Γύρισαν τον κόσμο ανάποδα οι γιατροί και η Διοίκηση του “Βοστάνειου” Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης για να βρουν νόμιμη οδό, ώστε να χορηγήσουν τα απαραίτητα φάρμακα σε 12χρονο προσφυγόπουλο, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν είχε ΑΜΚΑ.

Χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το μικρό παιδί που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί με το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, κατόρθωσε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει τελικά με απόρριψη μοσχεύματος.

Το περιστατικό, που φέρνει στο φως το iatropedia.gr, αναδεικνύει προβλήματα που δεν είχαν διαφανεί μέχρι σήμερα, μετά την πρόσφατη εγκύκλιο που απαγορεύει σε αλλοδαπούς να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα από το κράτος, εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ.

Ετσι, ο 12χρονος από το Πακιστάν που έφτασε στο νοσοκομείο «με μια σακούλα φάρμακα για την πάθησή του», όπως αναφέρει η διοικήτρια, δεν μπορούσε να λάβει φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς, παρά μόνο εάν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως έκτακτο περιστατικό.

H Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Άννα Ζερβού, περιγράφει τα όσα έγιναν:

«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο”.

Η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική -αν και ήταν λύση ανάγκης- εγκυμονούσε τον σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί λοίμωξη στο παιδί, κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα, όσο και την ίδια του τη ζωή, λέει η κα. Ζερβού: «Δεν μπορώ να κάνω εισαγωγή το παιδί στο παιδιατρικό για να λύσω το θέμα, γιατί έχει ήδη επιβαρυμένη υγεία. Γιατί στο παιδιατρικό υπάρχουν λοιμώξεις, τα παιδιά έχουνε γαστρεντερίτιδες και ιώσεις. Ένα παιδί που έχει κάνει μεταμόσχευση, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και δεν μπορεί να παραμείνει μέσα σε ένα παιδιατρικό. Αυτό ήταν λύση ανάγκης για να πάρει τα φάρμακα».

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, στη συνέχει ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του χορηγήθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς), ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Αντιμετωπίστηκε στο ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων και επέστρεψε στο Hot Spot (KYT) της Μόριας.

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους

Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί προβληματίζονται, με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους -από άποψη υγείας- πρόσφυγες ασθενείς.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κυρίως, υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να αγοράσουν το απαραίτητο για τη νόσο τους φάρμακο, της ερυθροποιητίνης.

Όπως δήλωσε στο iatropedia.gr η κα. Ιωάννα Κατσάρα, νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τους αιμοκαθαιρόμενους πρόσφυγες: «Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν. Τα φάρμακα των νεφροπαθών είναι αρκετά ακριβά, οπότε είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν. Έχουμε δώσει μια προσωρινή λύση, κάποια φάρμακα νοσοκομειακά, επειδή γίνεται εισιτήριο για την αιμοκάθαρση να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το φάρμακο τους εκείνης της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντική βοήθεια γι’αυτούς τους αρρώστους και είναι προς τιμήν του νοσοκομείου που έδωσε αυτή τη λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί έτσι. Εκτός νοσοκομείου, πάντως, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα».

Δεν αγοράζουν αντιβίωση και ξανακάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο

Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλες τις ασθένειες, ακόμη και στις λοιμώξεις. Όταν οι πρόσφυγες παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αγωγή τους, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε μία απλή αντιβίωση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία τους και να κάνουν πάλι εισαγωγή στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας παράλληλα και το ελληνικό δημόσιο με μεγαλύτερα έξοδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, κ. Αλέξανδρο Ζάμπρα: «Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που δεν ξέρουμε τι απογίνονται όταν φεύγουν από το νοσοκομείο. Δηλαδή, τους γράφουμε μία αντιβίωση, την οποία ξέρουμε ότι δεν μπορούν να την αγοράσουν. Έχουν τύχει περιστατικά που ξανάρχονται για νοσηλεία και τους λες “γιατί δεν πήρες το φάρμακο βρε παιδί μου;” Και σου λένε: “Μα πως θα τα πάρω; Δεν έχω λεφτά”. Αυτά τα περιστατικά είναι συχνά στους παθολόγους. Αν κάποιος πονάει απλώς και δεν μπορεί να αγοράσει ένα παυσίπονο, απλώς θα πονάει δεν θα πάθει κάτι. Αλλά οι παθολόγοι που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις, έχουν πρόβλημα. Διώχνουν τους ασθενείς για να συνεχίσουν εκτός την θεραπεία τους και ξανακάνουν εισαγωγή και παίρνουν ενδοφλέβια αντιβίωση».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]