Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πολεμικές αποζημιώσεις θα ζητήσει η Πολωνία από τη Γερμανία, σύμφωνα με πρωτοκλασάτο Πολωνό βουλευτή αρμόδιο για τη σύνταξη επίσημης έκθεσης επί του θέματος, που – όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας – παραμένει ανοιχτό μετά τη λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sieci, ο αρχηγός της πολωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τις αποζημιώσεις πολέμου, Αρκάντιους Μούλαρτσικ, δήλωσε ότι το πόρισμα που συνέταξε η ομάδα του «εκτιμά διεξοδικά τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου».

Ενώ ο Μούλαρτσικ δεν ήθελε να αποκαλύψει το συνολικό ποσό που αναφέρεται στην έκθεση, σημείωσε ότι «ξεπέρασε σημαντικά» το ποσό που είχε αρχικά υπολογιστεί στο τέλος του πολέμου και ότι υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 1947, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Πολεμικών Αποζημιώσεων αποτίμησε το μέγεθος της ναζιστικής βλάβης στην Πολωνία στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια – 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Η επιτροπή του Μούλαρτσικ πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να υπολογίσει το σωστό νούμερο, εξετάζοντας τις δημογραφικές απώλειες, την απώλεια πόρων, τις ψυχικές και φυσικές καταταστάσεις που υπέφεραν και τη μείωση της μεταπολεμικής παραγωγικότητας λόγω της ευρείας καταστροφής και των μαζικών δολοφονιών.

Κατά τη βάρβαρη εξαετή ναζιστική κατοχή της Πολωνίας, σκοτώθηκαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων. Άλλοι αντιμετώπισαν εξαναγκαστικές απελάσεις και χρόνια σκλαβιάς και πολλές πόλεις της Πολωνίας μετατράπηκαν σε ερείπια.

Πηγή: RT

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]