Quiz: είστε η κυβέρνηση. Έχετε δεσμευτεί έναντι της τρόικας να κάνετε 15.000 απολύσεις και ισάριθμες προσλήψεις, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ και υπό αυστηρή επιτήρηση. Μια χαρά σας έχει βγει επικοινωνιακά, αλλά όπως και να το κάνουμε, μέσω ΑΣΕΠ δεν μπορείτε να βολέψετε όποιον να ‘ναι. Πάει να κλείσει χρόνος από τις εκλογές και δεν έχετε “τακτοποιήσει” παρά μόνο λίγους κολλητούς στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Τώρα βλέπουν τα μεσαία στελέχη των τριών κομμάτων κάτι ελαφρύνσεις στο χαράτσι από ‘δω, κάτι ευνοϊκές ρυθμίσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από ‘κει και σου λένε “μπάστα! Τόσο καιρό κρατάμε τους πελάτες με νύχια και με δόντια χωρίς ούτε μισή προσληψούλα. Τί θα γίνει;”. Τί κάνετε;

 Μα, είναι απλό. Το ΠΑΣΟΚ τί το έχετε; Αυτοί πάντα έβρισκαν λύσεις για τέτοια μικροπροβλήματα. Στην Ιπποκράτους είχαν δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι θα παρουσίαζαν σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πράγματι, την Πέμπτη (25/4) κατατίθεται η πρόταση τροπολογίας για “προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες”. Εδώ δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα και να κάνετε αμέσως δεκτή τη ρύθμιση. Η εικόνα που πρέπει να βγει προς τα έξω είναι ότι το “σκληρό” υπουργείο Οικονομικών ακούει μεν τις προτάσεις των κομμάτων, αλλά δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Γι’ αυτό απορρίπτετε την πρόταση και την Παρασκευή (26/4) καταθέτετε το πολυνομοσχέδιο χωρίς την τροπολογία. Στο ΠΑΣΟΚ θυμούνται τα νιάτα τους, σηκώνουν τα λάβαρα της σοσιαλιστικής επανάστασης και καταθέτουν την τροπολογία μόνοι τους – ούτε στην αντιπολίτευση να ήταν.

 Τα πάτε ήδη πάρα πολύ καλά, κλιμακώνοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι της εβδομάδας. Τα δελτία ειδήσεων συνεχίζουν να μην προβάλλουν, ας πούμε, τους ευφάνταστους τρόπους απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, στρέφοντας την προσοχή τους από τα εργοτάξια της δήθεν “επανεκκίνησης της οικονομίας” στις “αρρυθμίες” και τα “ρήγματα” στην τρικομματική κυβέρνηση.

 ο ΠΑΣΟΚ πιέζει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι πρέπει πρώτα να γίνει επεξεργασία και κοστολόγηση της πρότασης. Κάπως έτσι φτάνουμε στην Κυριακή (28/4), ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από το πρωί, με τους βουλευτές να αναλώνονται κυρίως στη διαδικασία του κατεπείγοντος και τη (μη) συνταγματικότητα, επιβεβαιώνοντας ότι κανείς τους δεν έχει διαβάσει ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο.

 Τελευταία στιγμή, λίγο πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει την έκπληξη και ανακοινώνει ότι η “πράσινη” τροπολογία γίνεται δεκτή. Όπως είπε ο υπουργός, άνεργοι θα απασχολούνται στα ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καθαρές αμοιβές ύψους 19,6 Ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490 Ευρώ το μήνα, ενώ για τους νέους οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 Ευρώ μηνιαίως. Το γεγονός ότι οι αμοιβές είναι χαμηλότερες από τον νόμιμο κατώτατο μισθό δικαιολογήθηκε με τη φράση “κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας”. Συγχαρητήρια, μόλις θέσατε τις βάσεις για την περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού με μία δευτερεύουσα πρόταση σε μία ασήμαντη τροπολογία. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι γίνεται δεκτή και άλλη μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ: μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

 Η αντιπολίτευση, όπως ήταν φυσικό, διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρατήρησε: “δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία”. Δεν είχε και άδικο, εδώ που τα λέμε, τουλάχιστον όσον αφορά στον κατώτατο μισθό (το αν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών με προϋπόθεση να μη γίνουν περαιτέρω απολύσεις συνιστά “καταβαράθρωση” των ασφαλιστικών ταμείων είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση). Ο Πάνος Καμμένος άργησε να καταλάβει τι συμβαίνει, αλλά μόλις είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει ζήτησε κι αυτός την απόσυρση της τροπολογίας, επειδή “δεν ήταν [έγκαιρα] σε γνώση των βουλευτών”.

