Τέσσερις 18άρηδες μιλούν για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές

Σε αυτές τις εκλογές, 100.000 18άρηδες έμειναν εκτός εκλογικών καταλόγων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι δεν υπήρχε χρόνος, να καταρτιστούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι για το 2015. Επομένως όσοι θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός της χρονιάς, μένουν εκτός της εκλογικής διαδικασίας. Το 3pointmagazine βρήκε 18χρονους μαθητές και προσπάθησε να μάθει, πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτή την κυβερνητική επιλογή.

Βρήκαμε το Γεράσιμο, μαθητή του 1ου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, έξω από το σχολείο του. «Οι περισσότεροι συμμαθητές μου, ενδιαφέρονται πιο πολύ για το πού θα βγούνε το Σάββατο βράδυ ή για έναν τύπο φυσικής και μαθηματικών, παρά για τις εκλογές. Στα διαλείμματα, ελάχιστες φορές θα ακούσεις κάποια πολιτική συζήτηση. Οι περισσότεροι είναι τόσο αγχωμένοι από το βάρος των πανελληνίων που δεν ξέρω καλά-καλά αν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι ηλικιακά το δικαιούνται». Τον ρωτήσαμε γιατί πιστεύει ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή. «Η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόλαβε να περάσει τα άτομα της γενιάς μου στους εκλογικούς καταλόγους, μου φαίνεται γελοία έως και υποτιμητική. Χιλιάδες ψήφοι μας θα χαθούν χωρίς καν να δοθούν και αυτό είναι ένα δείγμα της καθημερινής τρομοκρατίας που δεχόμαστε αλλά και του πόσο η κυβέρνηση φοβάται την νέα γενιά. Κατά τη γνώμη μου αυτό που συνέβη πρόκειται για μια επιτηδευμένη τροποποίηση της έκβασης των εκλογών, τόσο εξόφθαλμη και άδικη, αλλά κανείς δεν φαίνεται να αντιδράει ή να ενδιαφέρεται. Ό,τι και να γίνει όμως κανείς δεν μπορεί να φιμώσει την νέα γενιά».

Η Μαριάννα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου μας είπε για την επιλογή αυτή της κυβέρνησης: «Σε αυτές τις εκλογές η κυβέρνηση προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση προκειμένου να φιμώσει τους δεκαοχτάρηδες.100.000 νέοι αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έδρασε φασιστικά παραβιάζοντας το βασικότερο δικαίωμα των πολιτών της δημοκρατίας, την ψήφο. Ωστόσο, η ήττα της μνημονιακής πολιτικής είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη». Ενώ για τη γενιά της, μας είπε: «Η νέα γενιά πρέπει να μην επαναπαυθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά να βρεθεί στις επάλξεις, να αγωνιστεί και να συμμετέχει στην προσπάθεια να χτίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος. Η ελπίδα θα έρθει μέσα από τους αγώνες μας».

sois-jeune-et-tais-toi

Στους αγώνες που ήρθαν στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε και η Ειρήνη, μαθήτρια του 9ου Γενικού Λυκείου Πειραιά. «Η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που συγχώνευσε σχολεία, έδιωξε καθηγητές, μας άφησε χωρίς θέρμανση, μετέτρεψε το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο σπρώχνοντας τους μαθητές στην παραπαιδεία, με τον ίδιο τρόπο μας στέρησε το δικαίωμα να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Ισχυριζόμενη πως δεν προλαβαίνει να μας εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους προκάλεσε οργή σε χιλιάδες νέους. Στις 25 Γενάρη μας στέρησε το δικαίωμα να ψηφίσουμε». Όπως λέει σχετικά με τους λόγους αυτής της επιλογής: «Προφανώς η κυβέρνηση φοβάται τη φωνή των νέων».

Ο Λάζαρος, είναι μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου, το σχολείο στο οποίο ήταν μαθητής ο Παύλος Φύσσας. Γνωριζόμαστε από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου και του ζητήσαμε τη γνώμη του για τον αποκλεισμό των 18άρηδων από τις εκλογές. Πώς νιώθει και τι πιστεύει για αυτή την επιλογή. «Το κυβερνητικό θέατρο παραλόγου ξεσπά τον πανικό του, με σπασμωδικές κινήσεις άνευ προηγουμένου. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια λαμβάνει χώρα μια τέτοια πρωτοφανής περίπτωση νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος! Οι 100.000 περίπου μαθητές της γενιάς μου στερήθηκαν του συνταγματικού τους δικαιώματος να ψηφίσουν στις παρούσες εκλογές με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν προλάβαιναν μέσα σε 17 ολόκληρες μέρες από την προκήρυξη των εκλογών να συμπεριληφθούν στους ηλεκτρονικούς καταλόγους!». Του ζητήσαμε να κάνει μια δήλωση για τη γενιά του. «Ως νέοι δεν δεχόμαστε αυτή τη συνθήκη “νόμιμης” νοθείας! Αυτή ήταν η πιο τρανταχτή ένδειξη του φόβου και του πανικού που διακατέχει την άρχουσα τάξη απέναντι στην προοπτική της έκφρασης μέσω της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ της οργής, των προσδοκιών και των ονείρων μας».

Ο Γεράσιμος, η Μαριάννα, ο Λάζαρος, η Ειρήνη, αν και δε θα ψηφίσουν, δεν είναι τρομοκρατημένοι, είναι οργισμένοι και γεμάτοι όρεξη να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

sygxwnefseis

Χριστιάνα Βουκελάτου – Μαρινίκη Κολιαράκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]