Ένα από τα ερωτήματα μετά τις εκλογές είναι το εάν οι ψήφοι των γεννημένων το 1997, που τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, θα έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία. Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls μετά τις εκλογές, όπως δημοσιεύτηκαν από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

Στα αποτελέσματα των exit polls της Metron Analysis που καταγράφουν την ψήφο ανά ηλικία βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του (41,2%) στις ηλικίες 35-54 ετών και όχι στους 18-24 που έλαβε το 33,6% των ψήφων, κρατώντας βέβαια κάθε επιφύλαξη γιατί οι νέοι δεν φημίζονται για την προθυμία τους να απαντήσουν στα exit polls. Έτσι, κάνοντας μια αναγωγή μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΄97άρηδων θα κυμαινόταν στο εθνικό ποσοστό, δηλαδή γύρω στο 63%.

Εάν λοιπόν από τους 60.000 περίπου επιπλέον ψηφοφόρους (αφαιρούμε περίπου 3.000 που ενδεχομένως να ψήφιζαν άκυρο ή λευκό) ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε το 33,6% των ψήφων θα είχε επιπλέον 20.160 ψήφους άρα στο σύνολο θα είχε 2.266.224 ψήφους (2.246.064 πήρε) σε σύνολο 6.241.274 εγκύρων ψηφοδελτίων (από 6.181.274), γεγονός που θα άφηνε το ποσοστό του αμετάβλητο σε 36,3%.

Το μόνο που, κάνοντας μια αυθαίρετη υπόθεση μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι, θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επιπλέον έδρα, φτάνοντας στο συμβολικό 150. Αυτό προκύπτει από το ότι ίσως οι 18άρηδες ψήφιζαν περισσότερα μικρά κόμματα κάτι που θα αύξανε το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής στο 9% (από 8,62%), με το 36,4% που οριακά δεν έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να του δίνει άλλη μια έδρα.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα ήταν ηθικό και θα έπρεπε αυτοί οι νέοι να μπορούσαν να εκφραστούν στην κάλπη, ώστε να διαμορφώσουν και αυτοί τη λαϊκή ετυμηγορία, που αποφάνθηκε υπέρ της ελπίδας μετά από πέντε σκοτεινά χρόνια λιτότητας.

Μιχάλης Κωνσταντόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]