Στις περισσότερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο, οι παίχτες «σφάζονται» για τη φανέλα με το νούμερο 10, καθώς έχει επικρατήσει στη συνείδηση των οπαδών πως τη συγκεκριμένη την φοράει ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Στην Λίβερπουλ όμως, οι οπαδοί της ομάδας έχουν να αποθεώσουν παίκτη με το νούμερο 10 στην πλάτη από το 2004, όταν και έφυγε από την ομάδα ο… πολύς, Μάικλ Όουεν. Θα είναι ο Φιλίπε Κουτίνιο ο επόμενος;

Μάικλ Όουεν (1998-2004)

Από τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 10, ο Όουεν πέτυχε 134 γκολ σε έξι σεζόν. Σε αυτές, κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα εκτός από το πρωτάθλημα στην Αγγλία και το Champions League στην Ευρώπη. Την περίοδο 2000/01 κατέκτησε το Treble (FA Cup, League Cup, Κύπελλο UEFA) και σε ατομικό επίπεδο τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα! Ομολογουμένως βαριά κληρονομιά για τον επόμενο.

Λουίς Γκαρσία (2004-2007)

Ο Ισπανός ήρθε στο Μέρσεϊσαϊντ μετά από μία μέτρια χρονιά με την Μπαρτσελόνα, αλλά οι απαιτήσεις είναι πάντα υψηλές όταν ένας παίχτης έρχεται από τους «μπλαουγκράνα». Στα τρία χρόνια που έμεινε, οι απόψεις για το αν πέτυχε ή απέτυχε ήταν μοιρασμένες. Από τη μία είχε συχνά λανθασμένες επιλογές, δεν σκόραρε όσο θα περίμεναν οι απαιτητικοί οπαδοί της Λίβερπουλ, αλλά από την άλλη είχε πετύχει κρίσιμα και σημαντικά γκολ σε ντέρμπι, σε νοκ άουτ αγώνες, ακόμα και στο Champions League. Την σεζόν 2010/11 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αντρέι Βορονίν (2007-2010)

Μετά από 10 χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας και συγκεκριμένα το 2007, αποφάσισε να αφήσει την Μπάγερ Λεβερκούζεν για να κάνει το «άλμα» στην καριέρα του πηγαίνοντας στην Λίβερπουλ. Το όνειρό του για μεγάλη καριέρα, έγινε γρήγορα εφιάλτης, καθώς το 2008 πήγε δανεικός στην Χέρτα για ένα χρόνο, όταν επέστρεψε ήταν μεταξύ εξέδρας και… καντίνας ώσπου το 2010 βρέθηκε η Ντιναμό Μόσχας για να σώσει την κατάσταση για όλες τις πλευρές.

Τζο Κόουλ (2010-2013)

Ο τελευταίος που φόρεσε τη φανέλα με το δέκα πριν από τον Κουτίνιο, ήταν ο Τζο Κόουλ. Το 2010 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ερχόμενος από την Τσέλσι. Έκατσε την πρώτη σεζόν ολόκληρη και το καλοκαίρι του 2011 δόθηκε δανεικός για έναν χρόνο στην Λιλ. Φέτος επέστρεψε, αλλά δεν άντεξε παρά μόνο μέχρι τον Γενάρη, όταν και δόθηκε δανεικός στην Γουέστ Χαμ, με την οποία είχε φτιάξει το όνομά του.

Φιλίπε Κουτίνιο

Ο Φιλίπε Κουτίνιο ήρθε ως «παγκίτης» της Ίντερ τον Γενάρη του 2013 στο Άνφιλντ και δεν φοβήθηκε να πάρει τη φανέλα με το νούμερο 10 στην πλάτη. Αυτά που έχει καταφέρει από τότε, φαίνεται πως «ξορκίζουν» τα φαντάσματα των διαδόχων του Μάικλ Όουεν, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Ο μόλις 20 ετών Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, σε πέντε αγώνες που έχει ξεκινήσει βασικός στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχει προλάβει να πετύχει δύο γκολ και να «σερβίρει» στους συμπαίκτες του άλλα τρία! Καθόλου άσχημα για «δευτεράντζα» της Ίντερ, σε ένα τόσο σκληρό πρωτάθλημα όσο το αγγλικό. Το κατόρθωμά του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία και εμπνέει σεβασμό, όταν μάθει κανείς ότι μετά βίας φτάνει το 1,70 ύψος (κοινό στοιχείο με τον Μάικλ Όουεν). Θα έχει ανάλογη συνέχεια άραγε. Θα τολμήσω να πω πως ναι, κρίνοντας από τα όσα τον έχω δει να κάνει με τη φανέλα της Ίντερ, έστω και με πολύ λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]