Η εποχή της τεχνολογικής έξαρσης που διανύουμε, σίγουρα έχει διευκολύνει την πρόσβαση μας σε μουσικό υλικό μέσω του διαδικτύου.

Από την άλλη πλευρά, έχει χαθεί αυτή η σπάνια αίσθηση του χειροπιαστού που δημιουργούταν κάθε φορά που κρατάγαμε ένα φρεσκο-αγορασμένο δίσκο στα χέρια μας. Κάθε δίσκος αποτελούσε και ένα μικρό αριστούργημα για τη συλλογή μας, που στριφογύριζε ασταμάτητα στο cd player για μέρες ακόμα και εβδομάδες μετά. Από το εξώφυλλο μέχρι το βιβλιαράκι που ανακαλύπταμε στο εσωτερικό, όλα είχαν μία ξεχωριστή αξία.

Το 3pointmagazine.gr “θυμάται” 3 εξώφυλλα δίσκων που έχουν περάσει στην ιστορία της μουσικής και θεωρούνται εξίσου σημαντικά με το ίδιο το περιεχόμενο του εκάστοτε cd ή βινυλίου!

405

The Velvet undergound – “ The Velvet underground & Nico”

Ο εν λόγω δίσκος θεωρείται από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία της ροκ μουσικής και από αυτούς που έχουν επηρεάσει όσο λίγοι άλλοι, την ίδια την μουσική βιομηχανία αλλά και τα μετέπειτα συγκροτήματα. Όταν κυκλοφόρησε το μακρινό 1969, πούλησε μόλις 10.000 αντίτυπα, αλλά πολλοί έχουν δηλώσει χαριτολογώντας ότι και τα 10.000 άτομα που τον προμηθεύτηκαν αποφάσισαν να δημιουργήσουν συγκρότημα μετέπειτα!

Το εξώφυλλο είναι εξίσου ιστορικό με τον ίδιο το δίσκο και αποτελεί εξολοκλήρου έμπνευση του τότε μάνατζερ αλλά και σπουδαίου καλλιτέχνη της “pop art” Andy Warhol. Πρώιμες εκδόσεις του τόσο διάσημου εξώφυλλου με την μπανάνα ανέγραφαν : ξεφλούδισε αργά και θα δεις”, καθώς υπήρχε ένα αυτοκόλλητο που μόλις το ξεφλούδιζες αποκάλυπτε μία ροζ μπανάνα!

Με κομμάτια στο δίσκο όπως το “Heroin”, πολλοί θεώρησαν ότι γίνεται μία αναφορά στην φήμη που συντρόφευε τα φοιτητικά μας χρόνια ότι η φλούδα της μπανάνας δηλαδή, κατάλληλα επεξεργασμένη αποτελεί ένα είδος ναρκωτικού. Ο ίδιος ο Warhol ποτέ δεν αποκαλύψει το σκοπό του εξώφυλλου του, αλλά αποτελεί σίγουρα από τις πιο διάσημες δημιουργίες του!

clash-london-calling

 The Clash -London Calling

Ενα βρετανικό συγκρότημα που κατάφερε να επηρεάσει ένα ολόκληρο μουσικό κίνημα, αυτό της punk μουσικής και να κυκλοφορήσει ορισμένους δίσκους διαμάντια. Ανάμεσα τους και ο τρίτος κατά σειρά τους δίσκο, το “London Calling” που βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων το 1979.

Το εξώφυλλο με την πρώτη ματιά φαντάζει απλό ,αλλά κρύβει ένα θρύλο και μία πολύ έντονη στιγμή από πίσω του! Το Σεπτέμβριο του 1979 η φωτογράφος Pennie Smith έμελλε να απαθανατίσει μία από της πιο θρυλικές στιγμές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Στο Palladium στάδιο της Νέας Υόρκης και ενώ οι Clash πραγματοποιούσαν συναυλία εξελίχτηκε μία στιγμή που σίγουρα κανείς από το κοινό δεν θα έχει ξεχάσει.

Ο Paul Simonon, φανερά ενοχλημένος από το σχετικά ήσυχο κοινό αποφάσισε να ξεσπάσει κοπανώντας το μπάσο του στο πάτωμα της σκηνής. Το κοινό καθόταν σε καθορισμένες θέσεις και ξαφνικά ολόκληρο το στάδιο είχε παγώσει. Ο ίδιος είχε δηλώσει αργότερα “ Δεν παίρναμε καμία αντίδραση από το κοινό, οτιδήποτε και αν κάναμε. Είμαι γενικότερα πολύ ήρεμος άνθρωπος, αλλά λειτουργώ σαν ένα διακόπτης. Όταν “ανάψω” , τρομάζω ακόμα και εγώ και τον ίδιο μου τον εαυτό γιατί όλα γίνονται πολύ γρήγορα! Εκείνο το βράδυ είχα εκνευριστεί πολύ με το κοινό” ! Η φωτογράφος στην αρχή δεν θέλησε  να χρησιμοποιηθεί το έργο της,  αλλά ευτυχώς στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Το ταλαιπωρημένο μπάσο από την άλλη φιλοξενείται στο Rock and Roll Hall of Fame, στο Κλίβελαντ.

 

nevermindlifeandtimes

Nirvana -Nevermind

Η σημερινή τριάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο πέρα από τους Νirvana και το δίσκο-σταθμό για το grunge κίνημα “ Nevermind” . Όντας αρκετά νεότερος από τους άλλους δύο, λίγοι άνθρωποι αγνοούν το μωρό που κοσμεί με αυτό τον απόκοσμο τρόπο το εξώφυλλο του δίσκου.

Ο Spencer Elden, το μωρό δηλαδή της φωτογραφίας , άθελα του εξελίχθηκε στο πιο διάσημο μωρό της ροκ μουσικής αλλά και ολόκληρου του grunge κινήματος. Σίγουρα τότε αγνοούσε τη θρυλική υπόσταση που θα λάμβανε στους φαν του συγκροτήματος και όχι μόνο, τόσο ο δίσκος όσο και ο ίδιος!

Το εξώφυλλο τον θέλει σε μία θάλασσα να κολυμπάει προς ένα δολάριο. Όλη η φωτογράφηση εξελίχθηκε μόλις σε δύο δευτερόλεπτα κάτω από το νερό, καθώς χρειάστηκαν μόλις 2 λήψεις για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα! Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι νιώθει αρκετά άβολα που τόσος κόσμος τον έχει δει γυμνό και χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ότι νιώθει σαν τον μεγαλύτερο πορνο-σταρ του κόσμου!

Τότε οι γονείς του είχαν πληρωθεί μόλις 200 δολάρια για τη φωτογράφηση, αλλά ο ίδιος μεγαλώνοντας έχει εισπράξει αρκετά παχυλά ποσά για να ξανα- φωτογραφηθεί όπως τότε. Ο Elden ποτέ δεν γνώρισε κάποιο μέλος των Nirvana , αλλά δεν θα μπορούσε να μην αποτελούν ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα!

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]