Το καλοκαίρι για πολλούς σημαίνει ξεσάλωμα, χορό και αλητείες μέχρι τις πρώτες αχτίδες φωτός και άραγμα στην παραλία με ντάλα ήλιο μέχρι αυτές να χαθούν. Και όλα αυτά με μεγάλη παρέα.

Εγώ, αν και φίλος του χειμώνα, των φούτερ και της βροχής, πιστεύω ότι η ουσία του καλοκαιριού είναι κάτι τελείως διαφορετικό -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι όντας 20 δεν αναζητώ και κάποιες στιγμές ξεφαντώματος. Η μαγεία, όμως, είναι κάπου αλλού.

Είναι στις συζητήσεις που δεν έχουν ποτέ τέλος ή κατάληξη και έχεις ήδη ξεχάσει στο επόμενο λεπτό ποια ήταν η αφετηρία τους. Το μόνο που σε σταματάει είναι οι τελευταίες σταγόνες αλκοόλ που πέφτουν στο ποτήρι σου.

Είναι στις δύο – τρεις μέρες μοναξιάς δίπλα στη θάλασσα, μοναξιάς όχι μελαγχολικής αλλά δημιουργικής. Οι στιγμές αυτές που μένεις μόνος -εσύ και ο εαυτός σου- και συλλογίζεσαι πώς κύλησε η χρονιά, τι κατόρθωσες και πού ήσουν αδύναμος, εάν ήσουν δημιουργικός ή νωθρός, τι ονειρεύεσαι και για τι σχέδια κάνεις για το αύριο. Οι στιγμές αυτές που αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα εσωτερικά, αλλά και το ίδιο σου το «εγώ», τα συναισθήματα και τη λογική σου.

Είναι στην πρώτη φορά που, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα στην πόλη, θα επιστρέψεις στη θάλασσα και οι πατούσες σου θα αγγίξουν τα βότσαλα ή θα βουλιάξουν στην άμμο, τα μαλλιά σου θα βραχούν στο αλμυρό νερό, τα μάτια και το δέρμα σου θα λάμψουν στο φως του ήλιου και όλη η φύση θα σε αγκαλιάσει αν της φερθείς φιλικά.

Είναι στις φυσικές μελωδίες και τις μυρωδιές που θα σε πλημμυρίσουν και θα διεισδύσουν στο κορμί σου, στη γεύση που παίρνουν τα χείλη σου από το καρπούζι.

Είναι σε μία εκδρομή με τους φίλους σου, εκεί που το αυθεντικό γέλιο και το παιδικό παιχνίδι ζωντανεύουν και πάλι, ξεφεύγοντας από το «savoir vivre» που σου επιβάλλεται επειδή πια έχεις «μεγαλώσει».

Είναι στο απρόοπτο και ξαφνικό συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα για έναν άνθρωπο αλλά και για τη ζωή ολόκληρη, εκεί που οι αναποδιές δε σου φαίνονται βουνό αλλά πρόκληση.

Είναι στο «φλου»: μπορεί από ένα τηλέφωνο να βρεθείς μετά από λίγες ώρες σε ένα μέρος που ούτε καν το φανταζόσουν. Είναι στη διαδρομή και το ταξίδι σε ένα άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή τοπίο, όπου ξυπνάς πάνω στη θάλασσα και πίνεις τον πρωινό γεμάτο πάγο καφέ, χωρίς να αγχώνεσαι για το τι πρόκειται ή πρέπει να κάνεις μετά. Απλά περιμένεις να δεις το ηλιοβασίλεμα.

Σε αυτές τις μικρές και τόσο ουσιαστικές στιγμές βρίσκεται η μαγεία του καλοκαιριού για μένα, στις στιγμές αυτές που όσο φίλος του χειμώνα κι αν είσαι, πάντα θα υπάρξει -έστω για λίγο- η αναζήτησή τους στη διάρκειά του. Μπορεί να μην τις ζήσεις όλες το ίδιο καλοκαίρι, ωστόσο και μία μόνο από αυτές ίσως σε κάνουν να νιώσεις για λίγα δευτερόλεπτα ευτυχισμένος!

ΥΓ. Τη φωτογραφία αυτή την είχα τραβήξει πριν δύο καλοκαίρια στη Μήλο… υπέροχο τοπίο, δεν είναι;

Μαρία «Φλου» Πακτίτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]