Από την τελευταία φορά που καταγράψαμε τα νέα κόμματα και τα υποβάλαμε σε εξαντλητικό crashtest, δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος. Όμως πολλά άλλαξαν από τότε. Κάποιοι από εκείνους τους νέους σχηματισμούς εξαφανίστηκαν, άλλοι σχημάτισαν συμμαχίες ή απορροφήθηκαν από ευρύτερες πολιτικές κινήσεις. Και βέβαια, στο μεταξύ προέκυψαν ένα σωρό νέα, πολύ ενδιαφέροντα κόμματα. Όπου «ενδιαφέροντα», στις περισσότερες περιπτώσεις διάβαζε «γραφικά».

 

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το 3pointmagazine.gr με αίσθημα ευθύνης προχωρά σε νέο συγκριτικό αφιέρωμα στα φρέσκα φρ… ε, κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας.

 

Σοσιαλιστικό Κόμμα (Στέφανος Τζουμάκας)

 

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το ’74 και πρώην υπουργός, ο Στέφανος Τζουμάκας είχε ουσιαστικά αποσυρθεί από την πολιτική το 2007, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Τώρα επιστρέφει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άλλο ένα εγχείρημα που φαίνεται να απευθύνεται σε trueΠασόκους της δεκαετίας του ’80, απογοητευμένους από την κατρακύλα του Κινήματος.

 

tzoumakas1

 

Όποιος αντέξει να διαβάσει ολόκληρη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος θα βρει τις απαραίτητες νοσταλγικές αναφορές στο παλιό ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τα άλλα θα πλήξει με τη μάλλον ασαφή ρητορική εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, των «τοκογλύφων» και του «μνημονιακού μπλοκ».

 

tzoumakas2

 

Ατού: Πολύχρωμο έμβλημα, πιασάρικο και ασαφές μότο («Αξιοπιστία – Γνώση – Συνέπεια: οι αξίες ασκούνται έμπρακτα»), αρχηγός πιο-παλαιο-Πασόκος-δε-γίνεται και αντίστοιχο όνομα

Αδύναμο σημείο: απουσία άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της περιόδου ’81-’89 ή -έστω- των κυβερνήσεων Σημίτη. Χάθηκε να συμμετάσχει ένας Τσοβόλας, μία Βάσω Παπανδρέου, ένας Γιάννος Παπαντωνίου, βρε αδερφέ;

Η ατάκα: «Να υπενθυμίσουμε την δικαιωμένη τοποθέτηση του Α. Παπανδρέου ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει τόση σχέση με τον Σοσιαλισμό, όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Ψηφίστε το αν: απογοητευτήκατε που δεν προχώρησε η «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» του Θεόδωρου Κατσανέβα (βλ. προηγούμενο crashtest) / είστε αγρότης και είχατε πάρει γενναία επιδότηση από την Ε.Ε. επί Υπουργίας Γεωργίας του Στ. Τζουμάκα / έχετε πληγωθεί από το «μεταλλαγμένο πρώην ΠΑΣΟΚ» αλλά δεν ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ πού να σας κοπεί το χέρι.

 

Νέο Κόμμα (διοικείται από προσωρινή οργανωτική επιτροπή)

Στον ευρύτερο χώρο του κέντρου γίνεται ο κακός χαμός: κάθε παρεούλα φαίνεται να ιδρύει και από ένα κόμμα. Η συγκεκριμένη παρέα πάντως, που αποτελείται κυρίως από ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες, φαίνεται αρκετά σοβαρή. Όμως δηλώνει ότι μέχρι τώρα δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική – και φαίνεται: ένα χρόνο, λέει, προετοίμαζαν το νέο κόμμα, και το πιο πρωτότυπο όνομα που μπόρεσαν να σκεφτούν ήταν «Νέο Κόμμα».

 

neokomma(1)

Ατού: αν έχεις καβατζώσει το όνομα «Νέο Κόμμα», έχεις αυτόματα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάθε άλλο νέο κόμμα, γιατί είσαι ΤΟ νέο κόμμα. Μάλλον.

Αδύναμο σημείο: και πάλι το όνομα. Είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί κανείς να φανταστεί το διάλογο:

– Λοιπόν, λέω να ψηφίσω το «Νέο Κόμμα».

– Ποιο νέο κόμμα;

– ΤΟ «Νέο Κόμμα».

– ΠΟΙΟ νέο κόμμα;

Και ούτω καθεξής.

