Γλίτωσε στο τσακ την κατεδάφιση

Μια νέα ευκαιρία είχε το θρυλικό θέατρο The Grand Splendid στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις αρχές του 2000 όταν γλίτωσε την κατεδάφιση και μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο, πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες.

Το πρώην θέατρο, που χτίστηκε πριν περίπου 100 χρόνια στη γειτονιά της Recoleta στην αργεντίνικη πρωτεύουσα, γνώρισε μέρες δόξας μέσα από σπουδαίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που ανέβηκαν σε αυτό ενώ φιλοξένησε τις πρώτες ραδιοφωνικές ακροάσεις της χώρας κατά τη δεκαετία του 1920. Αργότερα, λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του και μια δισκογραφική εταιρία.

Κατασκευάστηκε από τον Max Glucksmann, έναν πρωτοπόρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Φυσικά, το Grand Splendid δέχτηκε το κοινό και ως κινηματογράφος.

Όμως στη δεκαετία του ’90 αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.

Τελικά το ιστορικό θέατρο σώθηκε από τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας βιβλιοπωλείων El Ateneo, ο οποίος ξόδεψε εκατομμύρια για την ανακαίνιση του παλιού θεάτρου.

 

Το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου

Το Ateneo Grand Splendid, όπως είναι το όνομά του πια, το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Μπουένος Άιρες είναι το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου σύμφωνα με το National Geographic.

“Σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην μοδάτη γειτονιά της Recoleta στο Μπουένος Άιρες, μπορείς να γνωρίσεις έναν γαλήνιο ναό των βιβλίων”, γράφει το παγκοσμίου φήμης περιοδικό για το πιο γνωστό βιβλιοπωλείο της πόλης.

“Οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα, σαν να είσαι μέσα σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ο χώρος όμως είναι τόσο ζεστός και φιλόξενος, που το υπερυψωμένο καφέ στην πίσω πλευρά του σαν σπηλιά δωματίου είναι γεμάτο θαμώνες-πελάτες που διαβάζουν πίνοντας καπουτσίνο και σοκολατένια υποβρύχια”, προσθέτει το άρθρο.

Φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων 90.000 τίτλων και 200.000 βιβλίων, καθώς και 35.000 δίσκων και 24.000 ταινιών. Απασχολεί προσωπικό 50 ατόμων.

Το βιβλιοπωλείο, με την μπαρόκ γοητεία του, τα αυθεντικά θεωρεία και την τοιχογραφία με τους αγγέλους,  εκτείνεται σε τρεις ορόφους και ένα υπόγειο, με τα παλιά θεωρεία να έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικούς χώρους διαβάσματος και η σκηνή σε καφετέρια.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, το Ateneo Grand Splendid δέχεται περίπου 3.000 επισκέπτες τη μέρα και παραπάνω από 5.000 τα σαββατοκύριακα.

 

Με πληροφορίες από το star.gr και το Buenos Aires Times.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]