Συνεχίζεται η ένταση στις ακτές της Ιταλίας με αφορμή τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών από πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ πρότεινε στην Κομισιόν, η Γερμανία να δεχθεί τους διασωθέντες μετανάστες από τα πλοία Alan Kurdi και Alex. To Alan Kurdi ανήκει στην οργάνωση Sea Eye από τη γερμανική πόλη Ρένγκενσμπουργκ και έσωσε έξω από τις ακτές της Λιβύης, 65 ανθρώπους που επέβαιναν σε λαστιχένια βάρκα. Το Alex ανήκει στην ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea και σε αυτό επιβαίνουν 54 μετανάστες. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε επιστολή του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ζητούσε από τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά το πλοίο Alan Kurdi.

Η αντίδραση της Καρόλα Ρακέτε

«Είμαι ευτυχής που έσωσα τους μετανάστες του Sea Watch», δηλώνει η Καρόλα Ρακέτε στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. «Θα έκανα και πάλι το ίδιο», λέει η γερμανίδα καπετάνισσα. Όσο για τον Ματέο Σαλβίνι συμπληρώνει: «λέει ότι είμαι κακοποιός; Δεν με πειράζει, τώρα είμαι ευχαριστημένη με αυτό που κατάφερα». Η Καρόλα τονίζει, δε, ότι η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνη έκανε σαφές, πέρα από κάθε άλλη ερμηνεία, ότι το Sea Watch είχε κάθε δικαίωμα να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Ως γνωστόν, ο δικηγόρος της Ρακέτε αποφάσισε να μηνύσει τον Ματέο Σαλβίνι για συκοφαντική δυσφήμιση. Στο μεταξύ, μόνον δεκατρείς μετανάστες και πρόσφυγες του ιστιοφόρου Mediterranea, μεταφέρθηκαν έως τώρα στη Μάλτα. Οι υπόλοιποι σαράντα ένας, παραμένουν στο σκάφος, λίγο έξω από την Λαμπεντούζα. Επείγει η μεταφορά τους στην Βαλέτα ή στην Κάτω Ιταλία, με στρατιωτικό πλοίο.

Τριβές με άλλες χώρες

Παράλληλα, η Ιταλία αρνείται την είσοδο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και στο πλοίο Alan Kurdi, της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Eye, το οποίο μεταφέρει εξήντα πέντε διασωθέντες. Τόσο το πλήρωμα του Mediterranea, όσο και του Alan Kurdi σήμερα το μεσημέρι έκαναν γνωστό ότι αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα, παρά την σχετική απαγόρευση. «Δεν μας φοβίζει ο ιταλός υπουργός εσωτερικών. Κατευθυνόμαστε προς το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και εφαρμόζουμε τον νόμο της θάλασσας», έγραψε το πλήρωμα της γερμανικής ΜΚΟ στο Τwitter.

Η ένταση, στο μεταναστευτικό, συνεχίζει να προκαλεί ουσιαστικά προβλήματα στις σχέσεις της Ιταλίας με πολλές άλλες χώρες μέλη της Ένωσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του τεράστιου αυτού προβλήματος, αλλά πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η άκαμπτη στάση της Ρώμης, εξαρτάται και από ένα άλλο στοιχείο: από το ότι η Κομισιόν αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας. Η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων προς το παρόν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί…

*Αλιευμένο από το avmag.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]