Η Αγγλία αντιδρά στα ακριβά εισιτήρια που επιβάλλουν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ. Η κατάσταση ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξει αν οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους πάνω σε αυτό. Κι απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να τιμωρήσει τον Άγιαξ με πρόστιμο 10,000 ευρώ για τα πανό που ανάρτησαν οι οπαδοί του στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Σίτι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Οκτώβρη.

Αρχικά οι οπαδοί του Άγιαξ θέλοντας να… πικάρουν τους αντίστοιχους της Σίτι ανάρτησαν πανό εναντίον του σεΐχη και ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, το οποίο έφερε την επιγραφή «ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο». Το μήνυμα φυσικά δεν είχε αποδέκτη μόνο τους «Πολίτες», αλλά περνούσε ένα γενικότερα πολιτικό-ποδοσφαιρικό μήνυμα.

Η «μόδα» που θέλει εύπορους επιχειρηματίες από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία ή την Αμερική να εξαγοράζουν ομάδες και να ανεβάζουν τα οικονομικά δεδομένα σε τρελά επίπεδα έχει «σκοτώσει» τον ρομαντισμό της παλιάς εποχής. Οι φίλοι του «Αίαντα» θέλοντας να περάσουν μία διαφορετική εικόνα για το πώς βλέπουν αυτοί το ποδόσφαιρο προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο η Uefa θεώρησε προτιμότερο να ποινικοποιήσει τέτοιες ιδεολογίες, παίρνοντας προφανώς το μέρος των επιχειρηματιών και όχι των οπαδών. Μάλιστα στο επίκεντρο των οπαδών του Άγιαξ μπήκαν κι άλλες ομάδες που εξαγοράστηκαν από εκατομμυριούχους όπως η Τσέλσι και η Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, εξοργίζοντας όπως φαίνεται περισσότερο την Uefa.

Εκτός από αυτό οι φίλοι του Άγιαξ στη συγκεκριμένη αναμέτρηση είχαν σταθεί και στο πλευρό των οπαδών της Σίτι για τις τιμές των εισιτηρίων που τους επέβαλε να πληρώσουν η διοίκηση της ολλανδικής ομάδας. Όσοι οπαδοί των «Πολιτών» ταξίδεψαν ως το Άμστερνταμ για την παρακολούθηση της αναμέτρησης πλήρωσαν εισιτήριο στην τιμή των 80 ευρώ! Έτσι σε διαφορετικό πανό που σήκωσαν οι φανς του Άγιαξ χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη πολιτική ως κάτι το «απαράδεκτο», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους φιλοξενούμενους οπαδούς της αγγλικής ομάδας.

Όπως και να ‘χει, κινητοποιήσεις σαν αυτές, παρά την προσπάθεια των ποδοσφαιρικών αρχών να τις καταπνίξουν, καθώς και οι αντιδράσεις των οπαδών στην Αγγλία όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, δείχνουν ξεκάθαρα το ότι η κερκίδα έχει στόμα και κρίση, φωνάζει και διεκδικεί.


*Μπορείτε να βρείτε κι άλλες ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές ιστορίες στο Othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]