Την απόφασή της να αψηφήσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες υπερασπίστηκε με δηλώσεις της η Γερμανίδα πλοίαρχος του Sea-Watch 3 Κάρολα Ρακέτε, που παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Η Ρακέτε, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή στη Λαμπεντούζα επειδή αψήφησε τις ιταλικές και οδήγησε το σκάφος της με 42 μετανάστες στο λιμάνι. Οι άνθρωποι αυτοί, τους οποίους είχε διασώσει, βρίσκονταν στο σκάφος περίπου δύο εβδομάδες, καθώς οι ιταλικές αρχές τους απαγόρευαν να προσεγγίσουν έως ότου βρει λύση γι’ αυτούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δικαστήριο του Αγκριτζέντο θα αποφασίσει αν η πλοίαρχος Καρόλα Ρακέτε θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή της. Αναμένεται να της απαγγελθούν κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών, κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Μιλώντας ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Ρακέτε υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφήσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες. Όπως είπε «η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ενώ φοβόταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο, δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο. Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα, η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

Φυσικά, το μόνο που είχε να πει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ήταν ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «εγκληματίες». Και δικαιολογημένα ο Σαλβίνι καταφέρεται εναντίον της Ρακέτε η οποία τράβηξε όλα τα βλέμματα επιφέροντας ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]