Της Nadia Khomami

Μετάφραση: Μαρινίκη Κολιαράκη

Μια φωτογραφία μιας γυναίκας σε σοκ, με σχισμένα ρούχα και τραυματισμένο πόδι έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Αλλά ποια είναι αυτή και πού είναι τώρα;

Είναι η φωτογραφία που ήρθε για να καθορίσει τη φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Μια γυναίκα που κοιτάζει γύρω της με τρόμο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Zaventem, στη Βελγική πρωτεύουσα. Αίμα ρέει στο σκονισμένο της πρόσωπο, το κίτρινο σακάκι της και το σκούρο της παντελόνι σκίστηκαν από τη δύναμη της έκρηξης και το ξυπόλητο πόδι της κρέμεται τραυματισμένο από την καρέκλα στην οποία κάθεται.

Η γυναίκα από τότε έχει αναγνωριστεί ως η Ινδή αεροσυνοδός Nidhi Chaphekar, μια μητέρα δύο παιδιών από το Mumbai, η οποία έφτασε στο αεροδρόμιο για να συναντήσει τους συναδέλφους της για την πτήση προς το Newark των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Chaphekar ήταν στο check-in στην περιοχή των αναχωρήσεων όταν συνέβησαν οι εκρήξεις, που έριξαν την οροφή του κτιρίου σκοτώνοντας 11 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.

Σε δήλωση που έκανε στη «Sun», η ινδική αεροπορική εταιρία Jet Airways είπε ότι η Chaphekar ήταν η μία από τα δύο ινδικής καταγωγής μέλη του πληρώματος της πτήσης με τις αερογραμμές όπου εργάζονταν τα τελευταία 15 χρόνια. Η εργοδότρια εταιρία στο Twitter της την Τετάρτη ενημέρωσε ότι εκείνη και άλλος ένας εργαζόμενος ανάρρωναν στο νοσοκομείο.

Η συγκλονιστική φωτογραφία της Chaphekar, που λήφθηκε από την Ketevan Kardava, μια ειδική συνεργάτιδα του Γεωργιανού Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου, άρχισε να διαδίδεται στα social media με το hashtag #PrayForNidhi.

Επίσης δημοσιεύθηκε στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης της Guardian και των New York Times.

Η Kardava είπε πως ήταν στο δρόμο προς Γενεύη για να καλύψει τις συζητήσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Γεωργία, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιθέσεις. Όπως είπε στο περιοδικό Time «οι πόρτες και τα παράθυρα πετούσαν στον αέρα» μετά την έκρηξη. «Όλα καλύφθηκαν με σκόνη και καπνό. Γύρω μου υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι χωρίς πόδια, λουσμένοι στο αίμα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα ακόμα τα πόδια μου. Ήμουν σε κατάσταση σοκ.»

Μετά τη δεύτερη έκρηξη, η Kardava πάλεψε την ανάγκη της να τρέξει σε ένα ασφαλές μέρος. «Ήθελα επίσης να βγάλω φωτογραφίες. Ως δημοσιογράφος, ήταν καθήκον μου να τραβήξω αυτές τις φωτογραφίες και να δείξω στον κόσμο τι συνέβαινε. Ήξερα ότι ήμουν η μόνη σε εκείνο το σημείο.»

Η φωτογραφία της, μέχρι τότε άγνωστης, γυναίκας με το κίτρινο ήταν η πρώτη της λήψη. «Ήταν σοκαρισμένη, είχε μείνει άφωνη», είπε η Kardava. «Δεν υπήρχε κλάμα, δεν υπήρχε φωνή, μόνο κοίταζε γύρω της με τρόμο.»

Η Jet Airways είπε: «Περίμενε να επιβιβαστεί στην πτήση από Βρυξέλλες για το Newark στις 10.15π.μ. τοπική ώρα.» Σε δήλωση στη Guardian προσθέτει: «Το πλήρωμα της Jet Airways που τραυματίστηκε στα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών χθες, είναι ασφαλές στο νοσοκομείο.»

«Το προσωπικό μας στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τα νοσοκομεία για να εξασφαλίσει ότι θα παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα σε αυτούς. Έχουμε κανονίσει το ταξίδι των μελών των οικογενειών του τραυματισμένου πληρώματος στις Βρυξέλλες.»

Η οικογένεια της Chaphekar είπε στους Times της Ινδίας ότι η αναμονή για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ήταν βασανιστική. Ο σύζυγός της, Rupesh, είπε: “Για μια ολόκληρη μέρα δεν είχαμε καμία πληροφορία. Το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι ήταν ασφαλής.»

Ένας συνάδελφός της Chaphekar, ο Amit Motwani, έγινε γνωστό ότι είχε οφθαλμικά τραύματα ωστόσο έκανε check in ως «ασφαλής» στο Facebook.
Ο Rahul Taneja, υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού της Jet Airways, έγραψε στο twitter:

«Είμαι περήφανος για τους γενναίους μας Nidhi και Amit που κράτησαν την ψυχραιμία τους την ώρα της κρίσης η Jet Airways χαιρετίζει την τόλμη και την αποφασιστικότητά τους»

Πηγή: www.theguardian.com/world/2016/mar/23/the-photograph-that-has-come-to-define-horrors-of-brussels-attacks?CMP=fb_gu

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]