Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, οπότε απαγορεύτηκε δια νόμου η παρουσία των γυναικών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, περισσότερες από 3.500 γυναίκες θα βρεθούν στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10), νόμιμα κι όχι κρυφά όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής Ιράν με την Καμπότζη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ.

Στο επιβλητικό στάδιο Αζάντι, χωρητικότητας 100.000 θεατών, θα υπάρξει μια ξεχωριστή κερκίδα για τις 3.500 κυρίες που προμηθεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα εισιτήριά τους προκειμένου να είναι παρούσες σε μια ιστορική ημέρα για τη χώρα. Μεταξύ τους θα είναι και μια αθλητικογράφος, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί σε αγώνες λόγω της απαγόρευσης. «Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι θα συμβεί αυτό. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω σε αυτόν τον τομέα και έβλεπα τα πάντα στην τηλεόραση, τώρα μπορώ να τα βιώσω από κοντά» δήλωσε στο AFP.

Επί ποδός, ωστόσο, βρίσκεται η αστυνομία της Τεχεράνης με επιπλέον μέτρα ασφαλείας και ειδική περιφρούρηση του χώρου όπου θα κάθονται οι Ιρανές, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν αντιδράσεις.

Νωπή είναι ακόμη η τραγική ιστορία της 29χρονης Ιρανής Σαχάρ, η οποία μεταμφιέστηκε σε άνδρα προκειμένου να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Εστλεγκλάλ στο ίδιο γήπεδο, που την Πέμπτη θα φιλοξενήσει 3.500 γυναίκες. Ωστόσο έγινε αντιληπτή, συνελήφθη και πέρασε τρεις ημέρες στη φυλακή μέχρι να πληρωθεί η εγγύηση.

Και όταν έπειτα από ένα εξάμηνο έφτασε η ώρα του δικαστηρίου, ο δικαστής επικαλέστηκε οικογενειακό πρόβλημα αποφασίζοντας την αναβολή της δίκης που θα έστελνε ξανά στη φυλακή, τούτη τη φορά για μεγαλύτερο διάστημα, τη νεαρή, η οποία αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο. Μερικές ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή. Εγινε όμως σύμβολο ελευθερίας για τις γυναίκες του Ιράν που μάχονται ενάντια στην καταπίεση του ιρανικού κράτους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]