ένταξή τους στο στρατό, από το 2003 και έπειτα κάτι τέτοιο έπαψε να ισχύει.

Ο Υποστράτηγος της Ιατρικής Υπηρεσίας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τότε ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα αποτελεί πλέον δικαιολογία για την αποφυγή της στρατιωτικής θητείας καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν σχετίζεται με κάποια ψυχιατρική και νοητική πάθηση. Είχε προσθέσει όμως ότι τα gay άτομα δεν πρέπει να διατυμπανίζουν το γενετήσιο προσανατολισμό τους γιατί οι άλλοι στρατιώτες μπορεί να μην το αποδέχονταν αυτό και να προέβαιναν σε βιαιοπραγίες εναντίον τους.

russia

«Άρνηση κηδεμονίας σε lgbtq άτομα»
Tον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε γίνει μία προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 69, το οποίο θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αφαιρεί την κηδεμονία από μονογονικές οικογένειες που διατηρούν ομοφυλικές σχέσεις ή που έστω υπάρχει μία υποψία ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή η τροποποίηση θα εξίσωνε την ομοφυλοφιλία με τον αλκοολισμό και την χρήση ναρκωτικών ουσιών, εθισμοί που είναι ικανοί να σου στερήσουν την κηδεμονία του παιδιού σου.

Ο συγκεκριμένος νόμος αποσύρθηκε από τη Βουλή πριν καλά-καλά υπερψηφιστεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει ξανά στο προσκήνιο.

Η Ρωσία, όχι άδικα, θεωρείται ως η χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα της lgbtq κοινότητας. Με την «ευλογία» των νόμων lgbtq άτομα στερούνται βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ τα βάναυσα εγκλήματα μίσους που γίνονται εις βάρος τους σχεδόν ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]