Περπατώντας στην άσχημη πλευρά της Ερμού, αυτή που δεν είναι πλακόστρωτη και δεν έχει μαγαζάκια, τραγουδιστές του δρόμου και σφύζει από ζωή, θα συναντήσεις την πιο φωτεινή έκπληξη της Αθήνας.

Λίγα μέτρα από το Μοναστηράκι και αφού αποφασίσεις να κατευθυνθείς προς Ψυρρή και στρίψεις στην οδό Πιττάκη το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σηκώσεις το κεφάλι σου προς τον ουρανό. Παραπάνω από 150 διαφορετικά φωτιστικά, φωτίζουν ένα στενάκι, που ειδάλλως θα ήταν άχρωμο και ψυχρό.

pittaki2

Το  project ονομάζεται  «Συν-οικία Πιττάκη» και διαμορφώνεται από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City στο πλαίσιο της καμπάνιας ‘Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού «BEFORELIGHT» και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με την ομάδα, ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος, είναι αρχικά η κεντρική του θέση, η οποία ενώνει πολυσύχναστες περιοχές όπως το Μοναστηράκι, το Θησείο και το Ψυρρή αλλά και η κακή κατάσταση που βρισκόταν τόσα χρόνια.

pittaki1

Το εν λόγω project τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τρία χρόνια και οι κάτοικοι της περιοχής έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους ώστε να φωτιστεί η γειτονιά τους. Τα φωτιστικά που ανανέωσαν την οδό Πιττάκη είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους γιατί ο καθένας μπορούσε να προσφέρει στην ομάδα κάποιο παλιό φωτιστικό που δεν χρησιμοποιεί πια.

Ενώ το project λοιπόν θα λειτουργούσε μοναχά ένα χρόνο, τρία χρόνια μετά τα φωτιστικά όχι απλά δεν έχουν σβήσει αλλά αναδιαμόρφωσαν τελείως την περιοχή. Τουρίστες σταματάνε για να τα φωτογραφίσουν και αρκετές παρέες κάνουν μία στάση πριν καταλήξουν στα κρασάδικα του «Ψυρρή» για να πιουν την μπύρα τους σε κάποιο πεζούλι της Πιττάκη.

Ο φωτισμός της οδού Πιττάκη δεν ήταν το πρώτο έργο της ομάδας, καθώς ένα χρόνο πριν είχαν φωτίσει την οδό Εμπράρ της Θεσσαλονίκης.

ebrab_thesaloniki

Μάλιστα κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην πεζοδρομημένη οδό «Παντανάσσης» στην Πάτρα, αυτή τη φορά από τους επιχειρηματίες της περιοχής.

pantanasshs-fwtismos

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]