Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πρόστιμο έως 5.500 ευρώ για κάθε διασωθέντα πρόσφυγα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε ιταλικό έδαφος σχεδιάζει να εκδώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, συνεχίζοντας στην σκληρή αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Όπως γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent, το νομοσχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Σαλβίνι την Παρασκευή, θα τιμωρεί τους ιδιοκτήτες των σκαφών με πρόστιμα μεταξύ 3.500 και 5.500 ευρώ για κάθε έναν άνθρωπο που σώζουν και τον μεταφέρουν σε ιταλικό έδαφος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα ιταλικά σκάφη που θα συλλαμβάνονται να μεταφέρουν διασωθέντες πρόσφυγες θα μπορούν να δουν τις άδειές τους να ανακαλούνται ή να αναστέλλονται.

Οι ομάδες διασωστών λένε ότι το εν λόγω διάταγμα ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου κατά των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα». Η απόφαση του ακροδεξιού Σαλβίνι προβλέπεται να προταθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών μέσα στις επόμενες μέρες και έπειτα θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Η Guardian υπολόγισε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχαν πληρώσει 440 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση 80.000 ανθρώπων, εάν το διάταγμα ήταν ήδη σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια.

«Είναι σαν να επιβάλλονται πρόστιμα στα ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο», δήλωσε η Κλόντια Λοντεζάνι, πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος ακριβώς επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς ναυτικές συμβάσεις.

«Δεν περιμένουμε να γίνει νόμος. Οι πλοίαρχοι που κάνουν διάσωση στη θάλασσα δεν έχουν καμία επιλογή – είναι μια υποχρέωση» δήλωσε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων στο SOS Mediterranee, επικαλούμενος τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]