Οι θρύλοι του πάγκου της Λίβερπουλ, Μπομπ Πέισλι και Μπιλ Σάνκλι έχουν αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού για τους περισσότερους από τους τεχνικούς των Ρεντς που ακολούθησαν. Ο Μπρένταν Ρότζερς επέλεξε αντί να σταθεί σε έναν εκ των δύο, να πλέξει το εγκώμιο του κόσμου της ομάδας, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν και ο «Σανκς», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους οπαδούς της ομάδας.

Το έργο του Ρότζερς στη Λίβερπουλ είναι σίγουρα δύσκολο. Ο νεαρός τεχνικός θα προσπαθήσει να αλλάξει την προσέγγιση της ομάδας, δοκιμάζοντας να της εμφυσήσει μια διαφορετική νοοτροπία και ένα πιο ελκυστικό στυλ παιχνιδιού, βασιζόμενο στην κατοχή. Φυσικά, αυτό μόνο εύκολο δεν είναι ο και ο Βορειοιρλανδός το γνωρίζει καλά. Είχε δηλώσει άλλωστε ξεκάθαρα ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η Λίβερπουλ να υιοθετήσει το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει.

Για πολλούς, η δουλειά του είναι εξίσου δύσκολη με αυτή του Αντρέ Βίλας Μπόας στην περσινή Τσέλσι, με την καριέρα του να τελειώνει άδοξα και να χρεώνεται ουσιαστικά το ότι η ομάδα έμεινε από νωρίς εκτός τίτλου. Όταν όμως στο τέλος κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο, ελάχιστοι στάθηκαν στη δουλειά του Πορτογάλου, αφού όλη τη δόξα την πήρε ο Ντι Ματέο που τον αντικατέστησε.

Ο Ρότζερς θέλει να αποφύγει μία ανάλογη εξέλιξη και από την αρχή δείχνει να κατανοεί ότι ο κόσμος της Λίβερπουλ «διψάει» για κάτι διαφορετικό. Οι Ρεντς επικράτησαν με 1-0 επί της Γκομέλ για το Europa League στη μακρινή Λευκορωσία και ο 39χρονος προπονητής εκμεταλλεύτηκε την συγκυρία της αναμέτρησης τόσα χιλιόμετρα μακριά από το Άνφιλντ, για να απευθυνθεί στον κόσμο της ομάδας με ανοιχτή επιστολή του.

«Οι παίκτες και εγώ καταλαβαίνουμε απόλυτα τις δοκιμασίες που υπάρχουν στα ταξίδια για τα παιχνίδια της ομάδας. Για την ακρίβεια τα έξοδα, την ανάγκη για βίζα και τα ζητήματα με τη μετακίνηση για αυτή την εκδρομή, οπότε θέλαμε να ξέρετε ότι σας είμαστε ευγνώμονες για τους κόπους σας.

Είναι πλεονέκτημα για εμάς να αναγνωρίσουμε τη στήριξή σας στο γήπεδο και σας ευχαριστήσαμε με το τελικό σφύριγμα της λήξης, αλλά ήθελα να επαναλάβω το ‘ευχαριστώ’ με αυτό το σύντομο μήνυμα. Ήταν μια ιδιαίτερη νίκη για εμένα προσωπικά και ήταν σπουδαίο που σας είδα στο γήπεδο και άκουσα τη δυνατή φωνή σας. Με κάνατε περήφανο και κάνατε και τους παίκτες περήφανους. Είστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ομάδας».

Η επιστολή θύμισε πολύ την θρυλική ομιλία του μεγάλου Σάνκλι, ο οποίος είχε πάρει το μικρόφωνο και είχε πει στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος από κάτω ότι «οι ποδοσφαιριστές είναι προνομιούχοι που παίζουν για εσάς». Όχι φυσικά ότι τίθεται θέμα σύγκρισης, απλά ο Ρότζερς δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να σέβεται τους οπαδούς της που χαραμίζουν πολλά για να την ακολουθήσουν παντού. Από τις πρώτες μέρες του άλλωστε στο Άνφιλντ είχε κάνει λόγο για ένα «εκπαιδευμένο σύνολο οπαδών», οι οποίοι απαιτούν ένα υψηλότερο στάνταρ παιχνιδιού.

 Είναι η… ευχή και η κατάρα κάποιων ομάδων, που έχουν γράψει ιστορία στο παρελθόν. Ο κόσμος τους θυμάται τις θρυλικές στιγμές, ζει με την ανάμνησή τους και επιθυμεί την επανάληψή τους. Όταν ο σύλλογος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αυτό μπορεί να τον επιβαρύνει περισσότερο, αφού οι οπαδοί δεν έχουν την υπομονή να υφίστανται αρνητικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, ο Ρότζερς έχει πλήρη συναίσθηση για την ιστορία της νέας του ομάδας και δείχνει από την αρχή ότι στόχος του είναι να δουλέψει και για τον κόσμο της. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Αναδημοσίευση από  www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]