Δύο ανήλικα αγόρια προσφυγόπουλα δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους και χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα, έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο.

Η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ προβαίνει σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για ρατσιστική επίθεση εναντίον δύο ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, έξω από τη δομή φιλοξενίας της οργάνωσης στο Ωραιόκαστρο.

Τα δύο προσφυγόπουλα ζουν στον εν λόγω ξενώνα. Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, τα δύο αγόρια ερωτήθηκαν για την καταγωγή τους από άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά και όταν δήλωσαν τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα των κουκουλοφόρων επιτέθηκε και ξυλοκόπησε τα παιδιά. Το ένα παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο και το δεύτερο όντας τραυματισμένο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία.

«Τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή», προσθέτει η ΑΡΣΙΣ.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΑΡΣΙΣ:

Το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου δύο ανήλικα προσφυγόπουλα δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, δηλαδή έξω από το σπίτι τους.

Τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα επιθετικά «από που είναι». Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό.

Τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.

«Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε πριν κάποια χρόνια ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

«Δεν υπάρχουν λόγια που να χωρούν τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πράξεις ρατσιστικού μίσους ή για τη θρασυδειλία που κρύβεται πίσω από μία επίθεση οκτώ – δέκα ατόμων σε δύο ανήλικα παιδιά, με ρόπαλα», προσθέτει η συντονίστρια του Ξενώνα, «αλλά θα επιλέξουμε για ακόμα μία φορά να μην εστιάσουμε σε αυτό. Θα εστιάσουμε στα χαμόγελα που τόσα χρόνια μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά μας, στις γιορτές στις οποίες όλοι μαζί συμμετείχαμε, στην αγάπη που μας έδειξαν. Σε όλους τους δασκάλους που τα αγκάλιασαν, σε όλους τους γείτονες που μας έκαναν να ελπίζουμε κάθε μέρα πιο δυνατά στο όραμα της ΑΡΣΙΣ για ένα κόσμο όπου κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, θα απολαμβάνει όσα ένα παιδί χρειάζεται και δικαιούται».

Η ΑΡΣΙΣ στηρίζει και βοηθά σταθερά τους ασυνόδευτους ανήλικους, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και συντηρώντας σταθερές δομές φιλοξενίας από το 2006. Σήμερα λειτουργεί επτά Ξενώνες, τρεις Μεταβατικές Δομές και επτά Safe Zone για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.

Ως ασυνόδευτος ανήλικος μπορεί να θεωρηθεί ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και ο οποίος είτε εισέρχεται στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς να συνοδεύεται από τον κατά το νόμο ή το έθιμο υπεύθυνο για την επιμέλεια του ενήλικο και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ανωτέρω κατάσταση, είτε βρέθηκε χωρίς συνοδεία μετά την είσοδο του στη xώρα.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]