Έχοντας “υποφέρει” από εμφύλιους πολέμους και γενοκτονίες, και υποφέροντας ακόμη και σήμερα από  την καθημερινή καταπάτηση  βασικών  δικαιωμάτων των κατοίκων της, η Αφρική αποτέλεσε πολύ δημιουργική πηγή έμπνευσης για αρκετούς σεναριογράφους. Δεν είναι λίγες οι ταινίες, εξάλλου, που προσπαθούν να αποτυπώσουν στη μεγάλη οθόνη αυτή την νοσηρή κατάσταση. Πολλές το πετυχαίνουν βέβαια, και άλλες όχι. Τα τρία παραδείγματα που ακολουθούν βρίσκονται και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, με κοινό στοιχείο όμως ότι έχουν αγαπηθεί πολύ από το σινεφίλ κοινό.

 

Το ματωμένο διαμάντι (2006)

 

Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Siera Leonne (1996-2001), όπου  η Αφρική είναι χωρισμένη στα δύο και οι φρικαλεότητες του πολέμου πλήττουν ανεπανόρθωτα τόσο αυτή όσο και τους κατοίκους της. Το λαθρεμπόριο των διαμαντιών μαστίζει τη χώρα, η οποία ενώ αποτελεί μία από τις φτωχότερες του κόσμου, διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών.

 

Η μοίρα ενώνει δύο φαινομενικά πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, τον Danny Archer (Leonardo DiCaprio), έναν πρώην μισθοφόρο από τη Ζιμπάμπουε, και το Solomon Vandy (Djimon Hounsou), ένα ψαρά από το Mende, οι οποίοι αναζητούν και ο δύο το περίφημο αλλά και πολύ σπάνιο ροζ διαμάντι. Οι σκοποί της αναζήτησής τους βέβαια είναι τελείως διαφορετικοί.

 

Παρ’ όλο το γεγονός ότι το καστ απαρτίζεται από πολύ γνωστά ονόματα (Leonardo DiCaprio και Jennifer Connelly)  και το θέμα που πραγματεύεται είναι πολύ “δυνατό”, η ταινία δέχτηκε εν γένει πολύ μέτριες κριτικές – αν και είχε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ο επίμονος κηπουρός (2005)


Οι κριτικές έκαναν λόγο για μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, και οι 4 υποψηφιότητες της για Όσκαρ φαίνεται να τις δικαιώνουν πλήρως.

 

Ο Τζάστιν και η Τέσα είναι ένα ζευγάρι που ζει και εργάζεται στη βρετανική κοινότητα της Κένυας. Ο πρώτος εργάζεται ως διπλωμάτης ενώ η Τέσα είναι ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας. Η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά όταν η δεύτερη θα βρεθεί βάναυσα δολοφονημένη, και ο Τζάστιν θα ξεκινήσει μανιωδώς την αναζήτηση των μυστηριωδών δολοφόνων της γυναίκας του. Θα βρεθεί προ εκπλήξεως όμως, όταν ανακαλύψει τη τεράστια συνωμοσία που προσπαθούσε τόσο επίμονα να ξεσκεπάσει εκείνη.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό, όπου ένα κοριτσάκι στη Νιγηρία πέθανε μετά από υπερβολική δόση αντιβιοτικών που της χορηγήθηκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα προφύλαξης και αποτελεσματικότητας φαρμάκων της εταιρείας Pfizer.

 

 

Ηotel Rwanda (2004)

 

Το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της άνοιξης του 1994, όταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου  “Hôtel des Mille Collines”, Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, φιλοξενεί στο κτίριο του και τελικά σώζει από βέβαιη σφαγή πάνω από 1.200 άτομα της φυλής των Τούτσι. Τη χρονιά εκείνη η Rwanda πλήττεται από μία γενοκτονία, όπου πάνω από 500.000 άτομα δολοφονούνται από τους εξτρεμιστές Χούτου.

 

Οντάς ανεξάρτητη ταινία, η προβολή της στις μεγάλες αίθουσες ήταν σχετικά περιορισμένη, αλλά παρ’ όλα αυτά προτάθηκε για αρκετά Όσκαρ και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]