Η ατάκα: «Ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία “Νέο Κόμμα”…»

Ψηφίστε το αν: δεν πείθεστε από τις υπόλοιπες 4.358 κινήσεις στο χώρο του κέντρου / πείθεστε από διαφημίσεις που παίζουν με την έννοια του “νέου”, π.χ. «νέα επαναστατική σύνθεση», «νέα ενισχυμένη συσκευασία».

 

Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες (Γιώργος Χατζημαρκάκης)

 

Την ψήφο μας στην ευρωεκλογές θα διεκδικήσει και το νέο κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη. Ο ελληνογερμανός ευρωβουλευτής βαρέθηκε να πηγαίνει από κανάλι σε κανάλι στη Γερμανία προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας μας. Έτσι παράτησε τους ανθέλληνες φιλελεύθερους του FDP και για κάποιο λόγο αποφάσισε ότι έχει περισσότερες ελπίδες να επανεκλεγεί ευρωβουλευτής μέσω Ελλάδας.

 

xatzimarkakis1(1)

 

Ίσως στην απόφαση του κατά τα άλλα συμπαθούς “Jorgo” συνέβαλε η αφαίρεση του διδακτορικού του από το πανεπιστήμιο της Βόννης το 2011, όταν αποδείχθηκε ότι η μισή διατριβή του ήταν προϊόν λογοκλοπής – δύσκολο να συνέχιζε την πολιτική του σταδιοδρομία σε σοβαρή χώρα.

 

xatzimarkakis2

Ατού: διεθνής εμπειρία, ξένες γλώσσες, coolγερμανικό παρατσούκλι αρχηγού (“Jorgo“)

Αδύναμο σημείο: καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα – πού πας κόντρα στον Τζουμάκα με οράματα για ευρωπαϊκή ομοσπονδία και άλλα τέτοια σατανικά σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων;

Η ατάκα: «Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο και αυτό πρέπει να διορθωθεί στην “πηγή”».

Ψηφίστε το αν: σας αρέσει η προφορά του “Jorgo” / νιώθετε κι εσείς καλύτερα με αυτό το «Ευρωπαίοι πολίτες» δίπλα στο «Έλληνες» / δεν σας νοιάζει για το διδακτορικό, «γιατί νταξ, κι οι δικοί μας καλύτεροι είναι;»

Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (Β. Πολύδωρας – Χρ. Ζώης)

 

Η αλήθεια είναι ότι η παλιά Δεξιά, η original συντηρητική, που γουστάρει πατρίδα, στρατό, ενδεχομένως και βασιλιά, πονούσε. Πονούσε, γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, ενώ δεν της πάνε και αυτοί οι απολίτιστοι οι Χρυσαυγίτες. Κι ο Καμμένος; Αυτός θα ήταν μία λύση, αλλά εσύ αν ήσουν ένας πολιτικός άντρας του μεγέθους του Βύρωνα Πολύδωρα, θα δεχόσουν να πας σε κόμμα άλλου; Όχι βέβαια. Το πολύ-πολύ να μοιραζόσουν την αρχηγία.

 

polydoras1

Έτσι σκέφτηκε ο -πρόσφατα διαγραφείς από τη Ν.Δ.- Βύρων και πλεύρισε τον Χρήστο Ζώη, του οποίου η «Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» δεν έδειχνε να διεκδικεί εκατομμύρια ψήφων, παρά το φανταστικό της όνομα. Η συμμαχία αυτή είναι ο κύριος κορμός της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό, το έμβλημα της οποίας θα ζήλευε και ο καλύτερος γραφίστας της χούντας.

polydoras2

Ατού: το όνομα που φέρνει σε παραστρατιωτική οργάνωση «σωτηρίας» της χώρας, το έμβλημα που θα έκανε περήφανο κάθε στρατηγό ε.α., η ρητορική ικανότητα του Βύρωνα

Αδύναμο σημείο: ο Χρήστος Ζώης. Είναι απλά λίγος δίπλα στο γίγαντα που πολέμησε τον «στρατηγό Άνεμο»

Η ατάκα: «Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι φίλοι μου και συμπολίτες μας μου είπαν πως πρέπει να κατέβω στις εκλογές, πως χρειάζομαι και πάλι. Τους άκουσα».

Ψηφίστε το αν: έχετε και εσείς σε κάδρο τη φωτογραφία του παππού σας με τη Φρειδερίκη / είστε ο παππούς / είστε η Φρειδερίκη / συγκινείστε ακόμη με αυτόν τον αξεπέραστο λόγο για τη “γράνα”:

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]