H Τουρκία ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, αλλά και εντός της Συρίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση στο Ιράκ έγινε με τη συμμετοχή μαχητικών και drones, ενώ το πυροβολικό της Τουρκίας χτύπησε θέσεις των Κούρδων στην πόλη Αλ Μαλικίγια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για αεροπορική επιδρομή, ένα χιλιόμετρο από το τριεθνές συνοριακό πέρασμα Τουρκίας- Συρίας- Ιράκ, μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως «δρόμος» επικοινωνίας και ανεφοδιασμού μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία», μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ενώ Κουρδικά μέσα αναφέρουν πως η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.  Η Τουρκική Daily Sabah μεταδίδει πως «ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη Αλ Μαλικίγια στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με τοπικές πηγές, και το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Μαλικίγια, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία».

Το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε μήνυμα στο Twitter για την έναρξη των επιθέσεων με αναφορά στην επιδρομή στο Ιράκ:

Στα Social Media αναρτήθηκε και το παρακάτω βίντεο:

 

Ο σκοπός του Ερντογάν: Η διπλωματική νίκη και ο κίνδυνος

Ο δρόμος για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων άνοιξε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εν λόγω περιοχές στη Συρία. Η Άγκυρα εδώ και καιρό επιθυμεί να διαλύσει τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και έχουν δημιουργήσει μια αυτόνομη περιφέρεια μετά τις σημαντικές νίκες που πέτυχαν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι αναδείχθηκαν η πιο αξιόμαχη και αξιόπιστη δύναμη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για το λόγο αυτό έχουν εδώ και καιρο την υποστήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Δυτικών Δυνάμεων.

Όμως για την Τουρκία παραμένουν «τρομοκράτες» και το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί μια αυτόνομη Κουρδική περιφέρεια στα σύνορά της Τουρκίας αποτελεί τον εφιάλτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φοβάται πως θα ενισχυθούν και οι Κούρδοι αυτονομιστές εντός του τουρκικού εδάφους. Στόχος της Άγκυρας είναι να διαλύσει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, δημιουργώντας μια «ζώνη ασφαλείας», όπως την αποκαλεί. Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνης σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των Κούρδων της YPG. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα η Άγκυρα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ζώνη για καταυλισμούς προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία και εκτιμώνται σε εκατομμύρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν θα καταφέρει από τη μία να απομακρύνει την «απειλή» των YPG και ταυτόχρονα να μειώσει τον αριθμό των Σύρων που ζουν στην Τουρκία, δεδομένου ότι το αντισυριακό αίσθημα ολοένα και αυξάνεται.

Η απόφαση του Τραμπ αποτελεί αναμφισβήτητα μια διπλωματική νίκη του Ερντογάν, και ως τέτοια εκλαμβάνεται από όλους τους διεθνείς αναλυτές. Όμως κρύβει και πολλούς κινδύνους για την Άγκυρα. Οι Κούρδοι πέρα από ιδιαίτερα ικανοί πολεμιστές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επιτυχίες κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι και πολύ καλά εξοπλισμένοι, καθώς μέχρι σήμερα προμηθεύονταν όπλα από τις ΗΠΑ. Επιπλέον η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Άγκυρας αφορά μια πολύ μεγάλη περιοχή, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και σίγουρα θα έχει τεράστιο κόστος για την ήδη «πληγωμένη» τουρκική οικονομία. Επιπλέον η κοινή γνώμη στην Τουρκία γίνεται όλο και αρνητική τόσο απέναντι στον Ερντογάν, όσο και για την εμπλοκή στο «συριακό χάος». Ένα άλλο καίριο ερώτημα, που απασχολεί κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι τι θα γίνεται με τις ευρωπαίους τζιχαντιστές που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και κρατουνται από τις κουρδικές δυνάμεις. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ευρωπαίων υπηκόων με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί μέχρι πρόσφατα πως θα καλέσει τους Κούρδους να τους αφήσουν ελεύθερους και να επαναπτριστούν. «Η Τουρκία θα είναι τώρα υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ εντός της ζώνης αυτής που πιάστηκαν αιχμάλωτοι τα δύο τελευταία χρόνια», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]