Σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια καταδίκασε το συνταγματικό δικαστήριο εννέα Καταλανούς ηγέτες σχετικά με τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, τον Οκτώβριο του 2017.

Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή, επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα. Όλοι οι κατηγoρούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης. Και οι 12 πολιτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η απόφαση, η οποία ανακοινώνεται περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία, αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των γιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter. Ο Πουτζντεμόν ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας, όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη, επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.

Οι αυτονομιστές λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου. «Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», αναφέρει σε βίντεο ο Πουτζντεμόν.

Σε βίντεο της κυβέρνησης, υπουργοί υπερασπίζονται το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανήρτησε το βίντεο στο Twitter, με ένα μήνυμα στο οποίο περιγράφει την Ισπανία ως μία από τις «πιο ελεύθερες και ασφαλείς» χώρες του κόσμου.

H μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Οκτώ άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 12 έτη, για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Οι εννέα υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είναι προφυλακισμένοι, ορισμένοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας διαβεβαίωσε πως, παρά τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν, το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει “ακόμα ισχυρότερο”. “Σ’ αυτούς που η μοναδική τους βούληση είναι να κάνουν κακό, τους λέμε πως τίποτε δεν τελείωσε σήμερα, δεν μας νικήσατε ούτε μας πείσατε. Θα επανέλθουμε και θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (…) Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε”, υπόσχεται σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]