1054_mpala_200x200Υπάρχουν πολλές κατηγορίες τραγουδιών. Αυτά που συγκινούν, αυτά που “ανεβάζουν”, αυτά που ενθουσιάζουν, αυτά που ξενερώνουν. Και υπάρχει και μία κατηγορία τραγουδιών στην οποία ανήκουν τα τραγούδια που απλά τα ξέρει όλος ο κόσμος. Κυριολεκτικά όλος!

 

Μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι να μην παρακολουθούν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, μπορεί να μην ασχολούνται με τα αθλητικά, μπορεί καν να μην ξέρουν πώς παίζονται αυτά τα παιχνίδια. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μην έχουν ακούσει τραγούδια που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με αθλητικά δρώμενα και έχουν τραγουδηθεί ασυναίσθητα από εκατομμύρια χείλη.

 

Final Countdown – Europe
Το Final Countdown είναι μουσικό άλμπουμ του σουηδικού hard-rock συγκροτήματος Europe που κυκλοφόρησε το 1986. Γνωστότερο τραγούδι του δίσκου είναι το ομώνυμο, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος. Στη χώρα μας έχει γίνει γνωστό από τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, όταν το 1987 κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ. Έκτοτε συνοδεύει κάθε σχεδόν συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

 

 

Seven Nation Army – The White Stripes
Το τραγούδι του εναλλακτικού αμερικανικού συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 2003 σαν single και έγινε κατευθείαν αγαπητό από οπαδούς ελληνικών ομάδων και μη. Στον ρυθμό του τραγουδιού έχουν φτιαχτεί πολλά συνθήματα τόσο για να εμψυχώσουν παίκτες ομάδων, όσο και για να “την πουν” σε παίκτες αντίπαλων ομάδων.

 

 

La copa de la vida – Ricky Martin
Ή αλλιώς “The Cup of Life”. Το τραγούδι του Πορτορικανού τραγουδιστή κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου του 1998 σε μορφή single και έγινε το επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ της ίδιας χρονιάς στη Γαλλία.

 

Carnival De Paris –  Dario G
Στην ίδια διοργάνωση όμως τον τίτλο του επίσημου τραγουδιού πήρε και το τραγούδι του αγγλικού χορευτικού τρίο Dario G. Το τραγούδι δημιουργήθηκε ειδικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί τόσο σε άλλες διοργανώσεις, όσο και στα ανά τον κόσμο κλαμπ όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Go West – Pet Shop Boys
Το τραγούδι που θυμίζει εθνικό ύμνο (για την ακρίβεια έχει δανειστεί στοιχεία από τον ύμνο της Σοβιετικής Ένωσης) κυκλοφόρησε το 1979 και ανήκει στο συγκρότημα Village People. Ωστόσο το 1993 το ντουέτο Pet Shop Boys το επανεκτέλεσε και το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Αρχικά είχε συνδεθεί με το γκέι απελευθερωτικό κίνημα της δεκαετίας του 1970 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Στη συνέχεια όμως αξιοποιήθηκε από οπαδούς αγγλικών ομάδων ποδοσφαίρου, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Γουέστ Μπρόμιτς. Στο Μουντιάλ του 2006 η Fifa με μία ορχηστρική διασκευή το ανήγαγε σε επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης.

 

 

We Are The Champions – Queen
Φυσικά και το τραγούδι που έχει ακούσει και η κάθε γιαγιά στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας (για την ακρίβεια το ρεφραίν του) είναι το We are the champions των αξεπέραστων Queen. Και να μην γνωρίζει κανείς το αγγλικό συγκρότημα (κακώς!) δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ακούσει έστω κάποια στιγμή στη ζωή του το τραγούδι αυτό. Συνοδεύει άλλωστε σχεδόν πάντα απονομή τίτλου σε σχεδόν όλες τις ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε σχεδόν όλα τα αθλήματα! Γράφτηκε από τον Φρέντι Μέρκιουρι το 1977 εκτοξεύτηκε στην κορυφή των charts σε Αγγλία και ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε από τη Fifa ως επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ του 1994.

 

 

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]