Η ιρλανδική οργάνωση Real IRA δημιουργήθηκε το 1997, θέλοντας να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση στο κενό που είχε αφήσει ο Provisional IRA, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργήθηκε το 1969, μετά τη διαίρεση του παλιού IRA.

Ουσιαστικά, ο Real IRA, έχοντας ως στόχο την Ενωμένη Ιρλανδία, έχει χτυπήσει αρκετές φορές με βόμβες και άλλες εκρηκτικές ύλες στη Βόρεια Ιρλανδία και την Αγγλία, θεωρώντας τον εαυτό του τον πραγματικό και μόνο διάδοχο του IRA. Τον Αύγουστο του 1998, από επίθεση του RIRA είχαν σκοτωθεί 29 άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία. Για την Αγγλία πρόκειται για ξεκάθαρη τρομοκρατική οργάνωση.

Τι σχέση έχει αυτό με την Σέλτικ και τον επιθετικό της Άντονι Στόουκς; Ο Στόουκς έδωσε πρόσφατα το παρών σε μνημόσυνο για το θάνατο του επικεφαλής του πυρήνα της οργάνωσης στο Δουβλίνο, Άλαν Ράιαν με τον οποίο γνωριζόταν από παλιά και το γεγονός αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο Ράιαν, πέραν της εμπλοκής του με τον RIRA, ήταν μπλεγμένος και σε άλλες υποθέσεις, είχε κάνει τέσσερα χρόνια φυλακή και φερόταν να συνδέονται με υποθέσεις για συμβόλαια θανάτου και πολέμους ανάμεσα σε συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. Πριν από περίπου έναν χρόνο, πυροβολήθηκε εξ’ επαφής σε δρόμο του Δουβλίνου.

Ο πατέρας του Στόουκς, Τζον,είχε ένα μπαρ στο Δουβλίνο, στο οποίο τόσο ο Ράιαν όσο και άλλοι του κύκλου του σύχναζαν. Έξω από το συγκεκριμένο μπαρ, τον Ιούλιο του 2010 είχαν βρεθεί νεκροί από σφαίρες τρεις άνθρωποι, ενώ έχουν γραφτεί αρκετά για τον κόσμο που συγκεντρώνεται εκεί και τις συναλλαγές που γίνονται. Οι δεσμοί του ποδοσφαιριστή της Σέλτικ λοιπόν με τον επικεφαλής του RIRA ξεκινούν από εκεί.

Ο παίκτης  έδωσε το παρών στην εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες για να τιμήσει τη μνήμη του παλιού του φίλου, όπου και φωτογραφήθηκε. Νεαρή δημοσιογράφος που έγραψε ότι ο παίκτης παρευρέθηκε στο πάρτι, έχει ήδη απειληθεί δύο φορές για τη ζωή της, είδε το τηλέφωνό της να «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο και ζει με τι… διακριτική παρουσία της αστυνομία που προσέχει τα νώτα της. Το 1996, άλλωστε, η δημοσιογράφος Βερόνικα Γκουερίν που είχε πιάσει στην… πένα της τέτοια ζητήματα, είχε εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο αδερφός του Στόουκ, συμμετείχε παλιότερα στο συγκρότημα που έπαιξε μουσική στο μνημόσυνο και τραγούδησε για την περίσταση στιχάκια με συγκεκριμένο περιεχόμενο, τονίζοντας ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατο του Ράιαν όταν βρουν το στέκι των γκάνγκστερ που τον «έφαγαν». Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είδε κάποιον να του εύχεται μέσω twitter να του φυτέψει μία σφαίρα στο κεφάλι παραστρατιωτική οργάνωση!

Είναι δεδομένο ότι ο Στόουκς, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την Άρσεναλ και είναι διεθνής με την Ιρλανδία, δεν έχει… μυαλό μόνο για το ποδόσφαιρο. Τα ρεπορτάζ τον θέλουν να είναι κοντά και με άλλα άτομα από τον υπόκοσμο, ενώ ποτέ δεν έχει αποκηρύξει δημόσια κάποια από τις δραστηριότητές τους. Στην πραγματικότητα, δεν είχε επιλογή, αφού γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που τον τράβηξε από όλα αυτά, αλλά οι δεσμοί παραμένουν. Τη μέρα της κηδείας του Ράιαν είχε γράψει στο twitter ότι βρίσκεται στο μυαλό του.

Όλα αυτά φυσικά δεν μπορούν να χωρέσουν μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η Σέλτικ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το θέμα της παρουσίας του στην εκδήλωση για την μνήμη του Ράιαν και θα λύσει το θέμα εσωτερικά. Ο προπονητής της, Νιλ Λένον, ο οποίος έχει στο παρελθόν απειληθεί και ο ίδιος για τη ζωή του, γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με κάποιον που συναναστρέφεται με άτομα που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές. Δεν πρόκειται για απλά κάποιον νοσταλγό του IRA που θέλει μια ανεξάρτητη Ιρλανδία, αλλά για κάτι πολύ παραπάνω.

Ο Στόουκς έχει τεθεί εκτός αγωνιστικής δράσης με σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. Σε ηλικία 24 ετών, πρέπει να διαλέξει. Είτε να κόψει οριστικά τους δεσμούς του με το παρελθόν και να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, είτε να ρισκάρει η καριέρα του να πάρει την κάτω βόλτα για λόγους που δεν έχουν κάνει με την μπάλα. Είναι πάντα δύσκολο για όσους μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον…

* Αναδημοσίευση από το: www.othersidefootbal.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]