«Όλοι είμαστε δύο μισθούς μακριά από την αστεγία» μου είχε πει κάποτε πωλητής της “Σχεδίας”, του περιοδικού που πωλούν οι άστεγοι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς εννοούσε μέχρις ότου έμαθα την ιστορία της οικογένειας που έμενε στο αυτοκίνητό της στο μεσοαστικό Βόρειο Προάστιο του Νέου Ηρακλείου. Μία οικογένεια καθ’όλα φυσιολογική με δύο κόρες να πηγαίνουν σινεμά και φροντιστήριο και τους γονείς να ζουν όπως όλοι οι μεσήλικες. Φυσιολογική είπατε;

Μέχρι το 2012, οπότε και οι δυο γονείς έμειναν άνεργοι. Η οικογένεια άρχισε να βυθίζεται σιγά-σιγά, χάνοντας στην αρχή πολυτέλειες, στη συνέχεια τα βασικά και στο τέλος όντας στην απόλυτη ένδεια έφτασε να μένει μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο.  Κατάσταση τεταρτοκοσμική δηλαδή, καθώς στον «τέταρτο κόσμο» – όρος που χρησιμοποιείται από μερίδα κοινωνιολόγων διεθνώς – εντάσσονται οι φτωχοί ή οι νεόπτωχοι των «ανεπτυγμένων» χωρών όπου οι ανισότητες διαρκώς διευρύνονται.

Χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό ή συνθήκες υγιεινής, τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν στο έλεος του Θεού έχοντας την τύχη πολίτες και φορείς να ενδιαφερθούν για το δράμα τους που δημοσιοποιήθηκε μέσω των ΜΜΕ. Τώρα η οικογένεια στεγάζεται προσωρινά σε ξενοδοχείο και σε λίγο καιρό αναμένεται να μετακινηθεί σε σπίτι που είτε προσφέρεται από κάποιο ιδιώτη είτε θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Αττικής, θυμίζοντας μας ότι υπάρχουν ακόμα γύρω μας άνθρωποι.

Πόσοι όμως ζουν σε αντίστοιχη κατάσταση και το δράμα τους δεν έρχεται ποτέ στο φως μέσω των ΜΜΕ ώστε να δοθεί κάποια μορφή λύσης ή έστω αλληλεγγύης από τους συμπολίτες τους; Πόσα ανείπωτα δράματα – στεγασμένων-αστέγων- που ζουν στο σπίτι τους χωρίς ρεύμα ή νερό (σαν την οικογένεια που εν έτει 2012 εφοδιαζόταν με νερό από βρύση κοντινού σχολείου) δεν γνωρίζουμε ακόμα; Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα χρειαστεί να ζήσουν έστω και για μία ημέρα σε αυτοκίνητα, ερείπια, κάτω από γέφυρες (όπως ο πρώην ναυτικός στην Κνωσό) σπηλιές (όπως η ιστορία  για το λόφο του Φιλοπάππου που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013), παγκάκια κτλ με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ώστε να ξυπνήσει η πολιτεία δημιουργώντας πραγματικές δομές πρόνοιας και παίρνοντας στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής προστασίας;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ και ελληνικών ΜΚΟ, οι άστεγοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 30.000 από 11.000 που ήταν το 2009. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού», με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωση τους.

Φοβάμαι ότι θα δούμε πολλά «Νέα Ηράκλεια» ακόμα, μέχρι να αλλάξει ριζικά η πολιτική που μας οδήγησε σε αυτή την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κοινωνική εξαθλίωση…

Μιχάλης Κωνσταντόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]