Ουτόγια, Νορβηγία 2011. Εξηνταεννέα έφηβοι πέφτουν νεκροί από τα πυρά του ακροδεξιού Αντρες Μπρέιβικ, δεκάδες άλλοι τραυματίζονται -άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο- κάποιοι καταφέρνουν να σωθούν κρυμμένοι ακόμα και κάτω από τα πτώματα των φίλων τους.

Πληγές. Δυο χρόνια μετά, αυτές παραμένουν, στο σώμα τους, το βλέμμα τους και τους εφιάλτες τους. Οι βαθύτερες δεν φαίνονται, είναι βαθιά θαμμένες στην ψυχή τους.

Η φωτογράφος Andrea Gjestvang μέσα από τα πορτραίτα τους, το βλέμμα και την στάση τους, τις φανερώνει αποκαλύπτοντας όλη την φρίκη του μακελειού που έζησαν οι επιζήσαντες της Ουτόγια. Οι φωτογραφίες της Gjestvang παρουσιάζονται μέσα από το εξαιρετικό φωτορεπορτάζ της Guardian.

Ylva Schwenke

Η 15χρονη Ylva Schwenke λέει «Θάβω τις πληγές μου με αξιοπρέπεια γιατί τις απέκτησα υποστηρίζοντας κάτι που πιστεύω».

Marius Hoft

Ο 18χρονος Marius Hoft σώθηκε από τους πυροβολισμούς καθώς πρόλαβε να κρυφτεί σε ένα πρεβάζι. Ο κολλητός του όμως δεν τα κατάφερε, τον είδε να «πέφτει» δίπλα του.

Cecilie Herlovsen, 17

H 17χρονη Cecile Herlovsen προσπαθούσε να κρυφτεί στο νότιο μέρος του νησιού όταν ο Μπρέιβικ την πυροβόλησε στο δεξί χέρι και ώμο. Η τελευταία σφαίρα σταμάτησε χάρη στον φρονιμίτη της και της έσωσε την ζωή.

Iselin Rose Borch

Η  15χρονη Iselin Rose Borch υποφέρει από εφιάλτες. Καταφύγιο τα δυο σκυλάκια της.

Victoria Froeyd, 18, and Sofie Nilsen, 17

Κολλητές φίλες, η Victoria Froeyd και η Sofie Nilsen κρύφτηκαν στο σχολικό κτίριο του νησιού μέχρι να τις βρει και να τις σώσει η αστυνομία.

Alexander Sandberg

Ο Alexander Sandberg, 16 χρονών, είχε κρυφτεί κάτω από ένα καναπέ μέχρι που ο Μπραιβικ συνελήφθη.

One Day in History

Η Ina Libak πυροβολήθηκε στο σαγόνι και το στήθος καθώς κρυβόταν πίσω από ένα πιάνο στο καφέ του νησιού.

One Day in History

Η 20 χρονη Eirin Kristin πυροβολήθηκε στο στομάχι και τον ώμο καθώς προσπάθησε να προστατεύσει τους νεαρότερους φίλους της.

One Day in History

Η 19 χρονη Aina Helgheim εξομολογείται: «Μ’αρέσει να κάθομαι σε αυτό το σημείο καθώς αισθάνομαι ότι οι φίλοι μας είναι γύρω, στην φύση που μας περιβάλλει».
** Οι φωτογραφίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο των Sony World Photography Awards .

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Related Posts