Όπου και να κοιμηθείς, τα κομμάτια των ανθρώπων θα σε καταδιώκουν. Δεν εξοφλούνται έτσι τα χρέη, η ζωή δεν είναι πιστωτική κάρτα, άμα έχεις δίνεις, άμα δεν έχεις τον άλλο μήνα. Η ζωή είναι εδώ και τώρα, εκεί και τότε. Ό,τι αναβάλλεται σαπίζει, ό,τι διστάζει γερνάει. Και οι άνθρωποι που γίνονται κομμάτια δεν συναρμολογούνται πάλι.

***

Λόγο στο λόγο, δε συννενοηθήκαμε ποτέ. Άμα πρέπει να εξηγείς, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Έχειι χαθεί εκείνη η μαγική χημεία που ήξερα τι ήθελες πριν το θελήσεις, που γνώριζες τι σκεφτόμουν πριν να το σκεφτώ. Με σκοτεινά τα βλέμματα περιφερόμαστε άλλοτε ευγενικά άλλοτε τρελαμένα, ανήμποροι να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, αλλά ανίκανοι να δημιουργήσουμε ένα χρόνο που να χωράει κάπως καλύτερα το ένα που δε γίναμε. Δε ρωτάω ούτε τον ουρανό ούτε το σύννεφ ούτε το φεγγάρι ούτε τους αστρολόγους. Αν είναι να δικαιολογούμε τη ζωή μας με τον ανάδρομο Ερμή και τον τσαντίλα Δία, λέω να σπάσουμε καλύτερα τους καθρέφτες γιατί κάποιο πρωί θα μας επιστρέψουν το είδωλο μας. Σαν χαστούκι.

***

Προσδοκώ ανάστασιν Νεκρών θ’ακούσουμε πάλι το Μεγάλο Σάββατο στις εκκλησίες, αλλά αν μου έπεφτε λόγος, εγώ θα καλούσα πίσω μόνο όσους δεν πρόλαβαν να ζήσουν, εκείνους που έφυγαν νέοι και ανερώτευτοι, αυτούς που πάγωσαν πριν γελάσουν, τους ανθρώπους που δεν ενηλικιώθηκαν ποτέ, δεν αγάπησαν, δεν αγαπήθηκαν, που από φιλί ξέρουν μόνο της μάνας τους στο κρύο μέτωπο τους. Οι άλλοι, που έκαναν – όπως κι αν το έκαναν – τον κύκλο της ζωής, ας μείνουν να ησυχάσουν και να μας φυλάνε. Έτσι κι αλλιώς, την Παρασκευή το βράδυ, στο αεράκι του Επιταφίου, θα σκύψουμε πάλι το κεφάλι και θα κλάψουμε για τους δικούς μας- ο καθένας- νεκρους. Κυρίως τους μέσα μας – νεκρούς.

***

Πραγματικά, δεν εξηγούνται όλα με λόγια. Μια καλή λύση είναι οι..ιατρικές εξετάσεις. Μια γοητευτικότερη είναι να αφεθείς στις σιωπές του άλλου, να περπατήσεις στις σκιές του, να χαϊδέψεις τα χαμένα του, κι όταν τον φέρουν πάλι πίσω τα όνειρα, να τον καλοδεχτείς σαν την πρώτη σας φορά. Ειλικρινής μπορεί να είναι αυτός που τα λέει όλα, που διαβάζεται σαν ανοιχτό βιβλίο. Αληθινός όμως είναι πάντα εκείνος που έχει το θάρρος να αποσύρεται στον εαυτό του και ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμος.

***

Επέστρεφε αγαπημένη αίσθησις. Όχι. Το δέρμα είναι ο προδότης του σώματος. Η αφή που θυμάται το πλησιέστερο σημείο προς τον αφανισμό του παρόντος. Με ίσκιους δεν έχεις βήματα. Τα πόδια κόβονται κι όλη η αναπαντοχή γίνεται θυμός και πόνος και βρισιά. Όχι. Η επιστροφή δεν είναι δικαιώση. Είναι η επιβεβαίωση της προδοσίας. Είναι η δοκιμή που απέτυχε και εσύ καλείσαι να δεχτείς ό,τι απέμεινε από τα κομμάτια του απομακρυθέντος και επιστρέψαντος. Όχι. Τώρα θα φύγω εγώ. Για ποτέ. Που είναι το ανάποδο του πάντα.

***

Υπάρχει μια παρεξήγηση με αυτή τη λέξη – νύχτα. Πολλοί αναμετρούν τις νύχτες τους με κραιπάλες και ξίδια και γενικώς με καταπάτηση των απαγορευμένων. Νομίζω δεν είναι έτσι. Νύχτα είναι μια κατάσταση δύσκολη, είναι ένας χρόνος με τον εαυτό σου γυμνό και τις δικαιολογίες σου στα σκουπίδια, είναι ένα ταξίδι στα μακριά από το οποίο δεν ξέρεις ποτέ αν, πότε και πώς θα επιστρέψεις. Θέλει προσοχή και αποφασιστικότητα. Διότι η νύχτα δεν είναι κάτι. Είναι κάποια.

***

Το στερέωμα της μοναξιάς μου είναι πολύ στέρεο. Το έχω χτίσει από άφθαρτα υλικά: πείσμα, φόβο, πόνο, θυμό, θλίψη. Δε θέλω να πληγωθώ άλλο, δε θέλω να πονέσω. Θέλω σ’ενα γυάλινο κλουβί να μπω, να βλέπω τους άλλους να κατασπαράσσονται γι’ αγάπες του εξαμήνου, άλλοι, σοβαρότεροι, να κρεμιούνται από τα ταβάνια και κάποιοι, πιο επιεικείς με τον εαυτό τους, να γκαζώνουν στην Παραλιακή, εκεί στις επικίνδυνες στροφές, και να στοιχηματίζουν αν απόψε είναι η βραδιά που θα τους βγάλει απέναντι, στα βράχια. Μην υποτιμάτε τους απογοητευμένους. Δίνουν το καλύτερο άλλοθι στους αναίσθητους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]