 Κι όμως, όσο και αν προκαλεί έκπληξη το ύψος των προτεινόμενων αμοιβών, το “ζουμί” δεν είναι στα 425 ή 490 Ευρώ. Δεν είναι καν στην κατάθεση της τροπολογίας την τελευταία στιγμή. Αυτό που δεν είπε κανείς, μα κανείς εντός της Βουλής είναι ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, 200.000 – 400.000 άνθρωποι θα διοριστούν απευθείας από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τουλάχιστον ασαφή κριτήρια, για να το θέσουμε ευγενικά. Αν θέλαμε να το θέσουμε λιγότερο ευγενικά, θα λέγαμε ότι ήρθε η ώρα τα τοπικά κομματικά στελέχη στους Δήμους και τις Περιφέρειες να πάρουν το αίμα τους πίσω για όλο αυτόν τον καιρό που στήριξαν την κυβέρνηση χωρίς να βολέψουν ούτε ένα “δικό τους παιδί”. Το “δόλωμα” της μονιμότητας του Δημοσίου αποτελεί παρελθόν – αλλά καθώς φαίνεται, τα κομματόσκυλα ποντάρουν πλέον στην απελπισία των ολοένα και περισσότερων ανέργων, πουλώντας πεντάμηνες συμβάσεις των 425 Ευρώ για μία ψήφο.

mporoume2

Περνάμε τώρα στο quizμας για όσους δεν θέλουν να είναι η κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση: πόσο δύσκολο είναι να ανοίξετε καμία εφημερίδα ή να ψάξετε στο googleκαι να βρείτε ότι η επίμαχη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί στην πραγματικότητα δημόσια και επίσημη πρόταση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εργασίας, που έχει κατατεθεί πάνω από ένα 1,5 μήνα πριν;  Ξέρετε, του οργανισμού του οποίου διοικητής μέχρι χθες (29/4) ήταν ο Ηλίας Κικίλιας. Αυτός ήταν που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοίμασε το σχέδιο για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις (έχοντας ήδη διορίσει στον ΟΑΕΔ τη γυναίκα και την κουνιάδα του) και γι’ αυτό – όπως γράφτηκε – ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα συζητιόταν η αποπομπή του. Καθώς φαίνεται όμως, μάλλον δεν ήταν αυτό που δυσαρέστησε την κυβέρνηση, αφού τελικά -παρ’ όλο το επικοινωνιακό παιχνιδάκι- η τροπολογία του τέως, πλέον, διοικητή υιοθετήθηκε. Θα έχουν δίκιο, φαίνεται, οι κακές γλώσσες που λένε ότι η παραίτηση του κ. Κικίλια ζητήθηκε με αφορμή την άρνησή του να τοποθετήσει δύο συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΝΔ) στη θέση των περιφερειακών διευθυντών ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης.

 Μπερδευτήκατε; Πάμε πάλι. Έβαλαν τον “ενοχλητικό” διοικητή του ΟΑΕΔ να καταθέσει ένα σχέδιο που θα τους επέτρεπε να διορίσουν εκατοντάδες χιλιάδες “πελάτες”. Το σχέδιο δυσφημίστηκε ως ρουσφετολογική ρύθμιση, προλειαίνοντας το έδαφος για την αποπομπή του κ. Κικίλια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την τροπολογία, η οποία ήταν καρμπόν η πρόταση του ΟΑΕΔ – αυτή τη φορά όμως οι περίφημες “έγκυρες πηγές στην κυβέρνηση” δεν είπαν λέξη για ρουσφέτια. Σε όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν τους Κινέζους, μέχρι που “την τελευταία στιγμή” αποδέχτηκαν την τροπολογία. Κυριακή βράδυ υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, Δευτέρα βράδυ ο Κικίλιας αποτελούσε παρελθόν από τον ΟΑΕΔ.

 Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια, και βάλε: ο διοικητής, που διόριζε όποιον ήθελε αυτός και όχι όποιον του έλεγαν, έχει φύγει από τη μέση, ο δρόμος έχει ανοίξει για την κατάργηση του κατώτατου μισθού και έχει ψηφιστεί το μεγαλύτερο σχέδιο ρουσφετολογικών προσλήψεων της περιόδου των Μνημονίων. 

 Το μόνο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν η αναλογία προσλήψεων μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι 4:2:1 ή 5:2:1. Για καλό και για κακό, εκτός από έναν κολλητό από το Γυμνάσιο, που ο πατέρας του δουλεύει σε μία εταιρία, που την έχει ένας τύπος, που πάει γήπεδο με έναν βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, εγώ έκανα κι ένα τηλέφωνο σε έναν θείο μου, που ξέρει έναν ψιλικατζή, απ’ τον οποίο αγοράζει συχνά τσιγάρα η κομμώτρια της γραμματέως ενός δημοτικού συμβούλου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, “θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]